Waarom jij met hetzelfde geld straks meer kan kopen

Wat is er gebeurd?

  • Jij hebt misschien wel gemerkt dat je voor snacks uit de supermarkt meer geld nodig had dan eerst. Bijna alles werd de laatste tijd duurder en duurder.

  • Vandaag wordt daar iets aan gedaan: de Europese Centrale Bank verhoogt voor het eerst sinds 2011 de rente.

  • Wat dat is en waarom het ervoor zorgt dat jij uiteindelijk weer meer kunt kopen van je zakgeld, leggen we je uit.

Wat is rente?

Jij kent het woord rente misschien uit de economieles of van je eigen bankrekening. Over geld dat jij op een bankrekening hebt staan, krijg je namelijk rente. Dat zit zo:

Als je 40 euro hebt staan op je bankrekening, moet je dat zien alsof de bank 40 euro van jou leent. Maar de bank geeft jou het geld meteen weer terug, zodra je bijvoorbeeld met je pinpas in de winkel betaalt. Totdat jij die 40 euro uitgeeft, moet de bank jou geld betalen: rente. Stel dat de rente 1% is, dan moet de bank jou dus veertig cent rente betalen. Als je geld op een bankrekening zet, krijg je geld dus van de bank.

Stel, je leent geld van de bank, is het juist andersom: Als jij 100 euro van de bank leent en de rente is 1%, dan moet je 101 euro betalen aan de bank.

Wat doet een renteverhoging?

Op dit moment is de rente heel erg laag. Dat betekent dat veel mensen geld lenen om bijvoorbeeld iets te kopen. Als mensen meer kopen, stijgen de prijzen. Als je hier meer over wil weten, check dan dit artikel over inflatie.

De rente wordt nu verhoogd, wat dus betekent dat minder mensen geld lenen en uitgeven. Daardoor stijgen de prijzen van producten minder hard, ook van dingen die jij koopt.

Wat betekent dat voor jou?

Dat ga je bijvoorbeeld merken als je in de pauze naar de supermarkt gaat voor een frikandelbroodje of blikje energy. Ook die prijzen zullen niet meer zo hard stijgen als eerst.

Maar die renteverhoging merk je niet alleen in de winkels. Ook bijvoorbeeld op je spaarrekening. Omdat je daar meer rente krijgt, krijg je er aan het einde van het jaar een groter bedragje bij.

Het duurt nog wel even voordat het allemaal zover is. Waarschijnlijk zullen alle prijzen over een paar maanden pas minder snel stijgen. Dat hoopt de Europese Centrale Bank, de baas van alle euro's in Europa.