
Wat is er gebeurd?
Op TikTok gaan veel beelden rond van de oorlog in Oekraïne.
Oekraïners en Russen maken zelf video's van wat ze zien en meemaken, of ze plaatsen content die ze krijgen van vrienden en familie.
De oorlog wordt daarom ook wel de eerste 'TikTok-oorlog' genoemd. Leggen we je uit.
Waarom wordt dit de eerste TikTok-oorlog genoemd?
Op social media worden vaker veel beelden gedeeld tijdens oorlogen. Dat begon ooit bij de Arabische Lente in 2011. Er waren toen protesten in de hele Arabische wereld en daarover postten mensen op social media. Dat werd ook wel de Twitter- of Facebook Revolutie genoemd. En herinner je je nog de beelden van het vliegveld in Kabul in Afghanistan toen de Taliban het daar overnamen? Die kwamen ook vooral binnen via Twitter. Het was toen moeilijk voor mediaorganisaties om daar te filmen.
Via social media kan iedereen dus makkelijk zelf foto's en video's posten. Officiële nieuwskanalen kunnen soms moeilijk in oorlogsgebieden komen en zo krijgen jullie veel meer mee van een conflict. Gebeurde dus eerst vaak via Twitter, maar dit is de eerste keer dat de meeste beelden via TikTok wordt gepost. Gebruikers filmen van alles: afscheidsfilmpjes van familie, beelden van hun stad die wordt gebombardeerd of dansjes terwijl ze het land ontvluchten.
Waarom op TikTok, en bijvoorbeeld niet op Insta of YouTube?
Komt volgens experts doordat je op TikTok snel en makkelijk kunt posten tijdens een oorlog. Je kunt video's in de app zelf editen, en daar ook filters of muziek uitkiezen. En dat kost op YouTube dan bijvoorbeeld weer veel meer tijd.
Ook hoef je niet veel volgers te hebben om veel mensen te bereiken. Als je iets post, kan het op de For You-pagina komen. Daar zie je content van mensen die je niet kent. Gebruik je ook nog een populaire hashtag, dan kan je zomaar miljoenen mensen van over de hele wereld bereiken. En dat is dan bijvoorbeeld weer veel moeilijker op Insta.
En het zal ook wel met de populariteit van TikTok te maken hebben. In 2020 gebruikte al 28.5 miljoen Russen TikTok. Dat is een zesde van de hele Russische bevolking. Over Oekraïne zijn geen cijfers bekend.
Is dit allemaal positief?
Experts waarschuwen wel dat er ook veel nep video's rondgaan op TikTok, die soms moeilijk te checken zijn en veel worden gedeeld. Video's die later helemaal niet in Oekraïne gemaakt blijken te zijn bijvoorbeeld, of die beelden gebruiken die uit een heel ander jaar komen. En soms doen mensen zelfs alsof ze in Oekraïne zitten zodat ze donaties krijgen van mensen die willen helpen. Dus ook al zie je iets op TikTok, check altijd even van wat voor kanaal het komt en of dat betrouwbaar is. Meer tips vind je hier.