Waarom er te weinig opvangplekken zijn voor vluchtelingen

Wat is er gebeurd?

  • Asielopvangcentra zitten propvol. Het demissionair kabinet wil daarom dat alle provincies noodopvang regelen voor vluchtelingen. Vijf provincies hebben ja gezegd. Friesland en Groningen zeggen dat ze al genoeg doen.

  • De opvang in Ter Apel in Groningen barst bijna uit z'n voegen. Daar moesten 750 vluchtelingen een slaapplek vinden, terwijl er eigenlijk maar 275 mensen tegelijkertijd terechtkunnen.

  • Onder onze video's op Insta vragen jullie onder meer of Nederland niet te vol raakt. In dit artikel leggen we je uit hoe het komt dat er te weinig plekken zijn voor mensen die naar ons land vluchten.

Waarom is dit nieuws?

Als je als vluchteling naar Nederland komt, moet je je aanmelden in Ter Apel in Groningen. Daar is het enige aanmeldcentrum van ons land. Van daaruit worden mensen dan verspreid over verschillende opvangplekken in Nederland.

Dat verspreiden lukte niet meer omdat er geen plek meer was. Daardoor moesten mensen noodgedwongen in bijvoorbeeld wachtruimtes en kantoortjes bij het aanmeldcentrum slapen.

Om die reden kunnen er binnenkort in totaal 200 tot 250 extra mensen terecht in Zeeland. Daar hebben ze een noodopvang gemaakt in een evenementencentrum in Middelburg.

In Utrecht en Drenthe komen opvangplekken in hotels. Volgens het provinciebestuur van Utrecht is zo'n opvang beter dan opklapbedjes in grote evenementenhallen. Ook Overijssel en Flevoland hebben extra opvangplekken beloofd.

De burgemeester van Ter Apel maakte zich eerder al grote zorgen om de propvolle opvanglocatie in Groningen. Hij zei toen dat de overvolle locatie ongezond is. "Zo veel mensen in een ruimte die daar niet voor bedoeld is, is niet fris. Daar is de riolering niet op berekend." Hij waarschuwde daarom ook voor infectieziektes.

Waarom zijn er meer vluchtelingen dan opvangplekken?

Door de coronacrisis kwamen er een tijdje minder vluchtelingen naar Nederland, maar nu neemt het aantal mensen weer toe. De meeste mensen die hier naartoe komen, hebben een Syrische of Turkse achtergrond.

Ook zijn er veel Afghanen bij die op de vlucht zijn voor de Taliban, een terreurgroep die in augustus de baas werd in Afghanistan. Daarover lees je meer in dit artikel.

Het is niet voor het eerst dat de vluchtelingenopvang onder druk staat. Zes jaar geleden vluchtten duizenden mensen uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten voor oorlog en geweld.

In het najaar van 2015 kwamen er bijna 10.000 mensen per maand naar Nederland. Daarom werden er ongeveer 100 opvanglocaties geopend. Niet iedereen was het daarmee eens, de extra opvangplekken leidde toen tot protesten in het land.

Er werden daarom afspraken gemaakt: de extra opvanglocaties mochten maximaal vijf jaar gebruikt worden. Daarna werden veel plekken gesloten. Veel gemeenten durven nu geen nieuwe locaties meer te openen voor grote groepen, omdat ze bang zijn dat inwoners dat niet willen.

Ook zitten opvangcentra met een ander probleem. Er wonen 11.000 mensen in de opvang die ten minste vijf jaar in Nederland mogen blijven, maar nergens terechtkunnen. Door de woningnood zijn er namelijk amper huizen voor die mensen.

Hoe gaat dit verder?

De demissionair staatssecretaris die erover gaat, heet Ankie Broekers-Knol. Zij vroeg eerder al om 4000 extra opvangplekken. Daarvan werden er tot nu toe 1000 geregeld. De extra plekken die provincies nu regelen, komen daar nog bovenop.

Er komen dus nog steeds opvanplekken tekort. Demissionair ministers Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Ollongren van Binnenlandse Zaken praten er nog over met bestuurders van de provincie en de demissionair staatssecretaris.

Volgens een woordvoerder van Grapperhaus moeten alle provincies zich inzetten. Zeggen dat je al genoeg doet, is er dus niet bij volgens zijn ministerie. Wel geldt de oproep extra voor provincies en gemeenten die tot nu toe weinig hebben gedaan, zei de woordvoerder.