Dit is waarom versoepelingen steeds worden beloofd, maar toch niet doorgaan

Wat is er gebeurd?

  • Het zag er even naar uit dat je over twee weken weer kon shoppen of een terrasje kon pakken. Het (demissionair) kabinet kondigde aan waarschijnlijk vanaf 21 april te willen versoepelen. Daar waren veel ondernemers- en ook veel jongeren- heel blij mee.

  • Maar de lockdown gaat waarschijnlijk nog minimaal twee weken door zoals hij nu is. Pas vanaf 28 april kunnen misschien de eerste versoepelingen worden doorgevoerd. Er zijn nu nog te veel besmettingen.

  • De reacties op de plannen zijn gemengd. Burgemeesters en ondernemers zijn boos. Zij hoopten vanaf 21 april de terrassen en winkels weer open te kunnen gooien. Zij vinden dat het demissionair kabinet valse beloftes heeft gemaakt.

Waarom worden deze plannen beloofd?

De plannen van een persconferentie worden zijn vaak dagen daarvoor al bekend. Vaak komt die info van 'Haagse bronnen'. Wie dat zijn lees je hier. En het is nu ook niet de eerste keer dat er plannen worden aangekondigd, die vervolgens niet doorgaan. Premier Rutte zei eerder dat de terrassen misschien op 31 maart weer open mochten, maar dat ging niet door. En ook nu wordt er al een nieuwe datum genoemd waarop er 'mogelijk' versoepeld wordt: 28 april. Veel mensen noemen het valse hoop. Maar hoe zit dit?

"Eigenlijk is er nooit écht iets beloofd", zegt onze politiek verslaggever Xander van der Wulp. "Mark Rutte en Hugo de Jonge hebben zelf in interviews nooit de datum 21 april genoemd. Maar er is wel een plan uitgelekt waarin die datum genoemd werd, omdat het eind van de coronapiek in zicht leek te zijn. Alleen zijn de besmettingscijfers toch te slecht."

Maar waarom wordt er nu dan wel gesproken van 28 april, als de cijfers er niet best uit zien? Volgens Van der Wulp doen de politici dat omdat ze toch denken dat het eind van de piek in zicht is, en dat er ook veel mensen zijn die behoefte hebben aan een positiever vooruitzicht. "Eigenlijk doen ze het nooit goed. Het is voor hen altijd balanceren tussen duidelijk maken wat je van plan bent, en kijken naar wat er wel kan en wat niet. Door nu de 28e als mogelijke versoepelingsdag te noemen en het niet weer weken uit te stellen, komen ze ook tegemoet aan bijvoorbeeld burgemeesters die versoepeling willen."

Wie vindt wat?

Burgemeesters van de vier grote steden Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag zijn teleurgesteld dat de versoepelingen niet doorgaan op 21 april. Zij zeggen dat de mensen in hun grote steden de buitenruimte echt hard nodig hebben. Ook zeggen ze dat mensen toch wel naar buiten gaan zodra het lekker weer wordt, en dat de handhaving onhaalbaar wordt. En besmettingen dus juist zullen oplopen.

Ook de horecavereniging is teleurgesteld. Zij zeggen dat de volksgezondheid ook bij hen op één staat, maar dat de horeca veilig en verantwoord open kan. Winkeliers balen ook. "Zeker omdat er hoop was. De berichten over de versoepelingen wekte verwachtingen."

De Landelijke Studentenvakbond had ook gehoopt op versoepelingen en vindt het onacceptabel dat de hbo's en uni's nog langer dicht blijven. "De sneltesten staan klaar om verspreid te worden. Hoe sneller hoe beter, want het schooljaar loopt op zijn einde. Straks is het zomervakantie en dan heeft het geen zin meer."

De ziekenhuizen zijn juist blij dat de versoepelingen niet doorgaan. Zij zeggen dat de strenge maatregelen nog steeds hard nodig zijn, omdat het in de ziekenhuizen nog steeds alle hens aan dek is.

Wat mag er straks wél?

De precieze plannen horen we dinsdagavond. Volgens Van der Wulp krijgen we te horen dat we tot aan de 28e niets meer kunnen dan nu. Wel hoopt het kabinet vanaf 26 april het hoger onderwijs weer open te kunnen gooien. Je zou dan met behulp van sneltests weer veilig college kunnen volgen op je hogeschool of uni. Waarschijnlijk gaan ze ook vertellen hoe de vervolgstappen eruit zien: wat gaat als eerst open?