Waarom steeds meer jongeren kampen met mentale problemen

Wat is er gebeurd?

  • Steeds meer jongeren in ons land melden zich bij de crisisdienst. Daar kom je terecht als je ernstige psychische klachten hebt als bijvoorbeeld depressies, zelfmoordneigingen en eetstoornissen.

  • Vergeleken met vorig jaar is het aantal meldingen bij ggz-instellingen met meer dan de helft toegenomen.

  • Daardoor zijn er enorme wachtlijsten en de instellingen hebben moeite om dat weg te werken. Maar waarom kampen meer jongeren met problemen? Je leest het in dit artikel.

Waarom moet ik dit weten?

Dat steeds meer jongeren te maken hebben met depressieve klachten als bijvoorbeeld eenzaamheid, weet je misschien wel. Dat komt voor een groot deel door corona, misschien kamp jij soms ook wel met zulke problemen. Hulp zoeken is dan heel belangrijk, maar dat er dan enorme wachtlijsten zijn, helpt niet mee.

Sara van 18 weet hoe dat voelt, ze is lang depressief geweest. "Ik heb lang moeten wachten tot ik hulp kreeg, dat is zeker niet fijn", zegt ze. "Je voelt je radeloos als je geen hulp krijgt. Je weet niet wat je moet doen, je wordt gek in je hoofd."

Waarom kampen meer jongeren met problemen?

Corona is een van de grote redenen waarom jongeren psychische klachten hebben. Vanwege de maatregelen kun je nog maar weinig doen, en je ziet waarschijnlijk ook een stuk minder mensen. Dat kan ervoor zorgen dat je je bijvoorbeeld eenzaam of somber voelt. "Op deze leeftijd is het zo belangrijk om jezelf te ontwikkelen en een netwerk op te bouwen", zegt Sara. "Maar dat kan niet. Je komt niet vooruit, dat is heel erg."

De klachten die jongeren hebben, worden erger. Dat komt door de enorme wachtlijsten bij ggz-instellingen. Soms zo erg, dat ze crisiszorg nodig hebben. Dat betekent dat je met spoed hulp nodig hebt omdat je in een levensbedreigende situatie zit, bijvoorbeeld omdat je denkt aan zelfmoord. De crisiszorg komt daarom ook onder druk te staan. En niet iedereen kan dat zo maar krijgen, eerst moet beoordeeld worden of je daarvoor in aanmerking komt, en dat kost ook weer tijd.

Wie vindt wat?

De vereniging van ggz-organisaties vindt het heel belangrijk om jongeren met mentale problemen snel te helpen. Daar is alleen meer geld voor nodig. "De hulp en extra inzet van personeel vanwege de stijging moet worden betaald. De stijging van het aantal jongeren dat sinds corona in de problemen komt, is schrikbarend en vereist directe actie", zegt de voorzitter.

Sara vindt dat je je mentale gezondheid altijd serieus moet nemen, ook als je geen klachten hebt. "Als je oké bent, betekent het niet dat je er niets meer mee hoeft te doen." Ze zit nu bij de Nationale Jeugdraad, waar ze jongeren helpt om aan hun mentale gezondheid te werken. "Ik loop vier keer per week hard, dat helpt mij ook mentaal om gezond te blijven. Het is belangrijk om aan de voorkant goed voor jezelf te zorgen en jezelf te ontwikkelen, zodat het niet zo ver hoeft te komen."

En heb je wel klachten, zoek dan echt hulp, zegt Sara. "Het is heel belangrijk dat je hulp zoekt, ook als je maar een klein beetje kampt met problemen. Er zijn veel hulplijnen, je kunt ook gewoon naar je huisarts toe, die zijn gewoon open voor jou."