Jaimy (17): 'Door corona voel ik me nog eenzamer dan ik al was'

Wat is er gebeurd?

  • Met een stuk minder klasgenoten in de klas of veel online les, alleen op je kamer zitten en weinig dingen die je nu met anderen kan doen: het komt allemaal door corona.

  • Dat is niet niks, veel jongeren zitten daardoor niet lekker in hun vel en voelen zich eenzaam. En in steeds meer gevallen raken jongeren depressief. Om daar iets aan te doen ontstaan er nu allerlei initiatieven.

  • Zoals een online chat voor eenzame jongeren die kunnen praten met een 'buddy'. Meer daarover, en wat je nog meer kunt doen om je vooral in deze tijd wat beter te voelen, lees je in dit artikel.

Waarom is dit nieuws?

Kijk eens om je heen in de (online) klas. Grote kans dat ten minste vijf van jouw klasgenoten kampen met angst en depressieve klachten. Door corona is dat voor sommigen alleen maar heftiger geworden. Misschien voel jij je wel sipper of eenzamer dan normaal. En vind je het niet zo makkelijk om daarover te praten of hulp te zoeken. Daar ben je niet de enige in, want lang niet iedereen vindt zelf de weg naar hulp.

Dat ging bij Jaimy van 17 ook lastig, inmiddels loopt ze bij een psycholoog. Ze heeft last van eenzame en depressieve klachten en merkt dat die alleen maar verergeren door corona. "Voor de crisis was ik heel erg bezig met de boel weer oppakken, daar is nu niets meer van over", zegt ze. "Ik begon meer vrienden en familie te zien, trok met klasgenoten op en ging de stad in. Mijn ouders vinden dat nu niet zo verstandig, en ik merk zelf ook dat ik me terugtrek. Het voelt alsof ik me door corona nog eenzamer voel."

"Moeten we iets tegen doen", dacht een groep studenten uit Nijmegen. Zij startten een platform waarop eenzame jongeren anoniem kunnen chatten met een psychologie student of een ervaringsdeskundige, iemand die zelf psychische klachten heeft gehad. "Hulp zoeken als je zulke klachten hebt kan een beste stap zijn", zegt Thomas van 22, een van de oprichters van de website. "Met een online anonieme chat proberen wij de drempel laag te houden. Je praat ook met leeftijdsgenoten, dat is voor sommigen een fijn gevoel, ze levelen dan beter met de ander."

Wie vindt wat?

"Hoe uitzichtloos het ook lijkt, aan alles komt een eind, ook aan deze crisis", is een gedachte die psycholoog Meral Soydas helpt in deze tijd. Zij begrijpt heel goed dat de coronamaatregelen er zijn maar ook dat die ten koste kunnen gaan van je mentale gezondheid. "De overheid roept steeds dat we voor elkaar moeten zorgen, maar hoe doe je dat op mentaal vlak?" zegt ze.

"Het is heel belangrijk om meer gehoor te geven aan de initiatieven die er al zijn, zoals de stichtingen en online chats die bestaan. Het zou fijn zijn als de overheid daarmee helpt." Want, het kan al een beste stap zijn om hulp te zoeken volgens Soydas. "Vooral in deze tijd met alle maatregelen kan ik goed begrijpen dat je denkt dat hulp zoeken geen nut heeft. Maar dat is niet waar." Eenzame gevoelens kunnen volgens Soydas alleen maar erger worden als je die voor jezelf houdt. "Door jouw gevoelens en emoties te delen, deel je ook een stukje van de last die je hebt."

Ook op andere manieren kan je ervoor zorgen om jezelf wat beter te laten voelen. "Structuur aanbrengen in je dag is heel belangrijk", zegt Soydas. "Kom op tijd je bed uit, ook als dat niet hoeft. Maak een planning en ga voldoende naar buiten. Daarmee zorg je voor jezelf, maak bijvoorbeeld een boswandeling of ga even sporten. En blijf je vrienden zien voor zover dat past binnen de coronaregels."

Thomas vindt het even belangrijk dat jongeren met psychische klachten hulp zoeken. "Ik verdien niets met mijn website, dat maakt me ook niet uit. Om me heen zie en hoor ik verhalen van hoe moeilijk jongeren het hebben. Dat is gewoon verschrikkelijk. Ik hoopt dat iedereen die het nodig heeft, de moed vindt om de stap te zetten naar hulp."

Dat hoopt Jaimy ook. "Ik durfde eerst niet te praten over mijn problemen. Dat doe ik nu al wel een tijdje, met mijn ouders en mijn psycholoog. En ondanks ik mij niet geweldig voel, kan ik wel zeggen dat erover praten helpt. Dat raad ik iedereen met zulke problemen aan om te doen."