A12-demonstranten geregistreerd en mogelijk vervolgd

Extinction Rebellion-demonstranten die de snelweg blokkeren, kunnen vanaf vandaag geregistreerd worden. Dat laat het Openbaar Ministerie aan de NOS weten. Ook worden de demonstranten mogelijk vervolgd. "Dat bekijken we per geval", aldus een woordvoerder.

Volgens actiegroep Extinction Rebellion is vandaag nog niemand geregistreerd. De organisatie houdt sinds zaterdag blokkade-acties op de A12 in Den Haag.

De afgelopen dagen werden de demonstranten alleen aangehouden, in een busje meegenomen en iets verderop weer vrijgelaten. "Zaterdag zagen we veel mensen na hun aanhouding terugkeren en opnieuw de A12 oplopen, terwijl voor hen toch echt meer dan duidelijk was dat dit niet mag", aldus het OM.

'Uit de anonimiteit'

De demonstranten keren sinds zaterdag iedere dag om 12.00 uur terug. Zij zeggen de A12 te blijven blokkeren totdat de fossiele subsidies zijn afgeschaft. Het OM wil daar nu een eind aan maken.

"Wij zien met lede ogen aan dat de politie zich dagelijks in het zweet werkt, terwijl demonstranten de dag erna weer terugkomen. Wat ons betreft is dan nu het moment aangebroken om deze personen uit de anonimiteit te halen", zegt het OM.

Het OM kan er dus voor kiezen de geregistreerde demonstranten te vervolgen. Ook kunnen personalia worden doorgegeven aan de gemeente.

Extinction Rebellion kondigde eerder vandaag aan dat zij vanaf komende zaterdag niet meer mee wil werken aan arrestaties. Demonstranten zullen zich slap houden, armen in elkaar haken of de bus die hen afvoert blokkeren.