Dit is wat we nu weten over de aardbeving in Turkije

aangepast 

Wat is er gebeurd?

  • In het zuiden van Turkije, vlakbij de grens met Syrië, was maandagochtend vroeg een zware aardbeving. De beving had een kracht van 7,8. Dat is erg hoog en komt ook niet vaak voor.

  • Een paar uur later was er een tweede grote aardbeving met een kracht van 7.5

  • Er zijn in Turkije en Syrië meer dan 5000 doden gevallen. Nog steeds wordt er gezocht naar overlevenden die onder het puin liggen.

  • Volgens de Turkse president Erdogan is de aardbeving de grootste ramp voor Turkije sinds 1939. Toen vielen er bij een aardbeving 30.000 doden.

Hoe groot is deze aardbeving?

Aardbevingen komen wel vaker voor in Turkije. Dat komt doordat het land op een kruispunt ligt van meerdere aardplaten. Die losse aardplaten verschuiven héél langzaam. Als de druk op zo'n kruising te groot wordt, krijg je een aardbeving. Turkije is dus door de ligging gevoelig voor aardbevingen. Maar volgens Läslo Evers, een expert van het KNMI, is zo'n grote beving als nu zeldzaam. ''Voor de regio is dit uitzonderlijk. Het is de zwaarste in die specifieke regio.''

De Turkse president Erdogan zegt dat het de grootste ramp voor Turkije is sinds 1939. Toen was er een aardbeving waarbij 30.000 doden vielen. Na de beving van vanochtend waren er nog veel naschokken. Dat gebeurt vaker na een beving, alleen vlak voor de middag was er nog een tweede grote beving met een kracht van 7,7, bijna net zo hoog dus.

Waar was de beving allemaal te voelen?

De eerste aardbeving vanmorgen gebeurde in de buurt van de stad Gaziantep. De stad waar zo'n 2 miljoen mensen wonen ligt in het zuiden van Turkije, dichtbij de grens met Syrië. Ook in dat land is er veel schade na deze zware aardbeving. Verder werden de schokken ook gevoeld in Libanon, Egypte, Noord-Irak en de Palestijnse gebieden. In Turkije zijn er ruim 2800 gebouwen verwoest bij de zware aardbeving van vanmorgen.

In Elbistan vond de tweede aardbeving plaats. Dat ligt een paar honderd kilometer ten noorden van Gaziantep, waar de eerste beving was. Of er na deze aardbeving meer gebouwen zijn ingestort, is nog niet duidelijk Er is nog geen nieuwe informatie over de tweede beving.

Wat weten we nu over de slachtoffers?

Toen de grond begon met trillen maandag vroeg lagen er veel mensen nog in bed of waren thuis. Een hoop mensen zijn daardoor onder het puin terecht gekomen. Volgens de Turkse rampendienst zijn er in Turkije minstens 3400 mensen omgekomen

Bij buurland Syrië zijn er volgens staatsmedia en een hulporganisatie bijna 1600 doden gevallen. Er wordt verwacht dat deze aantallen nog zullen oplopen. Er wordt namelijk nog gezocht naar overlevenden.

In Turkije zijn zes Nederlanders als vermist opgegeven, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hoe nu verder?

45 landen hebben hulp aangeboden. Ook een Nederlands reddingsteam is in Turkije om te helpen. Het zogeheten Urban Search and Rescue Team bestaat uit 65 reddingswerkers en 8 hulphonden. In dit team zitten onder meer mensen van politie, brandweer, ambulance en defensie. Zij gaan gewonden helpen en zoeken naar overlevenden. O

Het Rode Kruis is begonnen met een geldinzameling voor de slachtoffers in Turkije en Syrië. Met dat geld kunnen ze medische hulp bieden en mensen opvangen die hun huis zijn kwijtgeraakt.