Waarom mag deze man Nederland niet in?

Wat is er gebeurd?

  • Een bekende Britse verspreider van complottheorieën mag twee jaar lang Nederland niet meer in.

  • Hij wilde aanstaande zondag speechen op een demonstratie in Amsterdam. Maar het kabinet schrijft in een brief aan hem dat zijn komst voor 'onrust en geweld' kan zorgen.

  • Deze David Icke zegt bijvoorbeeld dingen als dat de wereld bestuurd wordt door kwaadaardige reptielen die zich vermommen als mensen. Maar waarom mag hij dat in Nederland niet komen zeggen? En mag het kabinet hem daarom de toegang weigeren?

Wie is David Icke?

De kans is best groot dat je hiervoor nog nooit van David Icke had gehoord. Toch is hij op social media behoorlijk populair. Op zijn eigen website en social media verspreidt hij al sinds de jaren '90 verschillende complottheorieën. Ook schreef hij meerdere boeken.

Icke gelooft dus dat niet mensen maar aliens echt de baas zijn over de wereld. Deze aliens zouden een soort reptielen zijn die zich als mensen kunnen vermommen. Samen zouden zij de macht over de hele wereld verdelen en grote gebeurtenissen als bijvoorbeeld de coronapandemie maar ook terreuraanslagen plannen.

Volgens critici zijn deze theorieën eigenlijk antisemitisch, anti-Joods dus. Zo is Icke's theorie dat deze reptielen bloed drinken van kinderen met blond haar en blauwe ogen gejat van de nazi's in de Tweede Wereldoorlog. De mensen die Icke aanwijst als 'reptiel' komen vaak uit Joodse families.

Eerder beschuldigden mensen Icke ervan dat hij de Holocaust, het vermoorden van Joden in de Tweede Wereldoorlog, zou ontkennen. Zelf zegt hij dat dat niet klopt. Wel beweert hij dat Joden Hitler geld gegeven zouden hebben om aan de macht te komen en dat ze onder andere verantwoordelijk zijn voor de aanslagen van 9/11 in de VS en voor de coronapandemie.

Waarom bemoeit het kabinet zich hiermee?

Toen bekend werd dat David Icke bij een demonstratie in Amsterdam komend weekend zou komen speechen ontstond er meteen veel ophef. Een aantal grote Joodse organisaties in Nederland uitten kritiek en bij de gemeente Amsterdam werden drie tegendemonstraties aangemeld. Ook riepen een aantal mensen online op om Icke ter plekke tijdens zijn speech te vermoorden.

Door deze ophef vooraf, de verwachte tegendemonstraties en bedreigingen richting Icke is de kans groot dat het zondag mis gaat, schrijft het kabinet in een brief aan Icke. De politie is bang dat demonstranten en tegendemonstranten met elkaar gaan botsen en dat de 'openbare orde verstoort wordt'. Ook geven ze aan dat Icke door de bedreigingen zelf gevaar loopt.

Toch is dat niet de enige reden dat het kabinet niet wil dat Icke Nederland binnen komt. In dezelfde brief wijst het kabinet namelijk ook naar Forum voor Democratie-politicus Thierry Baudet. Hij is fan van Icke en herhaalde laatst in een video Ickes reptielentheorie. Hierdoor is volgens het kabinet bewezen dat Icke ook 'Nederlanders beïnvloedt en invloed heeft op de verdeeldheid in Nederland'.

Ook vindt het kabinet de theorieën van Icke gevaarlijk. 'In een rapport over terrorisme staat dat theorieën over kwaadaardige reptielen de democratie beschadigen. Het zorgt voor geweld en bedreigingen tegen politici en zorgt er daardoor voor dat politici hun werk niet meer kunnen doen en het land niet meer kunnen besturen. Door u toegang tot Nederland te weigeren geven we u geen kans om deze theorieën te verspreiden hier, ook als u niet zelf tot geweld oproept.'

Mag hij zomaar geweigerd worden?

Oké, het Nederlandse kabinet is dus geen fan van David Icke en zorgt er nu voor dat hij Nederland niet in kan. Dat is best uniek. Eerder kregen een aantal radicale imams die in moskeeën een preek wilden geven geen visum maar dat is wat anders dan dat het kabinet zelf zegt: 'je mag niet komen'. Dat gebeurde wel al eerder in 2017, toen een Turkse minister niet in Nederland mocht komen praten over een omstreden referendum in haar eigen land. En in 2019, toen een Amerikaanse christelijke pastoor niet mocht komen omdat hij vond dat LHBTI'ers vermoord moeten worden en ontkende dat de Holocaust echt gebeurd is.

Maar of het kabinet David Icke zomaar mag weigeren omdat ze, zo zeggen ze zelf, 'het beschermen van de openbare orde belangrijker vinden dan de vrijheid van meningsuiting'... Daar twijfelen experts over.

Zo zegt hoogleraar Rechten Jan Brouwer dat de redenen die het kabinet noemt om Icke te weigeren volgens de wet niet geldig zijn. "Je kunt heel veel vinden van wat deze man zegt, maar vrijheid van meningsuiting is heel belangrijk in onze wetten. Als je zegt als kabinet dat je bang bent dat er onrust komt, zal de rechter zeggen: 'dan regel je maar meer politie'. Pas als je kunt bewijzen dat dat echt niet lukt, kun je iemand weigeren. Maar dat lijkt hier niet aan de hand."

Of het een rustig weekend gaat worden is dus nog niet zeker. De organisatie van de demonstratie waar Icke wilde komen gaat namelijk naar de rechter. Die moet uiteindelijk de knoop doorhakken of Icke écht Nederland niet in mag.