Waarom niet iedereen blij is met The Little Mermaid

Wat is er gebeurd?

  • Disney maakt een nieuwe live-action film van De Kleine Zeemeermin, die je misschien wel van vroeger kent

  • Actrice en zangeres Halle Bailey gaat de hoofdrol van Ariël spelen

  • Dat een zwarte vrouw de rol speelt, leverde blijdschap, maar ook veel kritiek op

Wat waren de reacties?

Op social media ging het los over deze film. Er waren positieve reacties die leidden tot TikTok-video's van jonge meisjes die zich herkennen in de nieuwe Kleine Zeemeermin en blij zijn dat ze zich in de hoofdrolspeelster kunnen herkennen.

Er kwamen ook negatieve reacties van mensen die het onnodig vinden dat de Ariël, die in de animatiefilm uit 1989 wit is, door een zwarte actrice gespeeld wordt. Er zijn sommige mensen die het 'te woke' of zelfs racistisch noemen.

Waarom kiest Disney voor een zwarte actrice?

Disney zegt zelf het als hun verantwoordelijkheid te zien om inclusieve verhalen te vertellen. Betekent dus films en series maken waar iedereen zich in kan herkennen. Dat doen ze bijvoorbeeld door films te maken die gaan over verhalen van over de hele wereld, maar ook door de karakters en acteurs van kleur in films te laten spelen.

Wij spraken socioloog David Feenstra over dit onderwerp. Hij is expert over samenlevingen en veranderingen in de samenleving. "Ik denk dat in deze tijd waarin er zoveel ruimte is voor diverse stemmen, dat Disney ook geïnteresseerd is om voor mensen van kleur rolmodellen in te zetten. Uiteindelijk haal je die rolmodellen uit waar je naar kijkt, welke media je consumeert."

Waarom hebben mensen kritiek op verandering?

Het gebeurt vaker dat er ophef is als er iets verandert in de samenleving zoals we die kennen. Denk aan de discussie rondom Zwarte Piet. David Feenstra: "Mensen hebben hele fijne herinnering aan deze periode, dus op het moment dat je die herinnering aan gaat tasten door verandering waarvan ze denken 'ik wil dit niet', dan kunnen ze zich uiten op manier die vrij racistisch zijn."

Het zelfde kan gelden voor films, nu dan Disney films, zegt David: "Het zijn verhalen waarbij mensen zoiets hebben van dit is een onderdeel van mij geworden. en op het moment dat dat verhaal wordt aangepast, op een manier waarop ze zichzelf niet herkennen, kan dat voor sommige mensen lastig zijn om te accepteren. Zij voelen zich bedreigd dat tradities worden veranderd."