Waarom minister Hoekstra bijna het kabinet laat vallen

Wat is er gebeurd?

  • Minister Wopke Hoekstra van het CDA heeft met een interview de toekomst van het kabinet in gevaar gebracht. Hij zei dat de stikstofdoelen, waar al weken discussie en protest over is, niet heilig zijn.

  • En dus zijn de partijen waar het CDA mee samenwerkt in het kabinet boos. Zo vindt Sigrid Kaag, de partijleider van D66 dat ze geen vertrouwen meer heeft in het CDA. Er zijn zoveel zorgen dat alle partijen terug moesten komen van vakantie voor een last minute debat.

  • Hebben we zometeen nog wel een kabinet? Dat leggen we uit in dit artikel.

Wat is er aan de hand?

Vandaag moesten leden van de Tweede Kamer hun vakantie afkappen voor een belangrijke vergadering. En dat komt allemaal door Wopke Hoekstra, de minister van Buitenlandse Zaken. Voor de zomervakantie kwam het kabinet, dat bestaat uit ministers en staatssecretarissen van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie met een plan om de uitstoot van stikstof in 2030 voor de helft te verminderen.

Na de bekendmaking van het plan gingen duizenden boze boeren wekenlang de straat op. Snelwegen en magazijnen van grote supermarkten werden geblokkeerd en het huis van stikstofminister Van der Wal is aangevallen.

Tot grote verbazing van de rest van het kabinet vertelde Wopke Hoekstra, die als minister bij het kabinet hoort, in een krant ineens dat het halen van de stikstofdoelen in 2030 'niet heilig' is. Met zijn uitspraak brengt hij nu de samenwerking met andere partijen in gevaar. Zo laat Sigrid Kaag, de partijleider van D66 weten dat ze geen vertrouwen meer heeft in die samenwerking.

Partijen in de Tweede Kamer willen nu duidelijkheid over de uitspraken van minister Wopke Hoekstra en vinden dat het tijd is voor een extra debat.

Waarom moet ik dit weten?

Het klinkt misschien allemaal ingewikkeld, maar als het kabinet in gevaar komt, heeft dat wel gevolgen voor jouw leven. De partijen hebben namelijk na de verkiezingen vorig jaar allemaal afspraken gemaakt en samen een coalitieakkoord getekend. Dat is een soort deal tussen de partijen van het kabinet, waarin de belangrijkste afspraken staan. En een van die afspraken is dat de stikstofuitstoot vóór 2030 wordt gehalveerd, maar er zijn ook afspraken die gaan over stufi of over scholen.

Hebben we dan straks geen kabinet meer?

Door de uitspraak van Wopke Hoekstra, begint dat toch spannend te worden. Politiek verslaggever Ewoud Kieviet volgt al het nieuws in Den Haag en dit is wat hij ziet:

''De gevolgen kunnen heel groot zijn voor de coalitie. Als het CDA zich inderdaad niet meer aan een van die regels wil houden, dan komt de samenwerking wel in gevaar. Dat is nu nog niet aan de hand. Het CDA blijft wel achter de uitspraak van Hoekstra staan, maar zegt dat ze pas over twee weken gaan bepalen wat ze gaan doen. Dus dat blijft nog even spannend."

Wat ook niet meehelpt is dat er op dit moment nog veel meer aan de hand dan alleen de stikstofcrisis. Zoals de asielcrisis: er zijn niet genoeg opvangplekken voor asielzoekers in Ter Apel, waardoor ze buiten moeten slapen. En de inflatie: veel mensen komen in de problemen, omdat de stroomrekening en boodschappen duurder zijn geworden door de inflatie. Oppositiepartijen zijn niet blij en stellen kritische vragen tijdens het debat. Zij willen dat het kabinet dit jaar nog actie onderneemt.

Maar of de coalitiepartijen nog genoeg vertrouwen hebben om samen door te gaan, dat moet de komende weken duidelijk worden.