Waarom komt er een asielzoekerscentrum als de gemeente het niet wil?

Wat is er gebeurd?

  • In een hotel in Albergen moeten 300 asielzoekers komen van het kabinet, terwijl de gemeente daar dat zelf niet wil.

  • Volgens het kabinet is dit nodig omdat er te weinig plek is voor asielzoekers in Nederland.

  • Hoe dat zit en waarom de landelijke overheid dit kan verplichten, leggen we je uit.

Waar komt dit probleem vandaan?

Het lukt niet om alle asielzoekers die naar Nederland komen gelijk een goede opvangplek te geven. Dat zit zo.

In een asielzoekerscentrum komen mensen die gevlucht zijn naar Nederland, maar nog niet zeker weten of ze hier mogen blijven. Voordat een vluchteling in zo'n asielzoekerscentrum komt, moet hij zich eerst aanmelden bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Vanuit daar krijgt een asielzoeker een plek aangewezen in een asielzoekerscentrum ergens anders in Nederland. Bij het aanmeldcentrum zijn veel problemen. Meer daarover lees je in dit artikel.

Een van de problemen is dat er te weinig asielzoekerscentra zijn om alle vluchtelingen die zich hebben aangemeld, een plek te geven. Het kabinet vraagt daarom al lange tijd of gemeenten meer gebouwen tot asielzoekerscentra willen maken. Maar te weinig gemeenten doen dat. Daarom vindt het kabinet dat ze gemeenten moeten dwingen.

Waarom mag de overheid nu ingrijpen?

Het is voor het eerst dat het kabinet ingrijpt zoals bij het hotel in Albergen. Dat deden ze zo:

In opdracht van het kabinet kocht de organisatie die asielzoekers opvangt, het COA, het hotel in Albergen. Als iemand een gebouw koopt en daar een asielzoekerscentrum van wil maken, moet de gemeente hier normaal gesproken toestemming voor geven. Maar nu heeft de landelijke overheid de baas gespeeld over de gemeente en besloten dat het hotel een asielzoekerscentrum mag worden, ook al wil de gemeente dit niet.

Het kabinet zegt dat ze dit liever niet doen, maar door het grote tekort aan plekken voor asielzoekers, zien ze geen andere optie.

Gaat dit op meer plekken gebeuren?

Wil de landelijke overheid bij jou in de buurt een asielzoekerscentrum, maar jouw gemeente wil dat niet? Dan kan het er toch komen, als de overheid hetzelfde doet als in Albergen. Het kabinet zegt dat ze dit bij meer gemeenten gaan doen, als die niet zelf plek maken voor asielzoekers.

Ook werken ze aan een wet om gemeenten te kunnen verplichten meer asielzoekers op te nemen. Gemeenten moeten dan zelf woonplekken voor asielzoekers maken. Als die wet er komt, gaat die in januari in.