Lekker cashen als freelancer? Dit zijn de nadelen

Wat is er gebeurd?

  • Het afgelopen jaar is het aantal jonge freelancers gestegen van zo'n 7500 naar 9600.

  • Als freelancer (ook wel zzp'er genoemd) verdien je meer, maar er zitten ook nadelen aan.

  • Zo ben je bijvoorbeeld niet verzekerd als je een ongeluk krijgt tijdens werk.

Waarom moet ik dit weten?

3,50 per uur verdienen als zestienjarige (het minimumloon) tikt natuurlijk niet echt lekker aan op je bankrekening. Steeds meer jongeren gaan daarom freelancen. In één jaar zijn er ruim 2000 zelfstandige jongeren bijgekomen, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Daar moet je je inschrijven als je als freelancer aan de slag wil. Dat kan ook als je jonger dan 18 jaar bent, maar dan heb je wel toestemming van je ouder(s) of voogd voor nodig.

Verdien je als freelancer dan echt zo veel meer? Ja, op het eerste gezicht wel. Als je kijkt op freelanceplatformen als Temper, Young Ones of Staffyou zie je bedragen van 20 euro per uur of meer voorbijkomen. Da's natuurlijk het betere geld. Maar er kleven ook wel wat nadelen aan, we zetten ze voor je op een rijtje.

Wat zijn de nadelen?

De eerste. Als freelancer ben je zelf verantwoordelijk om je belastingen te betalen. Denk aan inkomstenbelasting, verplichte bijdrage aan de Zorgverzekeringswet en BTW. Dus van die 20 euro per uur gaat er weer een gedeelte naar de Belastingdienst.

Al die belastinggegevens moet je op tijd bij de Belastingdienst aanleveren en betalen, anders krijg je boetes. Hou dus een goeie administratie bij, dat voorkomt gedoe. Hoeveel belasting je moet betalen, hangt af van wat je verdient. D'r zijn namelijk ook een paar regelingen waardoor je minder belasting betaalt. Verschillende platformen zoals Young Ones of Temper hebben 't handig voor je op een rijtje gezet.

De tweede. Je moet zelf je verzekeringen afsluiten. Denk bijvoorbeeld aan een aansprakelijkheidsverzekering. Die beschermt je als je iets kostbaars sloopt terwijl je aan 't werk bent. Of een arbeidsongeschiktheidsverzekering, die betaalt je salaris door als je (langdurig) ziek wordt. Deze verzekeringen zijn overigens niet verplicht, maar als je in loondienst bent heb je ze automatisch. Sommige platformen bieden wel (gedeeltelijke) verzekeringen aan als je via hen werkt, maar check dat goed.

De derde. Je krijgt in mei geen vakantiegeld á acht procent van je totaal verdiende inkomen. Ook bouw je als freelancer geen vakantie-uren op. Dus waar je in loondienst geld krijgt om je vakantie te boeken én tijdens die vakantie krijgt doorbetaald, moet je het als freelancer allemaal zelf ophoesten.

De vierde. Oké, toegegeven waarschijnlijk denk je hier nog lang niet over na, maar: je pensioen. Als je in loondienst bent, betaalt je werkgever elke maand een stukje voor jouw pensioen. Als freelancer ben je je eigen werkgever en moet je dus ook voor je eigen pensioen zorgen.

Is er dan helemaal geen voordeel?

Zeker wel! Uiteindelijk verdien je waarschijnlijk meer dan het minimumloon. Ook kan je helemaal zelf bepalen wanneer je werkt en voor welke opdrachtgevers. Je bent dus helemaal vrij om te doen waar je zin in hebt. En dat is natuurlijk best wel lekker!