Waarom is er ineens gedoe om Taiwan?

Wat is er aan de hand?

  • China is boos omdat een belangrijke politicus van de VS Taiwan bezoekt.

  • China ziet Taiwan als een provincie die eigenlijk bij hen hoort en vindt het bezoek een belediging.

  • China reageert op het bezoek met militaire oefeningen rondom Taiwan.

Hoe zit het tussen Taiwan, China en de VS?

Taiwan kreeg hoog bezoek: Nancy Pelosi. Zij is een van de belangrijkste figuren in de Amerikaanse politiek. Haar bezoekje leidde tot boosheid bij China, dat naast Taiwan ligt.

Om dat goed te snappen - en de relatie tussen de drie - moeten we terug de geschiedenis in, kort na de Tweede Wereldoorlog.

De ingewikkelde geschiedenis

Taiwan en de Republiek China zijn dan één land en er heerst een militaire dictatuur. Maar veel mensen zijn ontevreden en er breekt een burgeroorlog uit tussen de militaire heersers en het Volksbevrijdingsleger, de communisten.

De communisten winnen in 1949 de oorlog en ze roepen de Volksrepubliek China uit. Wat overblijft van de Republiek China vlucht naar Taiwan. In de jaren 80 groeit het economisch enorm. Ook verandert het van een militair regime naar een democratie met vrije verkiezingen. Maar het blijft een eiland dat tot op de dag van vandaag nog twee namen heeft: Taiwan én Republiek China.

Er zijn dus eigenlijk twee China's. Je hebt de Volksrepubliek China, het grote communistische land. En je hebt Republiek China, oftewel Taiwan, een democratisch eiland dat voor de kust van het grote China ligt.

Wat is nou het échte China?

Twee China's in de wereld is lastig. In 1971 spraken landen daarom bij de Verenigde Naties - een grote vergadering tussen alle landen in de wereld - af dat het grote communistische China het échte China is.

Tegelijkertijd krijgt Taiwan nog wel van veel landen steun. Onder andere van de Verenigde Staten. Die erkennen dan wel het grote communistische China erkent als het enige echte China, maar steunt Taiwan wel in hun onafhankelijkheid, ook militair.

Eén-China-beleid

En daar wringt het. Want China ziet Taiwan als een provincie die eigenlijk bij hen hoort. En uiteindelijk weer moet terugkeren naar China - als het moet, met geweld. Dat noemen ze het één-China-beleid. Dat beleid wordt officieel ondersteund door de Amerikaanse overheid. Tegelijkertijd beschermen ze Taiwan dus.

En nu?

China waardeert het dus niet dat een belangrijke Amerikaanse politicus Taiwan bezoekt. Ze zien dat bezoek als een soort erkenning van een gebied dat eigenlijk bij hen hoort.

Maar zegt de VS: wij blijven Taiwan steunen in hun onafhankelijkheid en democratie. Is ook niet zo raar, want de twee hebben goede banden en zijn ook best belangrijk voor elkaar. Zo heeft Taiwan bijvoorbeeld een grote hightechindustrie. Een van de grootse chipbedrijven ter wereld is zelfs naar Taiwan genoemd: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company. Een bedrijf waar de VS veel chips van koopt en goeie kans dat er ook chips van dat bedrijf in jouw telefoon zitten.

(Economische) sancties

China laat het Amerikaanse bezoekje niet zomaar gebeuren. In reactie houdt het land militaire oefeningen in de buurt van Taiwan. Ook stelde het economische sancties in. Zo is de in- en uitvoer van citrusvruchten en vis verboden en verkoopt het geen zand meer aan Taiwan.

Hoe het verder gaat is moeilijk te voorspellen. Maar duidelijk is wel dat China Taiwan nog steeds er graag wil inlijven. Het heeft daar paar jaar geleden zelfs een wet voor aangenomen: Taiwan moet bij China gaan horen, desnoods door een oorlog te voeren.