Waarom zijn er overal bosbranden in Europa?

Wat is er gebeurd?

  • Frankrijk, Spanje, Griekenland, Italië: overal in Europa zijn nu bosbranden.

  • Het is erger dan ooit. De bosbranden ze zijn heftiger en duren langer.

  • In Europa is nu al meer natuur verwoest dan in heel 2021. Hoe dat kan, leggen we je uit.

Is het normaal dat er zoveel bosbranden zijn?

Ieder jaar in de zomer zijn er bosbranden in Europa. Komt door de warmte en droogte, en veel wind. Die zorgen ervoor dat vuur makkelijk verspreidt. Maar het is nog nooit zo erg geweest als dit jaar. Al 6000 vierkante kilometer natuur is dit jaar verwoest: drie keer provincie Utrecht. Ter vergelijking: in heel 2021 werd 4700 vierkante kilometer natuur verwoest

Komt doordat die branden een stuk minder makkelijk te blussen zijn, dus langer duren. Heeft te maken met de extreme droogte en hitte. En dat ligt volgens klimaatwetenschapper Sander Veraverbeke dan weer aan klimaatverandering. "Daardoor is er veel meer extreem weer, dus bijvoorbeeld extreme hitte. En is het nog warmer en droger. Extreem weer zorgt dan weer voor natuurbranden."

Hoe ontstaat een bosbrand?

Een bosbrand wordt bijna altijd veroorzaakt door mensen. Bliksem zorgt maar voor 1 of 2 procent van de branden. In Europa gebeurt dat het vaakst door nalatigheid en criminaliteit. Soms laten mensen bijvoorbeeld een kampvuur of barbecue aanstaan, of gooien een sigarettenpeuk weg. Maar soms wil een crimineel ook het land van iemand vernietigen.

Andere manieren waarop een bosbrand ontstaat, is door een pyromaan die bewust brand wil stichten. Of wanneer bossen worden platgebrand voor veeteelt, landbouwgrond of woningbouw. Gebeurt vaak in Zuid-Amerika en Afrika. Zuurstof zorgt ervoor dat het vuur brandt, veel wind betekent meer zuurstof dus meer brand. Het vuur kan zich dan verspreiden met een snelheid tot 60 km per uur, en kan dan al snel een heel gebied laten verdwijnen.

Wat kan je er tegen doen?

Het wordt de komende jaren alleen maar warmer in Europa door klimaatverandering, maar volgens Veraverbeke kan je er wel wat tegen doen. Bijvoorbeeld door meer brede wegen tussen bosgebieden aan te leggen zodat het vuur minder makkelijk verspreidt. Ook is het volgens hem handig om ander soorten bomen te planten.

"Meer loofbos, dat bevat een stuk meer water. Vaak als een brand in een dennenbos zich makkelijk verspreidt en vervolgens op een loofbos stuit, dan gaat het soms op een natuurlijke manier uit", zegt Veraverbeke. Ook in Nederland is er kans op bosbranden.