Waarom protesteren mensen in Suriname?

Wat is er gebeurd?

  • Surinamers gaan al een week de straat op om te demonstreren tegen hun regering.

  • Ze zijn ontevreden over veel dingen, zoals prijsstijgingen, corruptie en vriendjespolitiek.

  • Gebeurt al jaren, maar dat zou de nieuwe president veranderen. Doet 'ie alleen niet. Leggen we je uit.

Hoe is dit begonnen?

Een week geleden kwam naar buiten dat er 1,8 miljoen euro was verdwenen van een rekening van het ministerie van Financiën. Daar waren mensen boos over, dus gingen ze op 18 juli de straat op. Ze liepen naar een overheidsgebouw met een lijst met elf eisen.

Ze willen bijvoorbeeld dat de president de minister van Financiën op non-actief stelt. Ook willen ze dat hij familieleden, zoals zijn vrouw en broer, van bepaalde belangrijke posities haalt. En de prijzen van elektriciteit, water en benzine moeten direct omlaag. Ook willen de demonstranten meer geld naar onderwijs en zorg, en een wet tegen seksuele intimidatie op werk.

Waar gaat het over?

Mensen in Suriname zijn ontevreden over veel dingen. Het gaat al tientallen jaren niet goed daar door corruptie, vriendjespolitiek en stijgende prijzen. President Santokhi kwam in 2020 aan de macht en beloofde om dingen beter te maken, maar sindsdien werd het alleen maar erger.

Zo stegen de prijzen van eten, drinken, benzine en elektriciteit bijvoorbeeld heel erg, veel mensen kunnen dat niet betalen. En direct nadat de president aan de macht kwam, gaf hij allemaal familieleden belangrijke posities zoals zijn vrouw en broer. Veel mensen wachten daarnaast al jaren op grond waar ze recht op hebben, terwijl familie van de president wel snel grond krijgt.

Ook is de verdwenen 1,8 miljoen euro niet het eerste financiële schandaal. Eerder verdween bijvoorbeeld ook al 100 miljoen bij de belangrijkste bank van het land.

"Deze regering rolt van schandaal in schandaal, terwijl de samenleving wordt gevraagd te bezuinigen. Er zijn allerlei corruptieschandalen. Dat zet kwaad bloed bij mensen. Die denken: wij moeten zuinig aan doen, maar politici blijven in rijkdom leven", zegt Iwan Brave van een belangrijke Surinaamse krant.

Wie zijn de demonstranten?

Het is het eerste grote protest tegen de Surinaamse regering. De actieleiders noemen zich de Organic Movement en zijn vooral jonge en werkende mensen, zoals verpleegkundigen, artsen en leraren. Inmiddels bemoeien ook politieke partijen zich ermee. Zoals de partij van de vorige president Bouterse, die zelf ook veel schandalen op zijn naam heeft staan. "Het is een kat met tig levens. Iedere keer denk je: het is afgelopen met hem. Maar zijn tegenstanders maken er zo'n potje van. Hij werpt zich nu op als reddende engel van de strijd tegen de armoede", zegt Brave.

En nu?

Santokhi heeft nu gezegd dat 'ie met de demonstranten wil praten. En dat 'ie corruptiezaken bijvoorbeeld sneller wil gaan aanpakken. De benoeming van zijn vrouw wil 'ie nog niet intrekken en de protesten gaan al een week door. "Er is bijna geen ademruimte meer", zegt Brave. "De brandstofprijzen en energieprijzen zijn met honderden procenten verhoogd. Mensen komen er na twee weken al niet meer uit. De zorg in ziekenhuizen is code zwart, baby's overlijden. Het onderwijs gaat niet goed. Mensen gaan niet zomaar stoppen met demonstreren."