Waarom Trump weer veel in het nieuws is

Wat is er gebeurd?

  • Een grote groep Amerikanen bestormden 6 januari 2021 hun belangrijkste politieke gebouw: het Capitool. Dat gebeurde na een speech van Trump, waarin hij onder meer zei dat de verkiezingsuitslag niet klopte, omdat hij had gewonnen in plaats van Joe Biden.

  • Nu onderzoekt een groep politici hoe dat heeft kunnen gebeuren en met name of het de schuld is van Trump. Hiervoor ondervragen ze veel mensen die betrokken waren bij de gebeurtenissen op die dag.

  • Tot nu toe vertelden mensen daar opvallende dingen. Trump wist bijvoorbeeld dat de grote menigte gewapend het Capitool bestormde en deed daar expres niks mee. Alles wat (nog meer) naar buiten komt kan ervoor zorgen dat Trump bestraft wordt, maar dat is niet zeker.

Wat gebeurde er 6 januari, bij de bestorming van het Capitool?

Op de dag dat Joe Biden officieel de nieuwe president van Amerika zou worden, verzamelden een grote groep Trump-fans zich in Washington, de hoofdstad van Amerika. Daar demonstreerden ze tegen de uitslag van de verkiezingen. Volgens Trump was er fraude gepleegd en zou hij eigenlijk president moeten blijven van Amerika.

In zijn speech riep Trump de demonstranten op om naar het Capitool te gaan, dat is het belangrijkste politieke gebouw in Amerika waar onder andere de Amerikaanse Tweede Kamer inzit. Trump wilde zorgen dat de politici die daar waren niet Joe Biden officieel de nieuwe president van Amerika zouden maken. Na de speech liepen de demonstranten inderdaad naar het Capitool en dat liep uit de hand.

Mensen mogen niet zomaar naar binnen in het Capitool maar toch braken de demonstranten door de beveiliging heen, vernielden ze veel spullen en liepen ze door verschillende zalen van het parlement. De politici die vlak daarvoor nog binnen waren, moesten vluchten uit het gebouw. Bij de bestorming vielen veel gewonden en vier doden, onder wie een politieagent.

Wat kun je met een hoorzitting?

Aan het hoofd van de hoorzittingen staat een commissie. Die bestaat uit een groep politici uit het Amerikaanse parlement. Zij hebben als doel om informatie verkrijgen. Daarvoor praatten ze met duizenden mensen en verzamelen en lezen ze meer dan honderdduizend documenten. Met die informatie beginnen ze vervolgens aan de hoorzittingen.

Mocht een Amerikaan informatie hebben die hij niet wil delen, dan heeft hij pech. De commissie mag mensen namelijk verplichten om te komen. Ook staan ze onder ede, wat betekent dat ze de waarheid moeten vertellen.

Wat kwam tot nu naar buiten?

Trump zelf sprak niet bij de verhoren, maar veel mensen die met hem werkte wel. Zij vertelden onder meer dat ze Trump wilden overtuigen dat hij de verkiezingen had verloren en dat hij zich daar bij moest neerleggen. Maar zelf wilde Trump dit niet accepteren en hij zette mensen onder druk om bijvoorbeeld extra stemmen voor hem 'te vinden'.

Ook wist Trump dat de mensen waarschijnlijk gewapend naar het Capitool gingen en zei hij toen expres dat de beveiliging de mensen niet tegen hoefde te houden, vertelde een van zijn oud-medewerkers.

Zelf wilde Trump volgens getuigen graag ook naar de bestorming komen, maar zijn medewerker brachten hem naar huis. Daar was Trump zo boos om dat hij geprobeerd zou hebben om het stuur van zijn chauffeur over te nemen.

Daarna heeft Trump op televisie de bestorming van het Capitool bekeken. Hij wilde de mensen niet oproepen om te stoppen met het geweld, terwijl zijn adviseurs en zijn kinderen dat wel aan hem vroegen.

En nu? Wat kan er gebeuren met Trump?

Veel Amerikaanse politici hopen met de hoorzittingen te bewijzen dat Trump strafbare dingen deed. Als hij bewust mensen opriep tot een aanslag op het Capitool, kan hij daarvoor vervolgd worden en een straf krijgen. Een van de straffen die Trump dan zou kunnen krijgen, is dat hij niet nog een keer president mag worden van Amerika.

Maar of Trump iets tegen de wet heeft gedaan of niet, dat mag de commissie van de hoorzittingen niet zelf bepalen. Trump krijgt dus niet direct een straf. Wel kan de commissie een advies geven aan het Amerikaanse ministerie van Justitie om Trump te vervolgen. Een rechter bepaalt dan uiteindelijk of hij gestraft wordt.