Wat is een parlementaire enquête?

  • Door de gaswinning in Groningen ontstonden aardbevingen en raakten duizenden woningen beschadigd. Nog zeker 13.000 gebouwen moeten worden versterkt.

  • In 2018 besloot de minister om de gaskraan in Groningen dicht te draaien.

  • Jaren later willen de inwoners van Groningen en politici van de Tweede Kamer weten wat er precies mis is gegaan en of er wel genoeg is geluisterd naar de bewoners. Om duidelijkheid te krijgen begint de Kamer nu met een parlementaire enquête. Maar wat is een parlementaire enquête? In dit artikelen zetten we het voor je op een rijtje.

Wat is een parlementaire enquête?

Een parlementaire enquête is het zwaarste middel dat de Tweede Kamer in kan zetten om onderzoek te doen naar grote zaken die niet goed zijn gegaan. Je kunt een parlementaire enquête vergelijken met een verhoor, maar dan in het openbaar.

Een speciale groep Kamerleden vormt een team en roepen belangrijke personen en getuigen op om uitleg te komen geven. Die zijn dan verplicht om te verschijnen en vertellen hun verhaal onder ede. Dat betekent dat je tijdens het verhoor de waarheid moet spreken. Op deze manier probeert de Tweede Kamer boven tafel te krijgen wie er verantwoordelijk is. En dat kan wel weken duren.

Hoe vaak wordt het ingezet?

Het is niet de eerste keer dat de Tweede Kamer gebruikmaakt van de parlementaire enquête. De afgelopen dertig jaar heeft de Tweede Kamer tien keer mensen in het openbaar gehoord voor zaken die fout gelopen zijn. Bijvoorbeeld over Srebrenica en de Bijlmerramp, waarbij een vliegtuig in een flat in de Bijlmer vloog. En ook over de Fyra. De Nederlandse staat kocht nieuwe treinen in Italië, maar de NS keurde die later af. En dat was een flinke tegenvaller, omdat de overheid bleef zitten met onbruikbare treinen.

Waar gaat het nu precies over?

Meer dan een miljoen schademeldingen door aardbevingen en schadevergoedingen waar mensen al jaren op wachten. Hoe konden er zo veel problemen ontstaan door de winning van Gronings gas? Op die vraag probeert de commissie nu een antwoord te vinden. Mensen die er ook maar iets mee te maken hebben komen aan het woord: politici, directeuren van gasbedrijven en wetenschappers bijvoorbeeld. En ook mensen die in het aardbevingsgebied in Groningen wonen.

Hoe lang duurt het?

De parlementaire enquête is niet binnen een dag klaar. Het gaat nog wel weken duren totdat er meer feiten op tafel liggen over de gaswinning in Groningen. In de zomer is er eerst een zomerreces, dat is de zomervakantie voor politici. Daarna gaan de openbare verhoren verder en komt het team met een eindrapport. Afhankelijk van welke nieuwe informatie wordt gepresenteerd, kunnen mensen worden ontslagen of moeten ze zelfs voor de rechter verschijnen.