Waarom het op social media zoveel over de Depp-zaak ging

Wat is er gebeurd?

  • Er is een uitspraak in de zaak tussen de Amerikaanse filmsterren Johnny Depp en zijn ex Amber Heard. De twee klaagden elkaar aan voor smaad, het zwart maken van een ander.

  • Depp heeft voor het grootste deel gelijk gekregen, Heard moet hem dan ook een schadevergoeding van 15 miljoen dollar betalen. Hijzelf moet haar 2 miljoen dollar geven.

  • De hele wereld keek via sociale media mee naar de rechtszaak. Livestreams, liveblogs en ook Insta en TikTok staan er nog steeds vol mee. Waarom was er zo ontzettend veel aandacht voor? Dat leggen we je uit.

Waarom moet ik dit weten?

Op insta, maar vooral op TikTok kan je er niet omheen. Ontzettend veel geknipte filmpjes uit de rechtbank van Depp en Heard, de hashtag #justiceforjohnnydepp die miljarden keren is gecheckt, en ook kon je er dankzij verschillende TikTokkers gewoon live meekijken. Kan niet missen dat jij hier ook iets van hebt meegekregen.

Waarom al die aandacht op sociale media?

Dat er aandacht is voor scheidingen tussen beroemdheden is niet nieuw. Voor de scheidingzaak tussen acteurs Angelie Jolie en Brad Pitt een aantal jaren geleden was bijvoorbeeld ook aandacht.

Deze zaak is interessant omdat het over bekende Amerikanen gaat over grensoverschrijdend gedrag en omdat er veel onverwachte wendingen zijn: bij het begin van de zaak stonden veel mensen nog achter Heard, maar dat veranderde en steeds meer mensen steunden Depp. "En als het gaat om grensoverschrijdend gedrag, daar is sowieso veel aandacht voor. Vooral als bekende mensen erbij betrokken zijn", zegt Amerika-correspondent Marieke de Vries.

En wat betreft de aandacht is nu het verschil dat mensen op sociale media massaal aan de haal gingen met de beelden uit de rechtbank. En het korte antwoord op waarom ze dat deden is: geld. Want hoe meer clicks en views, hoe meer inkomsten. Hoogleraar mediastudies Mark Deuze noemt het rijke content. "Influencers op TikTok kunnen eindeloos knippen en plakken met deze beelden, om aandacht, likes, clicks en dus geld te krijgen."

En omdat nieuwssites niet willen achterblijven, doen ook zij eraan mee door er nieuwsberichten over te plaatsen. En dat zorgt er uiteindelijk dus voor dat het hele internet vol ermee volstaat en de hele wereld meekijkt naar hoe Depp en Heard elkaar beschuldigen.

Heeft sociale media invloed op de uitspraak?

In vrijwel alle geknipte filmpjes is te zien dat vooral Heard als dader in haar relatie met Depp wordt aangewezen. Zo is de hashtag #justiceforjohnnydepp miljarden keren bekeken op TikTok, terwijl de hashtag #justiceforamberheard 42 miljoen views telt. Sociale mediadeskundige Kirsten Jassies ziet dat ook terug. "Memes die Heard belachelijk maken en filmpjes die zo zijn gemonteerd dat het lijkt alsof haar tranen nep zijn", zegt ze. "De zaak is hierdoor erg pijnlijk voor Heard. Depp komt er veel beter van af."

Wat voor rol speelde deze vorm van aandacht dan bij de uitspraak van de rechter? "Een hele grote, dat valt niet te ontkennen", zegt Deuze. "Alles wat wij meekrijgen, zien de mensen in de rechtbank ook, het kan niet anders dat deze aandacht niets heeft gedaan." Hij vertelt verder dat de jury, een groep mensen die bepaalt of iemand schuldig is, bij deze zaak niet afgesloten is geweest van de buitenwereld. "Bij dit soort zaken wordt dat vaak gedaan zodat leden niet beïnvloed kunnen raken door bijvoorbeeld sociale media. Maar dat was nu dus niet het geval."

Hoe het internet dan precies invloed heeft gehad op deze specifieke uitspraak durft Deuze niet te zeggen. "We kunnen niet zwart op wit zeggen dat al deze aandacht voor deze uitspraak heeft gezorgd. Maar wel dat dit zeker een rol heeft gespeeld tijdens de zaak."