Geprikt bij het uitgaan: dit weten we over needle spiking

aangepast 

Wat is er gebeurd?

  • Op verschillende plekken in het land duiken de laatste tijd meldingen op van needle spiking. Daarbij zeggen mensen dat ze zijn geprikt met een naald op een feestje.

  • Op een festival in Den Haag bijvoorbeeld, zagen feestvierders een vrouw geprikt worden. Zelf merkte ze niks. Een man van 31 is opgepakt door de politie en zijn zaak wordt nu onderzocht.

  • De politie heeft andere tientallen meldingen bekeken, maar kan geen bewijs vinden dat iemand een stofje, zoals drugs, binnengekregen heeft met een naald.

  • Wat weten we wél over needle spiking? En hoe bang moet je ervoor zijn?

Wat is needle spiking?

We wisten al dat mensen soms gedrogeerd worden via hun drankje. Iemand gooit dan vaak GHB of slaapmiddelen in iemands drankje. Het slachtoffer gaat zich daarna raar voelen, heeft vaak een black-out en valt soms zelfs flauw. Ook kan het slachtoffer daarna worden beroofd of misbruikt. Nu zijn er ook in Nederland meldingen van drogeren met naalden.

Die slachtoffers hebben meestal een blauwe plek of een bultje op hun arm, been of bil. Soms voelden ze ook echt een prik tijdens het uitgaan. Vaak voelden ze zich raar, en weten ze niet meer precies wat er gebeurd is die avond of nacht. Maar er is nog bijna nooit ook echt drugs gevonden in het bloed of urine. Ook werd bijna niemand misbruikt of beroofd.

Hoe kan dat?

In Engeland ontdekten slachtoffers de blauwe plek meestal pas de dag erna, of soms zelfs nog later. Dan waren ze vaak al te laat om nog te testen op drugs, want dat is soms al binnen een paar uur uit je lichaam. Daarom werd er bijna nooit wat gevonden. Ook zou het kunnen gaan om drugs die niet in de standaardtest zitten.

In Nederland spraken we één jongen die wel direct wat voelde, maar toen hij zich omdraaide om te kijken zag hij niks. Bij de andere slachtoffers stelde een dokter later wel vast dat er een prikwondje was, maar werd er ook geen drugs gevonden. In Engeland is er een halfjaar onderzoek gedaan naar het fenomeen, maar ze staan nog steeds voor een raadsel. Conclusie: er is wat met deze mensen gebeurd, maar wat precies is onduidelijk.

Wat denken experts erover?

Meestal wordt er gedrogeerd met GHB als het in het drankje gaat. Bij needle spiking is dat volgens experts onlogisch. Om iemand te drogeren met GHB moet je lang op één plek prikken met een dikke naald. Dat zouden slachtoffers moeten voelen.

Experts zeggen dat slaapmiddelen logischer zijn. Daar heb je minder van nodig en dat kan wel met een kort prikje. Maar toch zeggen ze dat alle drogeerdrugs die zij kennen beter en sneller werken in iemands drankje.

Sommige experts denken daarom dat meiden misschien 'gewoon' zijn gedrogeerd in hun drankje en daarna tegen iets aan zijn gelopen, en daardoor een blauwe plek hebben. En dus denken dat ze zijn geprikt.

Er zijn zelfs experts die denken dat het om massahysterie gaat. Dat zou betekenen dat er niemand geprikt is, maar meiden denken dat het bij ze gebeurt, omdat ze erover gehoord hebben.

En nu?

De politie heeft tussen de 25 en 40 meldingen onderzocht. Dat deden ze door getuigen te spreken, camerabeelden te checken, mogelijke slachtoffers zijn door een medische molen gegaan en er zijn bloed- en urinemonsters getest. Er werd géén drugs gevonden en ook geen prikgaatjes.

De politie duikt nog verder in de zaak in Den Haag, waar een man van 31 op een festival werd opgepakt met een naald. Hij heeft geen woonadres, en dus zegt de politie dat zijn naald bijvoorbeeld ook gebruikt kan zijn voor een drugsverslaving.

Dat er geen drugs is gevonden bij mensen die denken dat ze zijn geprikt, betekent niet meteen dat er niks is gebeurd. Het zou, zoals we net zeiden, ook kunnen dat de drugs al uit het bloed of urine is. Daarom zegt de politie dat het wel echt belangrijk is om aangifte te doen, als je denkt dat je bent geprikt.

Denk jij dat je bent gedrogeerd? Ga dan zo snel mogelijk naar je huisarts. Daar kunnen ze dan een test afnemen, die je ook kunt meenemen voor je aangifte.