Geen Netflix, Zara en Heineken meer in Rusland, waarom?

Wat is er gebeurd?

  • Sinds de oorlog in Oekraïne willen veel Westerse bedrijven geen zaken meer doen met Rusland.

  • Zara, Pull & Bear en Bershka sluiten daarom hun winkels daar. Ook onder meer Heineken, Samsung en Apple gaan ook geen producten meer leveren en Russen kunnen ook geen Netflix meer kijken.

  • Door de economie straffen, ook wel sancties genoemd, die een hoop landen Rusland geven, gaat het erg slecht met de Russische economie.

Waarom doen bedrijven dit?

Sommige bedrijven stoppen met hun handel met Rusland omdat ze willen laten zien dat ze tegen de oorlog zijn. "We zijn geschokt door de verloren levens in Oekraïne", zegt oliebedrijf Shell. Ook Disney besloot bijvoorbeeld hun films niet meer in de Russische bioscopen te laten zien, vanwege de "niet-uitgelokte invasie van Oekraïne en de tragische humanitaire crisis".

Andere bedrijven laten weten dat het daarnaast ook heel lastig is om op dit moment te handelen met Rusland. "Het verplaatsen van geld, personen en goederen is uitzonderlijk moeilijk", zegt Jeroen Ketting, een ondernemer die Nederlanders helpt die zakendoen met Rusland.

Daarnaast is er nog een mogelijke andere reden: "De Russische economie is aan het crashen en het dieptepunt is nog niet bereikt," zegt onze Rusland-correspondent Iris de Graaf. Bedrijven zijn bang om hun geld te verliezen. De Russische regering is namelijk aan het zorgen dat Westerse bedrijven hun geld niet meer uit Rusland kunnen halen.

Wat betekent dit voor Russen?

Geen kleding kopen bij je favoriete winkel, en een shoppingmall met alleen maar dichte winkels waar hekken voor staan. Veel Russische jongeren in de grote steden kopen net als jij je kleding bij Pull & Bear, H&M of hun schoenen bij Nike, maar dat kan nu dus niet meer.

"Het gevoel dat heerst is ongeloof. Russen zijn in shock, ze hebben het idee alsof ze in een hele gekke droom zitten," zegt onze correspondent Iris. Ook zijn ze verdrietig. "De dichte kledingwinkels zijn een concreet voorbeeld van de sancties en dit is nog maar het begin. Ook zijn mensen bang voor wat er komen gaat. Het begint met je favoriete kledingwinkel, maar wat komt nog meer?"

Iris sprak hier ook met verschillende Russen zelf over. "Een deel ziet het als een bevestiging dat het Westen eropuit is om Rusland te vernietigen. Ze denken: wat we als Rusland ook doen, het Westen geeft ons sancties." Ook zijn er Russen die begrijpen dat de sancties er zijn als reactie op de oorlog. "Zij zeggen: het is een kleine prijs die wij betalen in vergelijking met Oekraïense familie en vrienden die met hun leven betalen. Maar dat maakt het niet minder zwaar."

Want het gaat niet alleen om geen nieuwe kleding meer te kunnen kopen. Door de sancties is Russisch geld veel minder waard geworden. Bovendien kunnen Russen amper betalen met een pinpas, omdat ook die systemen niet meer werken. Iris: "Jongeren raken alles kwijt. Hun plannen om in het buitenland te studeren, op vakantie gaan in het buitenland. Geld is niks meer waard, ze kunnen geen kant op: ze zien hele toekomst in duigen vallen."