Wat zijn sancties en wat merk jij hiervan?

Wat is er gebeurd?

  • Het is oorlog in Oekraïne. De Russische president Poetin liet zijn leger Oekraïne binnenvallen. (Lees hier waarom het oorlog is).

  • Veel landen, waaronder Nederland, hebben daarom sancties ingesteld tegen Rusland.

  • In dit artikel leggen we je uit wat dat zijn en welke gevolgen ze hebben.

Wat zijn sancties?

Een sanctie is simpel gezegd een straf. Een dwingende maatregel die wordt genomen als een land of bedrijf zich niet aan internationale regels houdt. Denk aan terrorisme, het schenden van mensenrechten of het verspreiden van kernwapens. Zo'n straf kan uitgedeeld worden door de Europese Unie, of de Verenigde Naties. Belangrijk: bij deze straf wordt niet ingegrepen door militairen.

Je hebt financiële sancties, waardoor een land niet meer bij buitenlandse bankrekeningen kan. Handelsbeperkingen, zodat een land geen spullen meer kan verkopen aan het buitenland. Ook zijn er wapenembargo's, die zorgen ervoor dat een land niet meer in wapens kan handelen. Of er worden reisbeperkingen opgelegd, waardoor mensen andere landen niet meer in mogen.

Wat is het doel van sancties?

Sancties hebben als doel om iemand die de fout in gaat, te dwingen te veranderen. De sancties moeten afschrikken door te gaan met het verkeerde gedrag en zijn een waarschuwing voor anderen om dezelfde fouten te maken. In dit geval is het de bedoeling dat Rusland stopt met de oorlog in Oekraïne.

Welke sancties zijn er nu tegen Rusland?

Dat Rusland een oorlog is begonnen met Oekraïne, zijn veel andere landen niet blij mee. Daarom hebben bijvoorbeeld de Europese Unie, waaronder ook Nederland, een aantal sancties tegen Rusland en president Poetin ingesteld. Zo mogen Russische vliegtuigen niet meer over andere landen vliegen, kunnen Russen niet meer bij hun geld op buitenlandse banken en is Rusland deels afgesloten van het internationale banksysteem. Ook wordt Rusland geboycot door bepaalde bedrijven. Zo is de première van de nieuwe Batmanfilm uitgesteld.

Wat zijn de gevolgen?

Door de sancties wordt de roebel, de Russische munt, minder waard. Handelen wordt moeilijker en de prijzen stijgen. Er staan lange rijen bij banken: veel Russen proberen hun spaargeld op te nemen. Het leven in Rusland wordt duurder. Ook geld lenen gaat minder makkelijk, zodat mensen minder snel een nieuwe auto kopen. Veel Russische inwoners zijn hier de dupe van.

De sancties zorgen er niet voor dat de oorlog in Oekraïne morgen stopt, maar zijn dus wel vervelend voor Rusland. Hoe langer sancties duren, hoe zwaarder de gevolgen vaak zijn. En dat zou er op termijn misschien voor kunnen zorgen dat Poetin besluit om te stoppen met vechten in Oekraïne.

Wat betekent dit voor jou?

Volgens minister Kaag van Financiën kan het niet anders dat ook Nederland de sancties gaat voelen. Zo kan Rusland op de sancties reageren met tegensancties. Benzine en gas worden duurder. Kan je kan merken aan de benzineprijs voor je scooter, je vliegticket of de energierekening. Minister Kaag zegt dat de gevolgen voor Nederland klein zijn in vergelijking met de oorlog in Oekraïne. Het kabinet gaat onderzoeken of de effecten voor Nederland nog kleiner kunnen worden.