Waarom we het weer hebben over kernwapens

Wat is er gebeurd?

  • Het is oorlog in Oekraïne. De Russische president Poetin liet zijn leger Oekraïne binnenvallen. Er zijn al veel explosies en raketaanvallen geweest. (Lees hier waarom het oorlog is).

  • Poetin heeft gezegd dat hij mensen wil klaarmaken die kernwapens kunnen bedienen.

  • Daar schrikken veel mensen van, want dit zijn allesverwoestende wapens.

Waarom dreigt Poetin met kernwapens?

Vladimir Poetin heeft op zondag 27 februari gezegd dat hij mensen laat klaarstaan die weten hoe ze kernwapens moeten bedienen. Dat deed hij in een toespraak op televisie. Hij zegt dat te doen als reactie op twee dingen: ten eerste vanwege de straffen die westerse landen Rusland hebben gegeven. Die maken het voor Rusland bijvoorbeeld lastiger om te handelen met andere landen.

Maar ook omdat westerse landen zich volgens Poetin 'agressief uitlaten' over Rusland. Hij heeft het daarmee waarschijnlijk over het besluit van Duitsland om 100 miljard euro extra in het Duitse leger te stoppen.

Gaat het echt gebeuren?

"Voor zover wij het begrijpen wil Poetin de kernwapens niet nu direct inzetten," zegt onze correspondent Iris de Graaf. "Maar wil Poetin verschillende afschrikkingstroepen klaar hebben staan voor het geval dat. Om het Westen af te schrikken. Ze hebben het hier over verschillende afschrikkingstroepen: raketten, scherpschutters, maar ook nucleaire afschrikkingstroepen." Met kernwapens dus.

Experts maken zich daar zorgen over. Iris: "Het is een zorgelijke stap, en zeker niet eentje in de goede richting. Poetin wil hiermee een signaal afgeven: dat hij zich van die sancties niks aantrekt en dat hij voorlopig niet bereid is om een stap terug te zetten."

Maar hoe groot de dreiging echt is, daar zijn experts het niet over eens.

Wat zijn eigenlijk kernwapens?

Een kernwapen, ook wel atoombom of kernbom genoemd, is een bom die heel veel slachtoffers kan maken. Bij een ontploffing komen namelijk gigantisch veel energie, enorme hitte en gevaarlijke stoffen vrij. Het wordt zo warm als de zon: 100 miljoen graden Celsius,

Wat is het gevolg van een kernwapen?

Een kernwapen verwoest álles binnen een straal van kilometers. Na een explosie kunnen hulpverleners vaak niets meer betekenen: wegen zijn onbegaanbaar en door de giftige stoffen is het gevaarlijk om er in de buurt te komen.

Wanneer zijn kernwapens eerder gebruikt?

In de geschiedenis is vaker met kernwapens gedreigd, zoals tijdens de Koude Oorlog. Een kernwapen ook echt inzetten gebeurt bijna nooit.

Alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn twee keer kernwapens gebruikt. Amerika bombardeerde Japan. Met een bom op Hiroshima werden 140.000 mensen gedood. Later stierven er nog 100.000 mensen, door ziektes die ze kregen door de giftige stoffen. De andere atoombom in Japan zorgde voor 70.000 doden.

Welke landen hebben kernwapens?

Nederland heeft geen kernwapens. Rusland dus wel. Maar ook landen als de Verenigde Staten, China, Frankrijk, India en Noord-Korea hebben de gevaarlijke bommen.