Jullie meest gestelde vragen over Oekraïne en Rusland

Wat is er gebeurd?

  • Rusland is Oekraïne binnengevallen. De president van Rusland zegt dat hij niet langer oké is met bedreigingen vanuit Oekraïne. De president van Oekraïne en ook andere landen weten niet wat Poetin met die bedreigingen bedoelt.

  • Mensen in Oekraïne proberen massaal weg te komen. Aan beide kanten zijn doden gevallen, Oekraïne zegt dat daar ook burgerslachtoffers bij zijn.

  • Jullie stelden ons in dm's en comments heel veel vragen. De meest gestelde beantwoorden we in dit artikel.

Wat betekent dit voor mij?

We beginnen met de vraag die we het meest gekregen hebben:

Moet ik mee gaan vechten?

Het korte antwoord is nee. In Nederland geldt officieel wel een dienstplicht. Daar heb je misschien wel rond je 17e verjaardag een brief over gehad. Maar die dienstplicht is niet actief, dat betekent dat je niet opgeroepen wordt om te vechten.

De kans dat jij moet vechten in deze oorlog is daarom nul. Het ministerie van Defensie zegt daarover: "Als we jongeren zouden verplichten in het leger te gaan zou er zoveel geregeld en getraind moeten worden, dat duurt jaren. Daarnaast is het zo dat in oorlogen nu met kleine, gespecialiseerde legers wordt gevochten en niet met grote massalegers zoals in de Tweede Wereldoorlog."

Hoe groot is de kans dat Nederland wordt aangevallen?

Er zijn nu geen signalen dat Nederland misschien wordt aangevallen door het Russische leger, Nederland is ook niet in oorlog met Rusland.

Hoe groot is de kans dat Nederland gaat meevechten?

De kans dat Nederland gaat meevechten in Oekraïne is heel klein. De kans dat jij moet gaan meevechten is helemaal nul. Nederland heeft eerder al aangegeven Oekraïne te steunen met spullen voor het leger, denk aan helmen of geweren.

Komen er straks vluchtelingen deze kant op?

Of er vluchtelingen van Oekraïne naar Nederland komen, weten we niet. Moldavië, een buurland van Oekraïne heeft laten weten laten weten dat ze tienduizenden vluchtelingen op te nemen.

Mensen uit Oekraïne die al in Nederland zijn, kunnen nu nog uitgezet worden omdat het land officieel nog als veilig geregistreerd staat. Vluchtelingenwerk Nederland wil dat het kabinet voorlopig geen mensen uitzet naar Oekraïne vanwege de oorlog daar.

Wat betekent dit voor mensen in Oekraïne en Rusland?

Hoe reageren mensen in Oekraïne?

We hebben vanmiddag contact met een aantal jongeren in Oekraïne en die laten weten vooral bang te zijn. Er is veel onzekerheid, mensen weten niet wat er gaat gebeuren. Er klinken sirenes en veel mensen hebben tape op hun ramen gedaan zodat het glas bij explosies niet alle kanten opvliegt. Veel mensen hebben een tas met kleren ingepakt zodat ze snel kunnen vertrekken als dat nodig is.

Vanuit het oosten van Oekraïne vluchten mensen naar Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. Vanuit daar proberen mensen naar Lviv in het westen van Oekraïne te komen of naar landen zoals Polen, Slowakije en Hongarije te vluchten.

President Zelensky van Oekraïne reageerde meteen na de eerste aanvallen met een video. Daarin riep hij het volk op om rustig te blijven en niet in paniek te raken. In zijn toespraak waarschuwde hij ook voor nepnieuws over Oekraïne dat door Rusland verspreid wordt.

Hoe reageren mensen in Rusland?

Op sociale media gaat een protestbrief rond van bestuurders van meer dan 175 Russische steden. In die brief schrijven zij dat ze het niet eens zijn met de aanval van Rusland. Ook was er in Moskou een kleine demonstratie. Die werd volgens Iris de Graaf, onze correspondent daar, snel beëindigd door de politie.

Verder is het best moeilijk om aan eerlijke en onafhankelijke reacties van burgers te komen, merkt onze correspondent in Rusland. "Steeds meer onafhankelijke media, ook online, worden afgesloten of beperkt in hun berichtgeving." Russische media mogen alleen informatie uit officiële Russische bronnen publiceren, zegt het Kremlin.

Wat betekent dit voor Nederland en de rest van de wereld?

Is dit het begin van de derde wereldoorlog?

Dat weten we nooit helemaal zeker, maar het is nog veel te vroeg om dat te zeggen. Er is nu alleen oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Waarom steunt het westen Oekraïne?

Het westen steunt welk land dan ook waarbij grenzen geschonden worden. Het aanvallen van een land is een schending van het internationaal recht. Daar zijn afspraken over gemaakt en die gelden voor landen waar een democratisch gekozen leider de baas is. Zoals in dit geval in Oekraïne.

Wat is de NAVO en welke rol spelen ze?

De NAVO is een samenwerking tussen een aantal westerse landen in Europa en Amerika. Die hebben de afspraak dat als één land aangevallen wordt, alle andere landen komen helpen. Oekraïne is geen lid van de NAVO, maar veel andere landen in de buurt wel. Die zijn bang dat Rusland ze ook aanvalt en daarom stuurt de NAVO meer militairen die kant op.

Is Rusland straffen een goed idee?

Nederland, de Europese Unie en Amerika zeggen dat ze maatregelen tegen Rusland nemen omdat het land Oekraïne is binnengevallen. Daarmee willen ze het signaal afgeven dat Rusland niet zomaar landen kan aanvallen.

Wat is de rol van China?

Vanuit China klinkt ondertussen een ander geluid. China praat niet over een aanval door Rusland. Het land vindt dat beide partijen in het conflict rustig aan moeten doen.

Hoe groot is de kans dat Rusland verder gaat dan Oekraïne?

Op dit moment is Rusland alleen in oorlog met Oekraïne, er zijn nog geen signalen dat Rusland meer landen binnenvalt. Veel andere Europese landen zijn lid van de NAVO. Dat is een militaire samenwerking tussen landen in Europa en Amerika. Als Rusland een van de NAVO-landen aanvalt, verklaart het land meteen de oorlog aan nog een heleboel andere landen en dus doet Poetin dat minder snel.