Wat is er gebeurd?
De Gezondheidsraad zegt dat jongeren van twaalf tot en met zeventien jaar de booster tegen corona niet per se nodig hebben. Tieners worden bijna nooit heel ziek van de omikron-variant. Bijna iedereen die nu corona krijgt, heeft die variant.
De regering moet nu beslissen of ze dit advies overnemen.
We kregen veel vragen over qr-codes en of die wel blijven werken zonder booster. Hoe dat zit, leggen we je hieronder uit.
Wat is er aan de hand?
Volwassenen kunnen al een tijdje een 'booster halen': een extra coronaprik, omdat de eerste en tweede prik bij volwassenen na een half jaar minder goed werkten. Als je als volwassene geen booster haalt verloopt ook je qr-code binnen een aantal maanden en dat kan gevolgen hebben. Voor de sportschool en uit eten, maar ook voor vakanties in het buitenland.
Als je tussen de 13 en 18 bent moet je voor veel dingen wel een qr-code hebben, maar mag je geen booster halen. En medisch gezien is er ook geen reden om dat te veranderen, zegt de Gezondheidsraad. Dat is een club van experts die advies geeft aan de regering over bijvoorbeeld vaccinaties.
De regering moet daarna beslissen of ze dat advies overnemen of niet. Als ze dat doen, betekent dat: geen boosters voor minderjarigen.
Is dan al helemaal zeker dat je echt geen booster kan halen als 18-minner?
Ja eerst even dit. Het is nog niet zeker. Het is echt alleen nog maar een advies en gezondheidsminister Ernst Kuipers weet ook nog niet of hij dat advies overneemt. De regering kan dus ook nog ergens de komende weken beslissen dat ze tieners wel willen gaan 'boosteren.' Maar, goed om te weten: tot nu toe nam de politiek alle adviezen van de Gezondheidsraad over (zoals dat de 1e en 2e prik wel nuttig waren voor jongeren).
Maar wat gebeurt er met mijn qr-code?
Het, beetje teleurstellende antwoord: dat weet nog niemand. Sinds 4 februari is een toegangsbewijs in Nederland als je een booster hebt onbeperkt geldig. Als je niet geboosterd bent is de qr-code ongeveer negen maanden geldig na de laatste (dus de tweede) prik.
Omdat iedereen onder de 18 pas vanaf augustus die prik kon halen, verlopen de eerste qr-codes van tieners in mei. De minister heeft dus - als hij het advies overneemt - nog zo'n drie maanden de tijd om hier iets voor te bedenken.
Kan ik dan nu nog wel op wintersport?
Die wintersportvakantie in de voorjaarsvakantie? Die kan in veel gevallen gewoon doorgaan. Voor de meeste landen heb je als minderjarige geen booster nodig (maar moet je vaak wel testen, check dit even hier). Alleen in Italië en Oostenrijk kan dat binnekort wel voor problemen zorgen. In Italië verloopt je qr-code zes maanden na je tweede prik. Die heb je daar nodig voor restaurants, skiliften en andere faciliteiten. Kreeg je al in augustus je tweede prik en onder de 18? Dan is het wel spannend of je qr-code zo nog net wel of net niet geldig is.
In Oostenrijk gelden diezelfde regels vanaf 16 jaar. Zij hebben alleen de geldigheid wel verlengd met één maand. Dus, tel zeven maanden op na je tweede prik en je weet of die vakantie doorgaat. Als je langer geleden gevaccineerd bent, kom je tussen de 15 en 18 namelijk het land nog wel in maar heb je geen toegang meer tot accommodaties, restaurants en skiliften. Niet echt een leuke vakantie, maar de kans dat jouw coronabewijs nog voor je vakantie in Oostenrijk verloopt is wel erg klein.
Wat als ik wel een boosterprik wil?
De Gezondheidsraad zegt dat dat mogelijk moet zijn voor twee groepen: jongeren met een ernstige afweerstoornis en jongeren die kwetsbare familieleden willen beschermen. Bij hen heeft de booster namelijk wel zin. Over alle andere jongeren zegt de raad: niet nodig, want jongeren die (omikron-)corona krijgen worden bijna nooit heel ziek en komen bijna nooit in het ziekenhuis terecht.