'De vergeten oorlog': wat is er aan de hand in Jemen?

aangepast 

Wat is er gebeurd?

  • In het land Jemen - dat ligt in het Midden-Oosten - heeft de burgeroorlog grote gevolgen voor kinderen.

  • Die oorlog duurt al 8 jaar en in die tijd zijn 11.000 kinderen gedood of verwond. Unicef schat dat er meer dan 2 miljoen kinderen ondervoed zijn.

  • De VN noemde de situatie in Jemen eerder de grootste humanitaire ramp van dit moment. Wat is er aan de hand? En wat betekent dat voor de mensen die daar wonen? Leggen we je uit.

Wat is er aan de hand in Jemen?

In Jemen is al acht jaar een hevige oorlog gaande. Daarbij zijn vele tienduizenden Jemenieten omgekomen, raakten miljoenen mensen dakloos en zijn miljoenen Jemenieten in hongersnood. Dagelijks sterven kinderen aan ondervoeding en mensen overlijden massaal aan ziektes als corona, tyfus of cholera, omdat er te weinig medische voorzieningen zijn. Er is voedsel in de winkels, maar dat kan de straatarme bevolking niet betalen. Dat komt doordat de munt bijna niks meer waard is.

Tachtig procent van de bevolking is volgens de VN afhankelijk van noodhulp van organisaties die bijvoorbeeld eten en drinken uitdelen, of helpen met huisvesting, water of gezondheidszorg. Toch komen weinig internationale hulporganisaties het land binnen. Komt doordat het te gevaarlijk is en havens worden geblokkeerd. Zowel de regering als rebellen zetten hongersnood in als oorlogswapen.

Hoe is die oorlog ontstaan?

In 2011 kwamen mensen uit allerlei landen in het Midden-Oosten in opstand tegen hun regeringen, omdat ze verandering wilden. Dat heet de Arabische Lente. In Jemen grepen in de jaren daarna de Houthi's de macht. Dat is een rebellengroep die rond 2004 ontstond als een vreedzame protestbeweging, maar al snel veel geweld ging gebruiken om hun macht in het land te vergroten. Na veel hevige gevechten verdreven ze de president naar Saudi-Arabië.

In 2015 begon dat land met een militaire aanval op Jemen, op verzoek van de verdreven president. De VS, Groot-Brittannië en de Verenigde Arabische Emiraten staan achter hen. Om de Houthi's te verslaan, zetten ze wapens, bombardementen en grof geweld in. De Houthi's krijgen steun van Iran, de vijand van Saudi-Arabië, en vechten net zo hard terug. En dat heeft vooral veel gevolgen voor burgers. Scholen, markten en huizen liggen onder vuur.

In de afgelopen jaren is het conflict alleen maar erger geworden, doordat ook andere militaire burgerbewegingen delen van het land probeerden te veroveren. "Het land ligt heel strategisch", zegt Jemen-deskundige Marina de Regt. "Er zit olie en gas. En het is altijd een beetje de achtertuin van Saudi-Arabië geweest, dus Saudi-Arabië wil er regeringen waar het veel invloed op kan uitoefenen. Voor de Verenigde Arabische Emiraten is Jemen ook belangrijk. Daar komt bij dat zij de Houthi's niet graag steeds sterker zien worden vanwege de banden met Iran. Het is echt een regionaal conflict."

Waarom horen we er zo weinig over?

Het wordt ook wel 'de vergeten oorlog' genoemd, omdat we er zo weinig over horen. Komt doordat er weinig onafhankelijke berichten uit het land komen. De strijdende partijen in Jemen hebben hun eigen mediakanalen. De paar lokale journalisten die nog wel enigszins onafhankelijk hun werk doen, lopen enorme risico's en kunnen lang niet alles opschrijven. Ook is het bijna onmogelijk voor de burgers om het land uit te vluchten. Er zijn maar een paar wegen, en die worden in de gaten gehouden en geblokkeerd door Saudi-Arabië.