Dit is wat we nu weten over de oorlog in Oekraïne

aangepast 

Wat is er gebeurd?

  • Er is oorlog in Oekraïne. Vladimir Poetin, de president van Rusland, liet zijn leger in de nacht van 24 februari het land binnenvallen. Er zijn al veel explosies en raketaanvallen geweest.

  • Aan beide kanten zijn doden gevallen. Oekraïne zegt dat daar ook burgerslachtoffers bij zijn. Veel mensen proberen te vluchten. Mannen tussen de 18 en 60 jaar oud moeten in het land blijven, om beschikbaar te zijn voor het leger.

  • Veel landen reageren op de aanval. Politiek leiders zeggen dat er straffen voor Rusland zullen volgen voor deze oorlog.

Waarom is het oorlog?

De president van Rusland zei in een onverwachte toespraak dat hij "bedreigingen vanuit Oekraïne" niet langer accepteert. De president van Oekraïne en ook andere landen weten niet wat Poetin met die bedreigingen bedoelt. Rusland wil Oekraïne niet bezetten, maar het land moet wel "demilitariseren", zei een woordvoerder van de Russische regering. Dat betekent dat Rusland wil dat Oekraïne neutraal wordt en geen wapen meer heeft om mee aan te vallen.

Ook zijn er in het oosten van Oekraïne, aan de Russische grens, gebieden die volgens Poetin niet bij Oekraïne horen. Het gaat om de gebieden rondom de steden Donetsk en Loegansk. Poetin zegt dat die regio's onafhankelijke landen zijn. Er wonen daar veel mensen die Russisch spreken.

Dat er gedoe is in die gebieden is niet nieuw: in 2014 brak er een oorlog uit en sindsdien zijn er regelmatig schietpartijen en explosies. In het gebied zijn veel pro-Russische rebellen die vechten tegen het Oekraïense leger. Zij willen liever bij Rusland horen, of onafhankelijk zijn, dan dat ze een onderdeel zijn van Oekraïne. De rebellenleiders zeggen al sinds 2014 dat Donetsk en Loegansk zelfstandig zijn. Poetin zegt nu dus dat hij het daarmee eens is.

Wat betekent dit voor mij?

De vraag die we het meest krijgen is of je nu verplicht in dienst moet bij het leger. Het antwoord is: nee. Het ministerie van Defensie zegt daarover: "Als we jongeren zouden verplichten in het leger te gaan zou er zo veel geregeld en getraind moeten worden, dat duurt jaren. Daarnaast is het zo dat in oorlogen nu met kleine, gespecialiseerde legers wordt gevochten en niet met grote massa-legers zoals in de Tweede Wereldoorlog."

Ook is de kans dat Nederland gaat meevechten in Oekraïne heel klein. Dat komt omdat Oekraïne geen lid is van de NAVO. Wel geeft Nederland wapens aan Oekraïne waarmee ze zich tegen de Russen kunnen verdedigen. Dan moet je denken aan raketten om Russische vliegtuigen uit de lucht te schieten, snipers en een hoop kogels.

Koude huizen

Oekraïne wil dat er snel hulp komt vanuit andere landen. Ook wil het land dat er harde strafmaatregelen komen, zoals Rusland helemaal afsluiten voor handel en wapens. Als er geen handel is, komen Russische producten ook niet meer bij ons terecht.

Dat zou jij ook kunnen merken. Nederland gebruikt bijvoorbeeld gas uit Rusland. Dat gas wordt nu duurder. En als Rusland als wraak voor straffen van andere landen besluit om helemaal geen gas meer te geven, moet er gezocht worden naar andere manieren om huizen hier warm te houden.

Hoe gaat het nu verder in Oekraïne?

President Zelensky van Oekraïne heeft gezegd dat ze zich niet gaan overgeven en zich blijven verdedigen. Burgers in Kiev moeten naar schuilplaatsen, en brandbommen maken die ze als het nodig is op Russische militairen kunnen gooien. Op andere plekken in het land wordt er ook gevochten. Het is moeilijk om te controleren waar de Russen de macht hebben en waar de Oekraïners nog de baas zijn.

Vanuit het oosten van Oekraïne vluchten mensen naar Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. Vanuit daar proberen mensen naar Lviv in het westen van Oekraïne te vluchten, of landen zoals Polen, Slowakije en Hongarije te bereiken.

Verschillende landen kijken nu hoe ze Rusland kunnen straffen, in de hoop dat ze het land daarmee tegenhouden. Zo kan Poetin nu niet meer bij zijn geld op banken in Europa komen.