Dit weten we nu over de situatie bij The Voice

aangepast 

Wat is er gebeurd?

  • Tim Hofman heeft voor zijn YouTube-programma BOOS maandenlang onderzoek gedaan naar seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik bij The Voice of Holland. Vandaag zette hij een special van BOOS online met de uitkomsten van zijn onderzoek.

  • Een oud-deelnemer van The Voice heeft aangifte gedaan tegen coach Ali B van verkrachting. Ook Marco Borsato zou seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben vertoond als coach bij The Voice en The Voice Kids.

  • Negentien vrouwen die zich meldden bij BOOS hadden vervelende ervaringen met bandleider Jeroen Rietbergen. Wij zetten even op een rijtje wat er nu precies aan de hand is.

Hoe is dit begonnen?

Afgelopen zomer meldden twee vrouwen zich bij BOOS met het verhaal dat zij slachtoffer waren van zwaar seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland. Ook kwamen er twee andere tips binnen over ex-coach Marco Borsato.

Tim Hofman en zijn team besloten de tips te onderzoeken en deden een oproepje. Daar kwamen veel reacties op en na maanden onderzoek kwam vandaag het resultaat: een BOOS-special over The Voice van dik een uur.

Wie worden er beschuldigd?

Jeroen Rietbergen

Jeroen Rietbergen werkte als bandleider en pianist bij The Voice. Negentien vrouwen meldden bij BOOS dat zij slachtoffer zijn geworden van seksueel grensoverschrijdend gedrag van hem.

Zo stuurde hij ongevraagd appjes naar kandidaten met dickpics, maakte hij tegen hen achter de schermen van het programma opmerkingen over dat ze 'geile kleding' droegen of dat 'hij een hele grote pik had'. Ook vroeg hij hen mee naar hotels om seks te hebben.

Eén vrouw heeft aangifte gedaan van aanranding tegen Jeroen Rietbergen. In de RTL-talkshow Beau vertelde zij dat hij haar meelokte naar een ruimte achter de schermen en toen aan haar zat.

Jeroen Rietbergen bekende afgelopen weekend al dat hij zich schuldig had gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag en stapte toen op bij The Voice. Hij bood toen ook zijn excuses aan: 'Mijn gedrag is volledig verkeerd geweest en de dingen die ik heb gedaan had ik nooit moeten doen.'

Linda de Mol, de vriendin van Jeroen Rietbergen, zegt nu dat ze het uit heeft gemaakt. "Ik zit sinds een paar dagen in een verschrikkelijke nachtmerrie. Ik stop de komende tijd met werken om dit hopelijk een plek te geven."

Ali B

Een voormalig deelnemer van The Voice of Holland heeft tegen coach Ali B aangifte gedaan van verkrachting. De aangeefster vertelde anoniem haar verhaal in BOOS.

Het slachtoffer vertelt dat ze acht jaar geleden, toen ze achttien was, werd verkracht door Ali B. Hij had haar een rondleiding in zijn studio gegeven, waarna ze op een bankje gingen zitten en hij haar ineens begon te zoenen. Ze vertelt dat ze verstijfde en werd verkracht. "Ik voelde dat hij zo machtig was, dat ik dacht: wat jij wil, moet nu gebeuren. Dus ik liet over me heenkomen wat hij van plan was met mij."

De vrouw vroeg na de verkrachting of hij dat met meer meisjes had gedaan. Hij antwoordde volgens haar dat hij het vaker had gedaan en niet bang was, omdat niemand het zou geloven. Verder zei het slachtoffer dat hij haar beloofd had te helpen verder te komen bij The Voice of Holland.

In BOOS doen meer vrouwen hun verhaal die een vergelijkbaar beeld schetsen. Eén oud-deelneemster van The Voice vertelt dat Ali B onaangekondigd bij haar thuis kwam. Hij zei toen dat hij 'zin had om te neuken' en begon over zijn benen te wrijven. Ze vroeg hem weg te gaan, wat hij deed.

Een derde vrouw, die niet meedeed aan The Voice, heeft aangifte gedaan tegen Ali B. Ook zij vertelt gedwongen seks met hem te hebben gehad.

Ali B zelf zei eerder vandaag dat er sprake is van 'kwaadsprekerij' over hem en dat hij niks fout heeft gedaan.

In een verklaring op zijn eigen Insta zegt hij nu: 'Ik blijf erbij dat ik me bij The Voice nooit schuldig heb gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat ik de afgelopen tien jaar wel vreemd ben gegaan, ontken ik niet. Maar nooit maakte ik mij schuldig aan machtsmisbruik, laat staan aan enig strafbaar feit.'

Ook vindt hij dat hij onterecht al veroordeeld is: 'Er liggen nu twee anonieme aangiftes die met veel spektakel als nieuws worden gebracht. Dat is onterecht. Ik kan mij hier niet publiekelijk tegen verdedigen. Ik heb er alle vertrouwen in het OM dit op een zuivere manier zal afdoen waardoor ik me van deze verdenkingen zal kunnen bevrijden.'

Marco Borsato

In de aflevering vertelt Tim Hofman ook dat drie kandidaten van The Voice Kids meldingen deden over Marco Borsato, naast ook deelnemers van The Voice. Een meisje van 14 werd meerdere keren op haar billen betast tijdens een barbecue die Marco Borsato organiseerde. Ze vertelt dat Borsato haar opzocht. Toen ze wegliep, ging hij ermee door. Haar ouders bevestigen dit verhaal.

Ook een meisje van 13 vertelt regelmatig aangeraakt te zijn door Marco Borsato. Volgens een derde zat Borsato regelmatig aan meisjes op de set van The Voice Kids, en raakte hij onder andere hun heup aan. Volgens een medewerker waren dit soort verhalen over Marco Borsato bekend binnen The Voice, maar beschermden werknemers elkaar.

Andere mensen

Ook een regisseur die bij The Voice of Holland werkte wordt in BOOS genoemd. Vijftien vrouwen meldden zich met verhalen over hem. Die zouden gaan over ongepaste opmerkingen en ongewenste aanrakingen van hem. Zijn naam is niet bekendgemaakt. Ook is er nog geen aangifte tegen hem gedaan.

Reacties

Nog voordat BOOS de special op YouTube zette, besloot RTL al dat het programma en spin-offs The Voice Kids en The Voice Senior voorlopig niet meer uitgezonden worden. In een verklaring zegt de zender de beschuldigingen 'zeer ernstig en schokkend te vinden'.

De man die het programma bedacht en maakte, John de Mol, reageert zelf in BOOS. Hij geeft aan dat hij van één geval van seksueel overschrijdend gedrag wist bij The Voice. In 2019 hoorde hij dat Jeroen Rietbergen een kandidate heeft lastig gevallen met appjes. Rietbergen kreeg volgens hem een heftige en laatste waarschuwing.

John de Mol zegt dat dit niet naar buiten is gebracht, omdat het slachtoffer gewild zou hebben. Hij heeft toen verder geen onderzoek ingesteld, omdat dit de enige bekende klacht was. Verder roept John de Mol slachtoffers van seksueel overschrijdend gedrag op zo snel mogelijk aan de bel te trekken.

Sponsors en andere coaches

Nog voor de aflevering van BOOS online stond, brak er al een storm los rondom The Voice afgelopen week. Sponsoren van het programma, bedrijven die in het programma dus reclame mogen maken, stoppen ermee. Automerk Renault, T-Mobile, de Lidl en keelsnoepjesmaker Isla willen niet meer met programma geassocieerd worden.

Presentator Martijn Krabbé zegt dat hij 'compleet overvallen en in shock is'. Presentatrice Chantal Janzen zegt dat het 'een schande is voor alle hardwerkende mensen bij het programma die hier niks mee te maken hebben.'

Coach Anouk gaat nog een stapje verder. Zij besloot helemaal te stoppen bij het programma, vertelde ze op Insta. "Wat een pleuriszooi. Wat onwijs verdrietig en teleurstellend. Eigenlijk weet ik wel genoeg. Het is gewoon een corrupte bende."