Wat is er aan de hand?
Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat twee op de drie jongeren tussen 16 en 24 zich eenzaam voelt.
Niet alleen jongeren, maar ook ouderen voelen zich eenzaam. Ruim de helft van mensen boven de 75 jaar voelt zich eenzaam. Over deze video die we hierover maakte van de 90-jarige Miep kregen we veel vragen: kan ik zelf iets doen. Dat vertellen we je in dit artikel
En je leest wat eenzaamheid is en hoe je het kunt herkennen.
Waarom moet ik dit weten?
Eenzaamheid is voor iedereen anders, maar kan grote gevolgen hebben. Zo loop je(als je lang eenzaam bent) meer kans op lichamelijke ziektes en mentale ziektes, zoals depressies. Als je eenzaam bent, wil je bijvoorbeeld graag meer contact met anderen. Je kan je verdrietig, leeg, angstig of fysiek slecht voelen. De een voelt zich sneller eenzaam dan een ander. Zo kan je je nog steeds eenzaam voelen als je vrienden hebt. Je kan je ook eenzaam voelen door een overlijden in je omgeving, een verhuizing of doordat je ziek bent.
Hoe kan je eenzaamheid herkennen bij anderen?
Iemand die weinig vrienden heeft kan eenzaam zijn, maar er zijn ook andere tekenen die erop kunnen wijzen dat iemand eenzaam is. Lichamelijke signalen, zoals vaak moe zijn, jezelf minder goed verzorgen, of doordat je vaak hoofdpijn hebt. Psychische signalen, zoals een negatief zelfbeeld, een gevoel van teleurstelling of verdriet. Je kan het ook merken aan mensen dat ze alleen zijn doordat ze mensen claimen, of ze juist op afstand houden.
Wat kan ik zelf doen...
..als ik zelf eenzaam ben?
Er zijn er verschillende manieren om hier mee om te gaan. Vergelijk je situatie niet te veel met anderen: dat iemand anders bijvoorbeeld veel vrienden heeft, betekent niet dat die persoon niet eenzaam is. Kijk vooral naar je eigen verwachtingen en stapjes die je kan zetten. Je kan proberen om zelf nieuwe vrienden te maken of mensen (beter) te leren kennen. Dit hoeft niet in één keer goed te gaan en kan best even duren.
Het is niet altijd mogelijk om het gevoel van eenzaamheid helemaal op te lossen, je kan ook proberen beter met je eenzaamheidsgegevens om te gaan. Doorbreek vaste patronen en plan bijvoorbeeld een leuk uitje in.
Je moet zelf aan de slag gaan om eenzaamheid te verminderen, maar het kan zijn dat je er in je eentje niet uitkomt. Dan kan je ook bij de huisarts terecht, of bij de Luisterlijn.
..om iemand die eenzaam is te helpen?
Spreek iemand aan waarvan je denkt dat ie eenzaam is. Vraag hoe het gaat, zonder het meteen over eenzaamheid te hebben. Ga samen iets leuks doen. In coronatijd soms lastig, maar online contact, een wandeling maken of een kopje thee drinken kan ook. Kijk of je samen een bezigheid kan bedenken. Dat hoeft niet per se met jou samen te zijn, een zetje in de goede richting is soms al genoeg.
Maar je kan zelf ook iets anders bedenken. De 17-jarige Kaylee brengt bijvoorbeeld kaartjes rond bij eenzame jongeren. "Ik ben begonnen met het schrijven van kaartjes toen ik vier dagen in quarantaine zat", vertelt ze. "Jongeren hebben een moeilijk jaar gehad, iedereen met corona. Maar jongeren worden vaak vergeten en ik wil ze het gevoel geven dat ze er mogen zijn, dat we ook naar ze kijken en naar ze luisteren."
Emma (19) bedacht voor haar profielwerkstuk een idee waarmee ouderen aan jongeren worden gekoppeld, dat is nu een echt bedrijf geworden. Ze vertelt: "Mijn oma zat in een gesloten inrichting en andere mensen daar waren steeds jaloers dat haar kleindochter langskwam. Toen bedacht ik voor mijn profielwerkstuk een plan om hier een onderneming van te maken, wat ook echt is gebeurd."
Wil je meer weten over eenzaamheid en wat je hieraan kan doen? Check de website https://www.eentegeneenzaamheid.nl/