
Wat is er gebeurd?
Bij het bijwerkingencentrum Lareb zijn 17.000 meldingen binnengekomen van mensen die kampen met menstruatiestoornissen na het coronavaccin.
Of zo'n stoornis een bijwerking is van het vaccin, wordt nu onderzocht. Wat wij er al over weten en of het iets doet met je vruchtbaarheid leggen we uit in deze YouTube-video.
Hieronder vind je een samenvatting van de meest gestelde vragen, die legden we voor aan deskundigen. De hele lijst met artsen die we spraken kun je vinden onder onze YouTube-video.
Krijg je een andere menstruatie door het vaccin?
Hoe het precies zit met die meldingen van menstruatieklachten leggen we je eerst uit. De klachten over menstruatiestoornissen na het coronavaccin verschillen. Het kan gaan om bijvoorbeeld heel heftig ongesteld zijn, of juist een tijdje niet meer ongesteld zijn. Het gaat er in ieder geval om dat de gevaccineerde mensen die zo'n melding deden, opeens anders menstrueren dan normaal.
Het Lareb, dat bijwerkingen van onder andere vaccins bijhoudt, onderzoekt deze meldingen nu. Volgens het centrum is het nu in ieder geval nog te vroeg om te zeggen of een menstruatiestoornis ook echt een bijwerking is van het coronavaccin.
Hebben die menstruatieklachten invloed op mijn vruchtbaarheid?
Even meteen heel duidelijk: alle experts en artsen die we spraken zeggen: je wordt NIET onvruchtbaar van het vaccin. Hier leggen we sowieso alles over uit in deze video. Maar als je te maken hebt met een menstruatiestoornis, dan kan het zo zijn dat je tijdens die stoornis even minder vruchtbaar bent. Daar hoef je verder niet van te schrikken, zegt Liesbeth van Leeuwen, zij is gynaecoloog. Dat zijn artsen die gespecialiseerd zijn in vruchtbaarheid en zwanger worden. "Zo'n menstruatiestoornis moet na een paar maanden vanzelf over gaan, en het is niet ernstig. Je wordt niet onvruchtbaar."
En hoe zit dat dan als het gaat om de lange termijn?
Op de lange termijn doet het vaccin niets met je vruchtbaarheid, en dus kan je er niet blijvend minder vruchtbaar, of onvruchtbaar van worden. Waarom artsen dat zo zeker weten, is omdat er onderzoeken zijn gedaan zoals dierproeven, waarbij er niets geks is opgemerkt. Zulke dierproeven komen heel vaak voor bij het testen van medicijnen.
"Daarnaast is het vaccin binnen maximaal twee dagen al uit je lichaam," zegt arts Mahdi Salih. Hij is 1 van de artsen bij de Twijfellijn, een telefoonnummer dat je kan bellen als je twijfelt over het vaccin. Mahdi spreekt dus heel veel mensen die zorgen hebben.
Op het moment dat je het vaccin neemt, krijgt je lichaam eigenlijk de ingrediënten om zelf nieuwe afweercellen aan te maken. Het vaccin zelf verlaat je lichaam nadat-ie z'n werk heeft gedaan. De klachten die het vaccin eventueel veroorzaakt komen om die reden in korte tijd al naar voren. En, artsen zeggen ook dat het nog nooit is voorgekomen dat klachten jaren na een vaccin opeens ontstaan.
Maar ik ben helemaal niet meer ongesteld (of: ik ben al maanden heftig ongesteld)!
Begrijpelijk dat je je dan zorgen maakt. Menstruatieklachten kunnen ontstaan door allerlei oorzaken. In het geval van al die meldingen komt dat dus misschien door het vaccin, maar het kan ook als je stress hebt of ziek bent. En dat is normaal, zeggen alle organisaties en artsen tegen ons. "Want er gebeurt even iets geks in je lichaam. Dat is wennen, en gaat vanzelf ook weer over zonder dat dat ernstig is", zegt Liesbeth.
Duurt het alleen te lang, dus zit je al minstens twee maanden met klachten, dan kun je het beste wel even naar de huisarts gaan. Het kan ook zijn dat er dan misschien iets anders aan de hand is, en dus kun je dat dan het beste even laten checken.
Straks krijg ik opnieuw menstruatieklachten na het boostervaccin, is dat erg?
"Nee, dat is niet erg. Het boostervaccin klinkt misschien als een zwaarder vaccin, maar dat is niet zo. En daardoor zullen er ook geen andere effecten ontstaan", zegt professor Verloskunde (dat is een specialisme dat gaat over zwangerschap en bevallen) Corine Verhoeven. Mocht je na het boostervaccin weer klachten krijgen, dan kan dat wel, zegt zij. "Maar ook dat kan geen kwaad als het van korte duur is." Dus eigenlijk geldt hier ook hetzelfde: in de meeste gevallen gaan die menstruatieklachten vanzelf over en is er niets aan de hand. Blijven je klachten langer aanhouden, dan kan je altijd voor de zekerheid even langs de huisarts.