
Wat is er gebeurd?
Er komen weer strengere coronamaatregelen. Bijna alles gaat dicht, gaat het demissionaire kabinet vanavond op een persconferentie bekendmaken.
Dat is besloten na een advies van het Outbreak Management Team, een club van experts die het kabinet adviseert over corona.
Maar waarom is zo'n lockdown nu nodig? Het aantal besmettingen daalt namelijk, net als het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis ligt.
Wat is de situatie nu?
Sinds oktober liep het aantal mensen met corona steeds meer op. Ook werden er steeds meer mensen zo ziek, dat ze naar het ziekenhuis moesten. Daarom kwamen er extra maatregelen.
En die hielpen: het aantal besmettingen daalde de afgelopen week van ruim 20.000 naar zo'n 15.000 per dag. Ook lagen er minder mensen met corona in het ziekenhuis.
Toch werden deze week de maatregelen nog verlengd. Zo hoorden we dat de avondlockdown, oftewel bijna alles dicht om 17:00 uur, langer blijft. Ook is besloten dat de basisscholen een week eerder kerstvakantie krijgen.
En die maatregelen blijken niet genoeg. Er komt een harde lockdown. Dat betekent: alle scholen, niet-belangrijke winkels, kappers, sportclubs, bioscopen en nog veel meer dicht.
Waarom zijn er nieuwe maatregelen nodig?
Heeft alles te maken met een nieuwe variant van het coronavirus: omikron. Die dook vorige maand voor het eerst in Zuid-Afrika op en verspreidt zich nu ook snel in Nederland. Experts maken zich hier zorgen om en dus zijn er volgens hen extra maatregelen nodig, om te voorkomen dat er nog veel meer mensen met deze variant besmet raken.
Waarom zijn er zorgen over omikron?
Dat heeft er vooral mee te maken dat we veel dingen nog niet weten over deze nieuwe variant. Het is dus onzeker wat precies de gevolgen zijn als meer mensen hiermee besmet raken.
Wat we wel weten, is dat deze variant zich veel sneller lijkt te verspreiden dan de variant die we eerst hadden, de deltavariant.
"En als een variant besmettelijker is, belanden relatief meer mensen in het ziekenhuis en op de IC's en die komen uiteindelijk ook te overlijden als je geen strengere maatregelen neemt", zegt Amrish Baidjoe, die de verspreiding van virussen onderzoekt.
Hoe ziek je precies wordt van omikron, weten we nog niet. En ook is onduidelijk hoe goed de vaccins nog beschermen tegen deze variant.
"Wat we zien is dat omikron goed is in het omzeilen van bestaande immuniteit", zegt Baidjoe. "Dus dat betekent dat gevaccineerden, maar ook de mensen die al eerder een infectie hebben doorgemaakt, minder goed beschermd zijn."
Wat kunnen we doen tegen omikron?
Wat volgens experts helpt is boosteren, oftewel een extra prik van het coronavaccin halen. Daarmee ben je beter beschermd tegen het virus. "We zien in data uit België, maar ook uit het Verenigd Koninkrijk, dat die booster echt een belangrijk verschil maakt voor het aantal mensen dat in het ziekenhuis belandt, met name de hoogrisicogroepen of mensen die heel lang geleden hun laatste vaccinatie hebben gehad", zegt Baidjoe.
Maar dat boosteren, gaat in Nederland - vergeleken met andere landen - nog niet zo snel. Inmiddels hebben ruim één miljoen een boosterprik gekregen, vooral ouderen. En het is de bedoeling dat álle 18-plussers voor 1 februari een booster krijgen. Maar ter vergelijking: in Groot-Brittannië willen ze dat alle volwassenen voor 1 januari al zo'n extra prik hebben gehaald.
Het is belangrijk om zo snel mogelijk door te prikken én andere maatregelen te nemen, zegt Marion Koopmans, die in het Outbreak Management Team zit. Op die manier kunnen we voorkomen dat het uit de hand loopt met de besmettelijkere omikronvariant, tot er meer duidelijk is of je van deze variant wel of niet zieker wordt.