Wat is 'boostertoerisme' en werkt het wel?

Wat is er gebeurd?

  • Vanaf 1 februari heb je een extra coronaprik nodig om in het buitenland te komen.

  • Maar op dit moment ben je in Nederland nog lang niet aan de beurt voor zo'n 'boosterprik'.

  • Sommige mensen die bijvoorbeeld op vakantie willen, halen de prik nu in andere landen.

  • In dit artikel lees je wat precies de regels zijn, en hoe zo'n boosterprik in het buitenland halen precies werkt.

Wat zijn straks de regels?

Wil je na 1 februari naar het buitenland? Dan heb je een boosterprik nodig. Dat is een extra prik, na de vaccinatie(s) die je al hebt gehad. De bedoeling is dat je dan beter beschermd bent tegen het coronavirus.

Je hebt die prik pas nodig als je tweede vaccinatie langer dan negen maanden geleden was. En: tussen je laatste normale prik en de boosterprik moet minimaal zes maanden zitten. Je kan trouwens ook een QR-code krijgen als je een negatieve test hebt, of als je kan bewijzen dat je bent hersteld van corona.

En dan is er nog iets anders aan de hand met het Janssen-vaccin. Terwijl je bij alle andere vaccins twee prikken nodig hebt, is één Janssen-prik genoeg om 'volledig gevaccineerd te zijn'. Maar vanaf komend jaar is dat niet meer voldoende in sommige landen, zoals Frankrijk en Oostenrijk. Dus heb je een Janssen-prik gehad? Dan moet je ook een boosterprik halen.

Waar haal je die boosterprik?

In Nederland hebben tot nu toe ruim een half miljoen mensen een boosterprik gekregen. Dat gaat nu nog vooral om ouderen, want die krijgen voorrang. De bedoeling is dat iedereen binnen zes maanden na hun tweede prik, een boosterprik kan halen.

Maar tot nu toe hebben nog maar weinig mensen zo'n prik gekregen. Sommigen proberen in Nederland voor te dringen, maar de GGD zegt daar streng op te controleren. Daarom vertrekken steeds meer mensen naar landen waar je wél al een prik kan halen.

Zo vertrekken mensen naar Frankrijk, Duitsland of Oostenrijk. In die landen hebben al veel mensen een extra prik gekregen. En als Nederlander kan je daar óók gewoon een prik krijgen.

Wie zijn deze 'boostertoeristen'?

Verschillende soorten mensen halen die boosterprik in het buitenland. Bijvoorbeeld ouderen of mensen met een slechte gezondheid. Maar ook jongeren.

We spraken bijvoorbeeld Christiaan (18), die met zijn vrienden in Frankrijk gaat skiën. Maar omdat hij met Janssen is gevaccineerd, heeft hij straks dus een boosterprik nodig. Daarom denkt hij er nu aan om die in het buitenland te halen. "We hebben geen andere optie. Als we de vakantie cancelen moeten we 40 procent van het bedrag betalen", zegt hij.

Okke (18) deed het al. Hij gaat drie maanden naar Oostenrijk om skiles te geven. Vorige week vertrok hij met de trein naar Oostenrijk, om zijn boosterprik te scoren. 26 uur was hij onderweg. "Ik heb de prik in een klein dorpje gehaald. De mensen keken me daar gek aan. Zo van: wat doe jij hier in je eentje? Maar ze snapten heel goed dat ik de vaccinatie daar kwam halen. Ze hebben ook genoeg prikken daar."

Wat zijn de nadelen van een buitenlandse booster?

Het kost vaak heel wat tijd om alles goed te regelen. Daar kan skileraar Okke over meepraten: dagenlang belde hij met clubs als de GGD in Nederland en ook die in Oostenrijk. Ook het ministerie van Volksgezondheid (VWS) zegt dat je geduld moet hebben. "Je moet er vaak heel veel voor doen om het bewijs te krijgen. En in elk land is het weer anders geregeld. Dus het makkelijkste is echt om je in Nederland te laten boosteren", zegt een woordvoerder.

Als je je wél in het buitenland laat boosteren, dan is het volgens VWS aan dat land om een QR-code te regelen. Dus krijg je een boosterprik in Duitsland dan staat het bewijs daarvan - als alles goed gaat - in de Duitse coronacheck-app. Met die code kan je trouwens ook in Nederland naar de kroeg, al is een boosterprik in Nederland nu (nog) niet nodig.