Wat is er gebeurd?
Als je niet gevaccineerd of genezen bent, dan kun je over een paar weken misschien niet meer naar evenementen of een avondje naar de kroeg. Gevaccineerde en herstelde mensen mogen dat dan nog wel. Tenminste, dat is het plan van het demissionaire kabinet. Dat wil namelijk gaan werken met 2G en 3G.
2G betekent: Genezen of gevaccineerd. Een negatieve test is dan niet genoeg om ergens binnen te komen. 3G betekent: genezen, gevaccineerd, of getest. Het kan per plek verschillen welke regel geldt.
In dit artikel leggen we je uit wat je straks wel en niet meer kan als die 2G en 3G-regels ingaan, en waarom er een hoop discussie over is.
Wat is 2G en wat is 3G?
De eerste keer dat je ervan hoorde dacht je misschien wel aan het internet op je telefoon. Heeft 't niks mee te maken. 2G betekent dat je ergens alleen naar binnen mag als je genezen of gevaccineerd bent. Met een negatief testbewijs kom je dan niet meer binnen, in bijvoorbeeld de kroeg of op een festival.
Bij 3G komt er nog een G bij: die van getest. Dan is een negatief testbewijs wel wat waard, en mag je dus naar binnen als je je QR-code kunt laten zien, zonder dat je dus geprikt of hersteld bent. Op dit moment geldt dit al op een hoop plekken, zoals de horeca, de sportschool, en de bios.
Meer weten?
Waar geldt straks welke G?
Ben je niet gevaccineerd of genezen, dan is het nog even afwachten waar je straks wel of niet naar binnen mag. Het kabinet wil in ieder geval dat 2G gaat gelden op plekken waar de kans op besmetting het grootst is. Dan moet je volgens hen denken aan festivals en volle kroegen.
Maar de horeca bestaat natuurlijk uit meer dan volle kroegen waar gedanst wordt. Daar wordt het ook even wat ingewikkelder. Het kabinet wil dat ondernemers namelijk straks zelf kunnen kiezen tussen 2G en 3G.
Dat zou dan zo werken: een restaurant waar iedereen netjes kan zitten, mag met 3G werken. Dan wordt het wel verplicht dat iedereen op z'n plek blijft, niemand danst en dat er niet aan de bar gehangen wordt. Heb je een horecatent waar de voetjes van de vloer gaan en 't druk wordt? Ook dat mag, maar dan alleen als er met 2G gewerkt wordt.
Kort samengevat: ben je niet gevaccineerd of hersteld van corona, dan kun je straks wel uiteten, maar niet uitgaan.
Dat ondernemers straks zelf mogen kiezen, vindt niet iedereen een fijn idee. Volgens burgemeesters wordt het dan te ingewikkeld om alles te controleren. Zij zien liever dat het kabinet gewoon zelf voor één regel kiest, die voor alle horeca geldt.
Waarom wil het kabinet 2G?
Het aantal coronabesmettingen stijgt hard, en ook in de ziekenhuizen wordt het weer een stuk drukker met corona-patiënten. Als het te druk wordt, kan het zijn dat er niet meer voor iedereen plek is en dat veel operaties moeten worden afgebeld. "Dat vind ik veel ingrijpender dan tegen ongevaccineerde mensen zeggen dat ze op een aantal risicovolle plaatsen even niet meer kunnen zijn", zo zegt coronaminister De Jonge.
2G zou er voor moeten zorgen dat het aantal ziekenhuisopnames afneemt, legt epidemioloog Frits Rosendaal uit. "Met het huidige systeem komen de ongevaccineerden met een negatieve test een evenement binnen. Zij kunnen daar dan besmet raken en hebben een hogere kans dan gevaccineerden om ernstig ziek te worden en opgenomen te worden, met druk op de ziekenhuizen tot gevolg. Bovendien besmetten ongevaccineerden meer mensen dan gevaccineerden", zegt Rosendaal.
Wie vindt wat?
Demissionair zorgminister Hugo de Jonge noemt het "onvermijdelijk" dat we straks met 2G te maken krijgen. Hij zegt dat de aanpak nodig is, om te voorkomen dat we in een strengere lockdown moeten. "Het 2G-systeem beperkt de mogelijkheden van niet-gevaccineerden. Maar met een lockdown beperken we vrijheden van gevaccineerden. Als de keuze is tussen 2G of vaker dicht, dan moeten we misschien toch maar tijdelijk voor 2G kiezen", zo zegt hij.
Hij noemt het wel een hele lastige keuze. Eentje die ook nog niet definitief gemaakt is: er moet nog een wetsvoorstel voor komen, en de Tweede Kamer moet nog debatteren over het plan. En nog niet alle partijen weten wat ze willen.
Een aantal partijen maakt zich zorgen om het onderscheid dat er met 2G zal zijn tussen ongevaccineerden en gevaccineerden. Dat zou zorgen voor te grote verschillen.
Wat vinden ongevaccineerden?
Buiten de politiek is het natuurlijk ook even spannend voor niet-gevaccineerden, zoals Marloes (19). Ze weet niet waar ze straks nog welkom is: "Ik loop dagenlang met stress en verdriet in mijn hoofd. We leven in een land waar iedereen in gelijke situaties gelijk behandeld moet worden, maar ik merk dit totaal niet meer."
En ook Cosmo (19) hoopt niet dat 2G er komt, want leuke uitjes zitten er dan misschien niet meer in: "Mijn vriendin is ook niet gevaccineerd, maar we willen wel gewoon leuke dingen samen doen. Samen uiteten, winkelen enzo. Dat zit er met dat 2G niet meer in voor ons."
Allesandra (19) is ook niet geprikt, en vindt de 2G-regel ook helemaal niet logisch: "Ongevaccineerden krijgen nu de schuld, terwijl we ons altijd laten testen als we ergens naartoe gaan. Wij laten dan dus juist zien dat ze geen corona hebben, terwijl gevaccineerden gewoon besmet kunnen zijn. En die besmetten dan de ongevaccineerden die daarna de schuld krijgt van dat er meer besmettingen zijn."