Dit weten we nu over het Travis Scott-drama

Wat is er gebeurd?

  • Bij een festival van Travis Scott zijn 8 mensen overleden. En honderden mensen raakten gewond.

  • Hoe dit precies kon gebeuren, is nog onduidelijk.

  • Bezoekers zeggen dat de organisatie van het feest schuldig is.

Waar ging het mis?

Er is nog veel onduidelijk, maar we zetten alles wat we nu weten voor je op een rij.

Het speelt zich allemaal af in Houston, een grote stad in de Verenigde Staten, bij 'Astroworld'. Dat is het eigen festival van de bekende rapper Travis Scott.

's Middags begint het festival, en op dat moment is de sfeer al grimmig. Toegangspoorten worden door bezoekers bestormd. De beveiliging kan niets anders doen dan ze erdoorheen laten, waardoor ze dus niet worden gefouilleerd op wapens of drugs.

Kijk maar hoe bezoekers het festival binnenstormen:

Bezoekers bestormen de ingang van het festival

"Ik kwam rond 15.00 uur aan en zag al dat mensen moeite hadden om rechtop te staan", zegt een bezoeker tegen een Amerikaanse krant. Mensen gedragen zich opgefokt en beginnen zomaar met elkaar te vechten. Ook gebruiken sommigen heel veel drugs, zeggen andere bezoekers.

Het loopt pas echt uit de hand als Travis Scott 's avonds met zijn optreden begint, schrijven Amerikaanse media. Getuigen zeggen dat er paniek uitbreekt na een heftige 'mosh pit': daarbij beuken en duwen mensen om zich heen. Mensen worden benauwd, raken onwel of zelfs bewusteloos.

De beelden hieronder zijn heftig om te zien. Sommige mensen worden gereanimeerd, terwijl het optreden doorgaat:

Doden en gewonden op festival Houston

Hoe het kan dat meerdere mensen een hartaanval kregen, is nog niet duidelijk. Misschien heeft iemand met een injectie schadelijke stoffen bij mensen ingespoten. De politie zegt dat te onderzoeken.

Dat onderzoek wordt gedaan, nadat een bezoeker aangaf een prik in zijn nek te hebben gevoeld. Verpleegkundigen onderzochten de bezoeker en zij zeggen dat het inderdaad 'op een prik lijkt'.

Wie zijn de slachtoffers?

Er zijn 8 mensen overleden op het festival. Alle slachtoffers waren tussen de 14 en 27 jaar oud. Van een aantal van hen hebben we nu een beetje informatie.

De jongste is de 14-jarige John Hilgert. Zijn familie omschrijft hem als een gedreven atleet en slimme jongen. En de 16-jarige Brianna Rodriguez overleed ook in de chaos van het optreden. Haar nabestaanden hebben een actie opgezet om geld in te zamelen voor haar begrafenis.

Inmiddels zegt Travis Scott dat hij de begrafeniskosten van de acht overledenen gaat vergoeden. Daarnaast zet hij een hulplijn op voor mensen die psychische hulp nodig hebben na het incident. En alle festivalbezoekers krijgen hun entreegeld terug.

Het 14-jarige slachtoffer John Hilgert

Nog 13 mensen liggen in het ziekenhuis, 5 van hen zijn onder de 18 jaar. Honderden mensen raakten gewond.

Had dit drama niet voorkomen kunnen worden?

Diverse concertgangers zijn boos op de organisatie van Astroworld. Ze willen weten waarom Travis Scott doorging met zijn show, terwijl veel mensen aangaven dat het misging.

Scott zegt zelf dat hij niet doorhad dat de situatie zo ernstig was. "Als ik ook maar iets had gemerkt van wat er gebeurde, dan had ik de show gestopt". Meerdere Amerikaanse media zeggen dat Travis Scott de show wél een aantal keer stil heeft gelegd.

Op dit filmpje is te zien dat fans hem vragen te stoppen met spelen:

'Stop de show, stop de show'

Er wordt nu een groot onderzoek gedaan. Zo moet duidelijk worden hoe dit allemaal kon gebeuren.

Ondertussen zijn er meerdere rechtszaken aangekondigd. Een bezoeker die gewond raakte, zegt dat Travis Scott en de andere organisatoren het incident hadden moeten voorkomen. Hij eist 1 miljoen dollar van de organisatie.

Het is trouwens niet de eerste keer dat het misgaat bij een concert van Travis Scott, en dat hij daardoor voor de rechter moet verschijnen.

In 2015 werd een 15-jarig meisje vertrapt toen veel mensen het podium opklommen. In 2017 raakte een man gewond en verlamd nadat hij van een balkon viel. Beiden hebben het overleefd, en beschuldigen Travis Scott van roekeloos gedrag.

Praat verder op onze socials

Powered by: