Dit verandert er aan de coronaregels

•aangepast 

Wat is er gebeurd?

  • De versoepelingen worden steeds verder doorgezet.

  • De horeca en de cultuursector kunnen - met wat regels - weer open. Ook mag er weer publiek aanwezig zijn bij sportwedstrijden en zijn evenementen weer toegestaan.

  • In dit artikel zetten we de versoepelingen en de regels op een rij. De versoepelingen gaan in voor ten minste drie weken, daarna gaat het kabinet de maatregelen opnieuw bekijken.

Wat zijn de nieuwe regels en versoepelingen?

Uit eten, naar de bios of met je vrienden naar de kroeg: vanaf woensdag 26 januari om 05:00 uur mag je tot 22:00 uur weer los. De horeca en cultuursector gaan onder voorwaarden weer open. Dat betekent dat je een vaccinatie- of herstelbewijs of negatieve test moet laten zien als je naar een restaurant of theater wil. Hier krijg je een verplichte zitplaats en geldt de 1,5 meter-regel. Pretparken, dierentuinen en musea gaan ook weer open. Rondlopen moet je met een mondkapje op. Nachtclubs blijven dicht.

De winkels en supermarkten gaan weer langer open: tot 22:00 uur kan je boodschappen doen.

De quarantainemaatregelen op de middelbare school en in het hoger onderwijs worden ook versoepeld. Voor middelbare scholieren is het advies om twee keer per week te testen. Na contact met een besmet persoon hoef je niet meer in quarantaine als je geen klachten hebt. Bij een positieve test en klachten moet je wel in quarantaine.

Evenementen zijn onder voorwaarden weer mogelijk. Zo mag je ook weer juichen op de tribune van je favoriete sportclub: publiek is weer welkom bij sportwedstrijden - zowel binnen als buiten. Bij binnenevenementen wordt het maximum 1250 bezoekers. Buiten gaat het om een derde van de capaciteit. Dat kan bij wedstrijden in stadions dus om flink wat meer gaan dan 1250 mensen.

Waarom kan er versoepeld worden?

Meer dan de helft van de volwassenen heeft een boosterprik gehad. De omikron-variant zorgt voor meer besmettingen, maar mensen worden vaak minder ziek dan bij andere coronavarianten. De druk op de ziekenhuizen en IC's is hierdoor lager.

Praat verder op onze socials

Powered by: