Einde coronaregels in zicht: bijna alle maatregelen stoppen

aangepast 

Wat is er gebeurd?

  • De coronaregels worden versoepeld: vanaf 25 februari komt er een einde aan de meeste maatregelen.

  • Vooral de basisregels, zoals je handen wassen, frisse lucht en testen bij klachten blijven gelden.

  • Ook moet je nog een mondkapje op in het ov, en gaat bij grote binnenevenementen de 1G-regel gelden.

  • Naast 25 februari, wordt er ook al versoepeld op 18 februari. Wat er precies gaat veranderen, lees je in dit artikel.

Nieuwe regels vanaf 18 februari

Vanaf vrijdag 18 februari kun je weer langer naar een restaurant of de kroeg. De horeca mag dan namelijk tot 01.00 uur 's nachts open zijn. Dat geldt ook voor de cultuursector, dus later op de avond naar de bios kan dan ook weer.

Verder mag je thuis weer zelf weten hoeveel mensen je uitnodigt, en hoef je niet meer zoveel mogelijk, maar voor de helft thuis te werken.

En heb je corona, dan hoef je niet meer zeven, maar vijf dagen in isolatie. Je mag weer naar buiten als je 24 uur klachtenvrij bent. Maar blijf je wel aan de basisregels houden, is het advies. Dus handen wassen, frisse lucht en testen bij klachten blijven belangrijk.

Nieuwe regels vanaf 25 februari

Vanaf vrijdag 25 februari is er meer mogelijk. Dan worden de vroegere sluitingstijden in de horeca losgelaten en kun je weer de hele nacht de kroeg of club in. Dat geldt ook voor de cultuursector, dus theaters en concertzalen kunnen zich dan weer houden aan de algemene sluitingstijden die voor corona ook golden.

Festivals en evenementen kunnen ook weer, dus naar een voetbalwedstrijd gaan valt daar ook onder. Maar, bij evenementen binnen, met meer dan 500 mensen, geldt de 1G-regel. Dat wil zeggen dat je alleen naar zo'n plek toe kan met een negatief testbewijs.

Coronatoegangsbewijs en mondkapje

Op alle andere plekken verdwijnt het coronatoegangsbewijs. Dus laten zien dat je getest, hersteld of gevaccineerd bent is niet meer nodig om een museum of café in te kunnen. Uitzondering: het kan bijvoorbeeld nog wel zo zijn dat je een coronapas nodig hebt om te reizen, omdat andere landen dat als regel hebben.

Een mondkapje dragen of anderhalve meter afstand houden hoeft ook op de meeste plekken niet meer. In het openbaar vervoer en het vliegtuig geldt een uitzondering: daar moet je nog wel een kapje op.

Waarom kan er versoepeld worden?

Heel lang was de druk op de zorg een van de grootste redenen om strenge maatregelen door te voeren. Dat is nu niet meer nodig, omdat het coronavirus er niet meer voor zorgt dat de ziekenhuizen en IC's vol lopen. Steeds meer mensen hebben namelijk een boosterprik gehaald, en van de omikron-variant die nu vooral veel rondgaat, word je minder ziek.

Minister Kuipers zegt ook dat er een lichte daling begint te komen in het aantal besmettingen, maar zegt wel dat je moet blijven opletten. "De kans dat je het virus krijgt en overdraagt aan iemand die kwetsbaarder is, blijft aanwezig. Dus: wees verstandig en blijf voor jezelf en voor je omgeving opletten."