Dit verandert er aan de coronaregels

aangepast 

Wat is er gebeurd?

 • Het gaat nog steeds niet goed met het aantal coronabesmettingen. En dat merken ze ook in de ziekenhuizen, waar operaties en behandelingen van mensen nu worden uitgesteld om plek te maken voor coronapatiënten.

 • En dus kwamen demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge en demissionair premier Rutte vanavond in een persconferentie opnieuw met strengere coronaregels, waaronder een avondlockdown.

 • Betekent dat bijna alles na 17 uur dicht moet, behalve essentiële winkels. En school? Die blijft wel open, maar het mondkapje komt er weer terug. Wij leggen je alles uit over de nieuwe maatregelen.

Waarom zijn er strengere maatregelen nodig?

Het gaat dus nog steeds niet goed met het aantal coronabesmettingen. En daardoor gaat het vooral helemaal niet goed in de ziekenhuizen.

Omdat er veel coronapatiënten in het ziekenhuis en soms zelfs op de intensive care belanden, komen ze in de ziekenhuizen plekken te kort. Er dreigt daarom code zwart. Wat dat precies is, lees je hier. En nu al is het nodig om operaties en behandelingen van andere mensen af te bellen en uit te stellen, zodat hun plekje in het ziekenhuis vrijkomt voor een coronapatiënt.

Om te voorkomen dat ook operaties en behandelingen uitgesteld moeten worden die echt niet kunnen wachten of we in een echte code zwart terecht komen, probeert het demissionaire kabinet met deze nieuwe maatregelen het aantal mensen dat elkaar ontmoet terug te dringen en zo uiteindelijk het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames.

De avondlockdown

Eén van de belangrijkste maatregelen: de avondlockdown. Vanaf zondag moeten heel veel dingen vanaf 17 uur dicht. Deze maatregel geldt in ieder geval drie weken.

Onder andere deze plekken moeten om 17 uur dicht:

 • Horeca (hotels mogen open blijven, maar het restaurant moet dan dicht. Afhalen mag wel na 17 uur)

 • Sportscholen

 • Bioscopen

 • Theaters

 • Musea

 • Pretparken

 • Scouting

 • Amateursportclubs

 • Zwembaden

 • Muziekscholen en andere culturele instellingen

 • Skihallen en ijsbanen

 • Coffeeshops (afhalen mag wel)

 • Contactberoepen zoals de kapper en nagelsalons

 • Rijscholen

Over die amateursportclubs later meer. Essentiële winkels, zoals de supermarkt en avondwinkel, mogen open blijven tot 20 uur. Vanaf 28 november moet je ook op plekken waar je een coronatoegangsbewijs nodig hebt anderhalve meter afstand houden en een mondkapje op. Dat geldt dus bijvoorbeeld in de horeca, in dierentuinen en pretparken, de bioscoop en in theaters.

School

Ook een hele belangrijke: alle scholen blijven gewoon open. Wel moeten leerlingen en docenten weer een mondkapje op. Als je zit, in een lokaal of in de aula bijvoorbeeld, mag 'ie weer af. Ook op de basisschool moeten kinderen een mondkapje gaan dragen, daar geldt de mondkapjesregel vanaf groep zes.

Ook hogescholen en universiteiten blijven gewoon open, ook gewoon na 17 uur. Wel mogen daar maar maximaal 75 studenten een college bijwonen. Voor tentamenzalen is er een uitzondering gemaakt, daar is geen maximumaantal voor studenten.

Sport

Of je nou op het voetbalveld, de atletiekbaan of de ijsbaan staat of in een zwembad ligt: na 17 uur kun je niet meer sporten. Amateursportlocaties, binnen en buiten, en sportscholen sluiten allemaal in de avond. Wil je na dat tijdstip trainen of een wedstrijd spelen, dan kan dat dus niet.

Competities in het weekend mogen wel nog gewoon doorgaan. Als het maar voor 17 uur is dus.

Rijlessen en het CBR

We zeiden het net al in onze opsomming: ook rijlessen mogen niet doorgaan na 17 uur en dat geldt ook voor theorielessen.

Heb je binnenkort je theorie- of praktijk-examen gepland staan? Geen paniek, die gaat gewoon door. Het CBR blijft gewoon open, ook na 17 uur.

De grenzen

De grenzen blijven open, maar voor Zuid-Afrika gelden wel extra strenge regels, ook voor mensen die uit dat land naar Nederland reizen. Komt omdat daar een nieuwe coronavariant ontdekt is. Die variant wordt de B.1.1.529 genoemd en verspreidt zich razendsnel in dat land.

We weten verder nog niet zoveel over deze nieuwe variant, bijvoorbeeld of mensen die deze variant hebben ook zieker worden en of de vaccins er goed tegen werken.

En nu? Gaat dit genoeg zijn?

Waarom leggen demissionair premier Rutte en Volksgezondheidsminister De Jonge de grens bij 17 uur?

Nou, omdat mensen overdag vaak moeten werken of school hebben, is het na 17 uur het drukst op de plekken die nu dicht moeten. Het kabinet hoopt nog hardere lockdownmaatregelen te voorkomen door vanaf het moment dat het normaal gesproken het drukst wordt alles dicht te gooien. Het belangrijkste is het aantal contacten dat je hebt terugdringen en dat zou op deze manier moeten werken.

Maar waarom gaan de scholen dan niet dicht als daar de meeste besmettingen zijn op dit moment?

Omdat er heel veel onderzoeken zijn geweest naar de effecten van schoolsluitingen in eerdere lockdowns. En die resultaten waren niet best: achterstanden, de mentale gezondheid van jongeren die achteruit ging en slechtere scores op toetsen. Het kabinet ziet het sluiten van de scholen daarom nu als de aller- allerlaatste stap.

Praat verder op onze socials

Powered by: