Hoe diep zit Murda in de problemen?

Wat is er gebeurd?

  • Rapper Murda werd afgelopen week opgepakt op het vliegveld van Istanbul in Turkije. Een dag later kwam hij weer vrij maar hij mag het land niet uit en moet waarschijnlijk over een paar dagen voor de rechter komen.

  • Murda is ook in Turkije heel bekend en populair, op Spotify worden zijn liedjes miljoenen keren beluisterd. Maar nu zegt het Turkse Openbaar Ministerie dat hij in die songteksten reclame heeft gemaakt voor drugs.

  • En dat mag niet in Turkije. Sterker nog: op het promoten van drugs staat een gevangenisstraf van vijf tot tien jaar. Wat gebeurt er nu? En kan de Nederlandse overheid hem nog helpen? Dat checkten we voor je met onze Turkije-correspondent Mitra Nazar.

Hoe is Murda in deze situatie beland?

Murda is geboren in Amsterdam en heeft ook alleen een Nederlands paspoort, maar hij is dus wel heel populair in Turkije. Hij rapt in het Turks, miljoenen Turken luisteren naar hem op Spotify en hij treedt er vaak op. Ook is hij jurylid van een speciale rapversie van The Voice in Turkije.

Maar niet iedereen in Turkije is blij met Murda, vertelt onze correspondent Mitra Nazar. "Turkije is een behoorlijk verdeeld land. Hij heeft veel fans en jongeren vinden het meestal fantastisch. Maar er zijn ook Turken die het niet vinden kunnen wat hij zingt. In Turkije heb je de mogelijkheid om daarover te klagen bij de overheid. Dan volgt er meestal een rechtszaak. De kans is groot dat dat Murda ook is overkomen en dat het de eerste keer is sinds die klacht dat hij weer in Turkije is."

In het land zijn hele strenge regels als het gaat over drugs. Je mag het niet gebruiken of bij je hebben. Word je gepakt? Dan ga je sowieso de gevangenis in, vaak voor tientallen jaren. Maar ook het promoten van drugsgebruik is verboden. Het Turkse OM vindt dus dat Murda dat in een aantal van zijn teksten wel heeft gedaan.

En nu?

Nu moet Murda wachten op zijn rechtszaak. Daarvoor hoeft hij niet in de gevangenis te blijven maar hij mag het land niet uit. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland heeft wel contact met hem en probeert achter de schermen te helpen. Maar hem vrij of naar Nederland krijgen wordt heel lastig.

Dat hij geboren is in Nederland en geen Turks paspoort heeft, maakt daarin niks uit. Dus als bijvoorbeeld Lil Kleine naar Turkije zou gaan en daar tijdens een optreden over 'Drank en Drugs' zou zingen, kan ook hij daardoor in de problemen komen.

"Of je Turks bent of uit een ander land komt maakt voor deze aanklacht niet zoveel uit. Hetzelfde geldt trouwens als je op social media kritisch bent op de regering. Ook dan kun je in Turkije in de problemen komen", zegt correspondent Mitra.

Ezhel als voorbeeld

Turkse muzikanten en rappers passen volgens Mitra vaak vanzelf al een beetje op hun woorden om klachten te voorkomen. Maar toch is het in het verleden al weleens gebeurd dat rappers voor de rechter moesten komen.

Een bekend voorbeeld is de rapper Ezhel, een goede bekende van Murda met wie hij weleens heeft samengewerkt. Het Turkse OM zei in 2018, nadat een aantal Turken dus had geklaagd, hetzelfde tegen hem als tegen Murda. Ook hij zou reclame hebben gemaakt voor drugs met zijn teksten en ook hij moest van het Turkse OM daarom de cel in.

Maar de rechter was het daar niet mee eens. Ezhel werd vrijgesproken omdat er niet genoeg bewijs was.

De rechter is het dus niet standaard eens met het Openbaar Ministerie en kan nog iets anders besluiten. "Dat Ezhel met dezelfde aanklacht is vrijgesproken geeft aan dat niks zeker is en we nog niks kunnen zeggen over hoe dit verder gaat. Maar dat de situatie zorgelijk is en Murda flink in de problemen zit, dat is duidelijk."

Praat verder op onze socials

Powered by: