Moeten we ons weer zorgen maken over de coronacijfers?

Wat is er gebeurd?

  • Het demissionair kabinet wil nieuwe coronaregels. Welke regels dat precies zijn, horen we op de vervroegde persconferentie op dinsdag 2 november.

  • Steeds meer mensen kregen de afgelopen weken corona. Het aantal besmettingen verdrievoudigde. Hetzelfde geldt voor het aantal nieuwe patiënten in de ziekenhuizen.

  • Volgens de demissionair zorgminister is het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis belandt, veel sneller toegenomen dan verwacht.

  • De ziekenhuizen maken zich grote zorgen om die aantallen. Want als er meer coronapatiënten zijn, kunnen andere zieken minder geholpen worden.

  • Ook in andere landen zijn meer besmettingen, waardoor zij besluiten extra maatregelen te nemen. Hoe zit dat bij ons in Nederland? In dit artikel leggen we uit of extra maatregelen hier nodig zijn.

Waarom is dit nieuws?

Het demissionair kabinet gaat nadenken over nieuwe maatregelen om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Dat zei demissionair minister De Jonge. Hij zei nog niet om wat voor regels het gaat. Eerst wil hij het advies van deskundigen afwachten.

Later volgt een persconferentie, daar worden de extra regels bekendgemaakt. Die is eerder dan het plan was, want eigenlijk stond de persconferentie voor vrijdag 5 november in de agenda.

De afgelopen weken nemen de coronabesmettingen weer flink toe. Het aantal ziekenhuisopnames is nu vergelijkbaar met mei.

Dat merken ziekenhuizen ook. De intensive care in Tiel zit zo goed als vol. In Zuid-Holland overleggen ziekenhuizen over het verspreiden van patiënten. Dat zou voor het HagaZiekenhuis bijvoorbeeld kunnen helpen. Dat ziekenhuis in Den Haag neemt nu geen nieuwe patiënten op omdat het er te druk is. Ambulances kregen daarom al de opdracht patiënten naar andere ziekenhuizen in de regio te brengen.

Doordat meer Nederlanders corona hebben, zijn veel provincies op 'rood' gegaan voor andere landen. Zij kunnen er dan voor kiezen om reizen van en naar ons land te verbieden. Marokko deed dat al: voorlopig mag niemand meer van en naar Nederland komen.

Waarom krijgen meer mensen corona?

Drie weken geleden kwamen er versoepelingen. Daardoor hoef je geen anderhalve meter afstand meer te houden, en mag je bijvoorbeeld weer naast wildvreemden in de bios zitten.

Ook al moet je gevaccineerd zijn, of kunnen bewijzen dat je geen corona hebt: deze versoepeling is een van de oorzaken dat er weer meer mensen corona hebben. Dat zegt het RIVM, zij meten en onderzoeken de coronabesmettingen.

Maar ook de herfst is een oorzaak. In deze tijd van het jaar zit je namelijk vaker binnen en dichter op anderen. Binnen raak je sneller besmet dan buiten, omdat ruimtes niet altijd even goed geventileerd zijn. Daardoor blijft het coronavirus als het ware 'hangen' in sommige ruimtes waar je komt.

Wie maken zich zorgen om de coronatoename?

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge maakt zich zorgen naar eigen zeggen. En ook verpleegkundigen en mensen die in de ziekenhuizen werken, zijn bezorgd. Doordat meer mensen corona krijgen, kunnen zij andere zieken niet helpen.

Het Isala-ziekenhuis in Zwolle heeft daar bijvoorbeeld mee te maken. "We zouden vandaag twintig patiënten extra opereren, en dat hebben we af moeten zeggen", zei Rob Dillman eerder. Hij is een van de bazen van het ziekenhuizen.

In landen om ons heen zijn ook veel zorgen. In België zitten ze al in "de vierde coronagolf", volgens minister Vandenbroucke, zeg maar de Belgische Hugo de Jonge.

Betekent dit dat alle maatregelen nog langer duren?

Dat weten we nog niet. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge wil daar nog niks over zeggen. Wel zei hij dat hij zich grote zorgen maakt en gaat kijken wat er moet gebeuren.

Artsen en deskundigen weten het al wel; zij zeggen dat er weer maatregelen nodig zijn. Volgens hen stijgt het aantal mensen dat gevaccineerd is niet echt meer. Daarom willen zij weer coronaregels. Dan moet je denken aan opnieuw een mondkapjesplicht en strengere controles op QR-codes. Ook vinden sommige deskundigen het slim om allemaal een derde prik te halen.

Versoepel in ieder geval niet de huidige coronamaatregelen, zeggen de verpleegkundigen. "Dat zorgt voor minder druk op de ziekenhuizen en IC's. Zo houd je het zorgpersoneel overeind", zegt Bianca Buurman. Zij spreekt namens een grote groep verpleegkundigen in Nederland.

Sommige landen voeren nu meer coronamaatregelen in. Letland gaat bijvoorbeeld weer in een 'lockdown': de komende weken zijn de bars en winkels daar gesloten. Gebeurt later misschien hetzelfde in Nederland? Die kans lijkt klein. Het verschil met Letland is namelijk dat daar nog maar weinig mensen gevaccineerd zijn.