Coming Out Day: is dat wel nodig?

Wat is er gebeurd?

  • Het is vandaag internationale Coming Out Day. Op deze dag wordt stilgestaan bij het moment dat LHBTI's uit de kast willen komen.

  • Onderzoekers zien twee kanten: aan de ene kant merken ze dat de acceptatie in Nederland groeit, máár tegelijkertijd lijkt geweld tegen LHBTI'ers niet af te nemen.

  • Een paar Nederlandse organisaties willen daarom dat er meer rechten van LHBTI'ers worden vastgelegd.

Wat is Coming Out Day?

Vandaag is het de internationale Coming Out Day. Deze dag werd op 11 oktober 1988 voor het eerst gehouden in de Verenigde Staten. Het begon na een demonstratie, die volgde na een uitspraak van de rechter. De rechter vond dat homoseksuele handelingen verboden moesten worden. Een half miljoen mensen was het niet met de rechter eens en ging protesteren.

In Nederland was de eerste officiële Coming Out Dag in 2009. Op deze dag wordt aandacht besteed aan het moment dat iemand openlijk wil vertellen dat diegene bijvoorbeeld homoseksueel, lesbisch, biseksueel of transgender is. Oftewel 'uit de kast komen'. Het idee achter deze dag is dat iedereen mag zijn wie die wil zijn.

Is dat nog wel nodig?

In onze comments vragen jullie vaak of dat nog wel nodig is, een coming out dag. Volgens Allian (21) zou het niet meer nodig moeten zijn om uit de kast te komen. Zelf werd hij uit de kast geduwd, vertelt hij. "In groep 8 vertelde ik het aan een klasgenoot. Hij vertelde het door aan de andere leerlingen. In het begin vond ik dat niet fijn, maar daarna eigenlijk wel. Ik hoefde het zelf niet meer te doen, iedereen wist het gewoon. Mijn familie heb ik het vorig jaar pas verteld. Ik heb daar niks groots van gemaakt, gewoon voor het slapen", zegt Allian.

Voor Allian veranderde er niks nadat zijn omgeving wist dat hij op jongens valt. "Een coming out had dus helemaal niet gehoeven. Door het idee dat je uit de kast moet komen, hebben jongeren het idee dat het op één specifiek en bijzonder moment moet zijn. Dat zorgt voor veel druk."

Voor Ronald (19) was dit anders. Hij was heel bang om gepest en in elkaar geslagen te worden als hij uit de kast zou komen. "Dat hield me echt tegen. Er was geen fijne sfeer op mijn middelbare school. Mensen maakten ruzie en scholden veel met 'homo'. Daardoor was ik heel erg gesloten. Ik vroeg me af wat ik met dat gevoel moest en aan wie ik het moest vertellen", zegt Ronald.

Hoe staat Nederland er eigenlijk voor?

Onderzoekers zien ook beide kanten. Aan de ene kant steeds merken ze dat acceptatie in Nederland groeit. Je mag bijvoorbeeld trouwen met wie je wilt en een school mag je niet afwijzen. Maar aan de andere kant zien ze dat jongeren ook nog steeds gepest en uitgescholden worden. In sommige steden, zoals in Rotterdam, stijgt het aantal meldingen van geweld tegen LHBTI'ers. Het geweld wordt ook steeds heftiger.

De LHBTI-rechten worden bijgehouden op een soort ranglijst. Nederland stond in 2019 nog op nummer negen van Europese landen waar LHBTI-rechten goed geregeld zijn. Dit jaar op nummer twaalf. Heel goed is dat niet, want dat is dus lager dan eerst. Zo is het in sommige Europese landen expliciet verboden om te discrimineren op geaardheid. In Nederland is dat er nog niet.

Daarom pleiten organisaties ervoor dat er meer van hun rechten moeten worden vastgelegd. Dat schrijven ze in een brief aan politieke partijen. Vier jaar geleden hebben een paar politieke partijen afspraken gemaakt over de rechten van LHBTI'ers. Daarin beloofden ze bijvoorbeeld dat ze niet meer onnodig het geslacht van mensen registreren en genderneutraal werken waar het kan.