Doen alsof je Oost-Aziatisch bent: dit is 'Asian-fishing'

Wat is er gebeurd?

  • De Britse influencer Oli London kwam onlangs uit als 'transraciaal'. Oli doet zich namelijk al jaren voor als Koreaan en wil ook zo genoemd worden.

  • Na 18 operaties om Oost-Aziatisch te lijken, kreeg de influencer veel reacties van mensen die het gedrag 'Asian-fishing' noemen.

  • In dit artikel leggen wij je uit wat er bedoeld wordt met 'Asian-fishing' en waarom het zoveel ophef veroorzaakt.

Wat is 'Asian-fishing'

Asian-fishing is een term die vooral online populair is geworden om mensen te beschrijven die hun uiterlijk veranderen om te doen alsof ze Oost-Aziatisch zijn. Dat gebeurt bijvoorbeeld door met make-up de vorm van de ogen te veranderen of met cosplay zich te verkleden als het stereotyperend beeld van Aziatische mensen.

Waarom is dit nieuws?

De afgelopen tijd is Oost-Aziatische cultuur steeds populairder aan het worden in het westen, met het enorme succes van K-pop bijvoorbeeld of Japanse anime. Dat heeft er ook voor gezorgd dat de lijnen tussen culturen vervagen, want wanneer is iets culturele waardering en wanneer is iets doen alsof je bij een cultuur hoort?

Het zorgt vooral voor veel ophef wanneer die cultuur er een is die bij een minderheid groep hoort. Bijvoorbeeld wanneer niet-zwarte mensen zwarte haarstijlen laten zetten, of wanneer mensen een hindoeïstische bindi dragen als mode.

Culturele toe-eigening, een cultuur overnemen en geld of bekendheid mee krijgen, daar kreeg Oli London, een Britse non-binary influencer veel reacties over, sinds hen drastische operaties ondergaat om op Koreaanse popster Jimin van BTS te lijken. Deze maand maakte hen een Youtube-video over zijn 'transitie' en zei daarin "Ik ben Koreaans, ik voel me Koreaans."

Wie vindt wat?

Vanuit de Oost-Aziatische community is er veel verontwaardiging over Oli, maar ook over het fenomeen 'Asian-fishing' in het algemeen. Wij spraken Ismay Gijsen, die voor Brandpunt+ in het fenomeen dook. "Er is veel commentaar, vooral vanuit de Oost-Aziatische gemeenschap over 'Asian-fishing', omdat mensen het kwetsend vinden. Heel veel Oost-Aziatische mensen zijn gepest om hun ogen, en nu witte mensen dit namaken met make-up is het ineens cool en een trend."

Ook legde ze het verschil uit tussen een cultuur waarderen en een cultuur overnemen: "Een Oost-Aziatische taal leren of Oost-Aziatisch koken is waardering. Asian-fishing eigent toe en je kwetst mensen. Als de groep zegt 'dit kwetst mij', moet je daar altijd naar luisteren."

Sommige jongeren vroegen zich af waarom je niet van ras mag veranderen en wel van geslacht. Ismay legde het uit: "Door zo'n vergelijking te maken zeg je dat transpersonen ervoor kiezen om trans te zijn, zoals je kiest om van de één op de andere dag Koreaans door het leven te gaan. Daarnaast schaadt de overgang naar een ander geslacht niemand." En dat doet het overgaan naar een andere cultuur wel, zegt ze: "Vanuit een positie met privilege doe je de community pijn."

Ook op TikTok spreken veel mensen zich uit over 'Asian-fishing' en bijvoorbeeld meiden die een geseksualiseerde versie van het Japanse schooluniform dragen op Onlyfans. "Veel Aziatische vrouwen ervaren daar last van, met het voorkomende geweld in bijvoorbeeld Amerika."

Oli en anderen die Aziatische cultuur na willen doen zijn het er niet mee eens dat het niet kan. Tegen een nieuwszender zegt de influencer dat hen geen negativiteit wilde veroorzaken: "Aan het einde van de dag ben ik een mens die mijn waarheid leeft. Het is jammer dat heel veel mensen moeten verbergen wie ze echt zijn."