Geen 1,5 meter afstand, maar wel een 'coronapas': hoe zit dat?

Wat is er gebeurd?

  • Vanaf 25 september verandert er nogal wat aan de coronaregels. Eén van de belangrijkste dingen: je hoeft nergens meer anderhalve meter afstand te houden. En je mag weer naar festivals en concerten.

  • Ook hoef je op school geen mondkapje meer op. En dat geldt ook voor het mbo, hbo en de uni.

  • Daar staat tegenover dat je op veel meer plekken, bijvoorbeeld bij theaters, bioscopen en in de horeca, moet laten zien dat je getest of gevaccineerd bent om binnen te komen. En met die laatste verandering is lang niet iedereen even blij.

Dit gaat er vanaf 25 september gebeuren:

  • Je hoeft geen anderhalve meter afstand meer te houden.

  • Voetbalstadions mogen tijdens wedstrijden weer helemaal vol zitten, als je als supporter van tevoren kunt laten zien dat je gevaccineerd of negatief getest bent.

  • Mondkapjes mogen af op school (of je nou op de middelbare zit of al studeert) en op stations. In het openbaar vervoer en in taxi's heb je ze voorlopig nog wel nodig.

  • Evenementen zonder vaste zitplaats, zoals festivals en concerten, mogen weer. De organisatie van een evenement binnen mag maximaal driekwart van de zaal vullen.

  • Nachtclubs, discotheken en cafés mogen weer open, maar moeten, net als de rest van de horeca, om middernacht weer dicht. Je mag wel weer met veel mensen tegelijkertijd naar binnen en hoeft ook niet meer te zitten. Wel kom je alleen nog binnen met een QR-code in je coronacheckapp.

  • En dat geldt niet alleen daar. Op veel meer plekken dan nu het geval is zal je moeten bewijzen dat je gevaccineerd of negatief getest bent door een QR-code te laten zien. Bijvoorbeeld in de bios, het theater of een restaurant.

Wie vindt wat?

Dat je op steeds meer plekken een QR-code moet laten zien om binnen te komen leidt tot discussie. Zo'n QR-code krijg je namelijk alleen als je je iedere keer opnieuw laat testen of als je gevaccineerd bent. Zo'n coronatoegangsbewijs zou mensen dwingen zich te laten vaccineren, ook als ze dat liever niet willen, is de kritiek op social media.

Toch blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau I&O dat 55 procent van de Nederlands de uitbreiding van de CoronaCheck-app in de horeca terecht vindt, bij bioscopen is dat 59 procent. Ruim een kwart is tegen en 14 procent heeft er geen mening over.

'Kan niet anders'

Volgens demissionair zorgminister Hugo de Jonge is zo'n toegangsbewijs de enige manier om de maatregelen te kunnen versoepelen. "Het is moeilijk: aan de ene kant houden mensen de maatregelen niet meer vol en aan de andere kant moet je rekening blijven houden met de zorg. Negen van de tien mensen die nu met corona in het ziekenhuis liggen, zijn niet gevaccineerd."

Volgens De Jonge zorgt zo'n coronatoegangsbewijs voor minder besmettingen en "spoort het inderdaad mensen aan om toch maar een prik te gaan halen". Maar vaccinatiedwang is het volgens hem niet, want "testen kan ook nog steeds".

Kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning zegt net als De Jonge dat de anderhalve meter op dit moment alleen losgelaten kan worden als de CoronaCheck-app uitgebreid wordt. Volgens haar past die app ook beter bij de situatie van nu dan de afstandsregel. "Die anderhalve meter geldt voor iedereen en overal. Dit geldt voor een groepje mensen en alleen in situaties waar het heel druk kan worden."

Protest

De nieuwe regels leiden ook tot boze reacties. Bijvoorbeeld van horeca-ondernemers. De organisatie die opkomt voor mensen met een horecazaak, Koninklijke Horeca Nederland, vindt dat het kabinet de regels voor hen zo juist strenger maakt.

"We mogen nu én 's nachts niet open én moeten ook nog strenger onze bezoekers gaan controleren, dat is niet te doen", zegt een woordvoerder. Een aantal horeca-ondernemers dreigt daarom nu al dat ze niet gaan controleren op de CoronaCheck-app.

Ook in de politiek is niet iedereen het eens met de nieuwe plannen. De leider van Forum voor Democratie Thierry Baudet verzet zich al langer tegen de coronaregels en zegt nu op Twitter te worden uitgesloten. "Stel je de woede en verontwaardiging eens voor als je bij een restaurant op een weegschaal moet gaan staan en dat mensen boven de honderd kilo niet naar binnen mogen. Want zwaarlijvige mensen belasten de zorg ook teveel", tweet hij.

De leider van Denk, Farid Azarkan, wijst erop dat een meerderheid in de Tweede Kamer eerder nog voor zijn plan stemde om 'iedereen, gevaccineerd/getest of niet, toegang te geven tot publieke voorzieningen'. Hij vraagt zich op Twitter af: "Maakt het nog iets uit wat de Tweede Kamer beslist?"