Hoe zat het ook alweer met de aanslagen in Parijs?

Wat is er gebeurd?

  • 300 advocaten, 100 getuigen en 20 verdachten: het megaproces over de aanslagen in Parijs in november 2015 is gestart.

  • Terroristen veranderden toen onder meer een concertzaal in een bloedbad. 130 mensen kwamen bij de aanslagen om het leven.

  • Terreurgroep IS eiste de aanslagen op. Wat er op 13 november precies is gebeurd en hoe het proces eruit komt te zien, leggen we je uit.

Hoe zit het ook alweer met de aanslagen?

13 november 2015. Het was 20 over 9 toen er een explosie plaatsvond bij een stadion in het noorden van Parijs. De eerste terrorist blies zichzelf daar op. Nog geen vijf minuten later openden drie terroristen het vuur op terrassen in Parijs. Met wapens reden ze door de stad en ook op andere terrassen schoten ze mensen dood.

En kort daarna stormde een andere groep terroristen een concertzaal binnen, waar op dat moment een optreden was van de band Eagles of Death Metal. Ze begonnen rond te schieten op de mensen in de zaal.

130 mensen kwamen die avond om het leven, 493 mensen raakten gewond. Terreurgroep IS heeft de aanslagen opgeëist. Deze streng islamitische beweging zit al jaren in Syrië en Irak, maar aanhangers pleegden ook in andere landen aanslagen.

Wat gaat er gebeuren tijdens het megaproces?

Het proces gaat lang duren, zeker negen maanden. Dat heeft ermee te maken dat een heleboel mensen betrokken zijn bij de zaak, namelijk 1800 overlevenden en nabestaanden. En die worden bijgestaan door zo'n 300 advocaten. En meer dan 100 getuigen gaan hun verhaal doen, onder andere de toenmalige Franse president.

Van de 20 verdachten zijn er 14 aanwezig tijdens de rechtszaken. Een daarvan is ook een dader: Salah Abdeslam. Hij heeft als enige dader de aanslagen overleefd. Tot nu toe heeft hij niet gepraat en de verwachting is dat-ie tijdens het proces ook blijft zwijgen. De zes mensen die er niet bij zijn, zijn op de vlucht of overleden.

Er is angst dat tijdens het proces nieuwe aanslagen worden gepleegd. De rechtbank in Parijs is daarom verbouwd, zodat alle betrokkenen er veilig terechtkunnen. En tijdens rechtszaken is er extra beveiliging en worden de wegen om de rechtbank afgesloten.

Meer weten?

Waarom begint het proces nu pas?

Het proces begint bijna zes jaar na de aanslagen. Dat heeft te maken met het onderzoek dat ervoor gedaan moest worden. Dat duurde lang en was best moeilijk, in meerdere landen moesten er namelijk dingen uitgezocht worden. De opdracht voor de aanslagen werd gegeven in Syrië, en in België werden de plannen concreet gemaakt. En: op een persoon na zijn alle daders dood. Tijdens de aanslagen zijn die neergeschoten door agenten of bliezen ze zichzelf op met bomvesten.

Heeft deze groep meer aanslagen gepleegd?

Ja, de groep was ook betrokken bij de aanslagen die in maart 2016 in Brussel zijn gepleegd. Zie deze video voor meer info daarover. Dezelfde groep had ook plannen om een aanslag te plegen op Schiphol, daar zijn meerdere bewijzen voor gevonden zoals geluidsopnames. Uiteindelijk is dat niet gebeurd.