Moorden 'op bestelling': dit moet je weten over het Caloh Wagoh-proces

Wat is er gebeurd?

  • Vandaag begint de rechtszaak tegen 21 leden van motorclub Caloh Wagoh. Zij zouden op bestelling moorden hebben gepleegd, onder andere voor Ridouan Taghi.

  • Het gaat in totaal om 16 zaken. In vijf gevallen werd de moord ook echt gepleegd. In de andere 11 zaken werd de moord alleen gepland, maar niet uitgevoerd.

  • Wie deze groep is en wat ze precies heeft gedaan, leggen we je uit.

Waarom is dit nieuws?

Het Caloh Wagoh-proces is een van de grootste strafzaken in Nederland. Hij bestaat uit zestien moorden, 50.000 pagina's aan informatie en bewijs, en is verspreid over zestig dagen in een halfjaar. En rechtszaken duren bijna nooit zo lang. Ook is de rechtszaak zo belangrijk, omdat de bende belangrijke moorden voor Ridouan Taghi pleegde.

Wat is Caloh Wagoh?

Caloh Wagoh betekent 'zwarte woonwagen' en bestaat uit twee bendes die eind 2016 samen gingen. Criminoloog Robby Roks deed onderzoek naar deze groep, hij zegt daarover: "Caloh Wago is een soort kruising tussen een streetgang en een motorclub, ze combineren het beide in hun logo en kleding, maar je ziet het ook in de handgebaren die we kennen van streetgangs."

De leider van de groep was Delano G, die ook wel 'Keylow' wordt genoemd. Hij was eerst de leider van de Crips en kwam toen vaak in de media. Zo kon hij volgens Roks veel leden voor zijn groep en ook moordopdrachten verzamelen. "Er waren mensen die bijvoorbeeld de documentaire over zijn groep zagen en die het interessant vonden om erbij te horen."

Begin 2017 zocht Ridouan Taghi nieuwe mensen om moorden voor hem uit te voeren. Komt doordat de politie de mensen die dat normaal voor hem deden toen goed in de gaten hield. Zo kwam Taghi bij Caloh Wagoh uit. De groep kreeg ook moordopdrachten van anderen. De motorclub is nu verboden.

Waar wordt Caloh Wagoh van verdacht?

Tussen januari en augustus 2017 zouden de leden van Caloh Wagoh vijf moorden in opdracht hebben gepleegd. Ook zouden ze nog elf andere moorden hebben gepland, maar die mislukten omdat ze bijvoorbeeld op de verkeerde plek waren of doordat ze niet verder kwamen dan het voorbereiden. De leider Delano G. nam de moordopdrachten aan. Vier kwamen van Taghi, één uit de Turkse onderwereld.

Die moorden liet Delano dan weer uitvoeren door drie verschillende moordgroepen, ook leden van de bende. Per moord verdiende de groep gemiddeld 75.000 euro. Als de opdrachtgever zelf bijvoorbeeld vluchtauto's en wapens regelde, dan was het goedkoper. Moest het heel snel gebeuren, dan was de prijs hoger. Dit bedrag werd dan weer verdeeld over iedereen die meedeed aan de moord. Dat zijn in totaal 21 verdachten. Tegen sommigen wordt waarschijnlijk levenslange gevangenisstraf geëist.

Waarom is er zoveel bewijs?

Net als in de rechtszaak tegen Ridouan Taghi, is hier ook een kroongetuige. Dat is iemand die vaak zelf mee heeft gedaan aan de criminele activiteiten, maar wil getuigen tegen anderen in ruil voor strafvermindering en bescherming. In deze zaak is dat Tony de G.

Hij hielp mee bij het plegen van een moord, maar vond die moorden eigenlijk te ver gaan. Daarna wilde hij uit de motorgroep stappen, maar was hij bang dat hij dan zou worden vermoord. En dus ging-ie naar de politie, in ruil tegen bescherming. Veel informatie over de groep komt van hem.

Maar er is ook heel veel bewijs gevonden op de computer van de hoofdverdachte Delano G. Het gaat om honderdduizenden video's en screenshots van gesprekken op PGP-telefoons. Dat zijn telefoons die zo zijn beveiligd dat de politie of veiligheidsdiensten normaal niet kunnen meelezen.

Delano G. bewaarde die berichten, omdat hij een true crime documentaireserie wilde maken voor streamingsdienst Videoland. Hij zou die serie zelf presenteren en had er al tienduizenden euro's voor gekregen. Die serie komt er niet meer, maar de politie kon wel heel veel informatie uit die screenshots halen. Ze zagen zo bijvoorbeeld dat er nog veel meer moorden waren gepland.

De uitspraak in de rechtszaak komt pas volgend jaar zomer.