Wat is er gebeurd?
China verbiedt duizenden karaokeliedjes. De overheid daar maakt een lijst van nummers die weg moeten uit de karaokemenu's. In plaats daarvan moeten het positieve en vrolijke liedjes worden van het Chinese ministerie van Cultuur en Toerisme.
Censuur heet dat, als je liedjes verbiedt. Dat betekent dat iemand met macht zegt dat bepaalde dingen niet mogen of dingen achterhouden. In China is censuur op internet, in nieuwsmedia en muziek best normaal. Daarover vertellen we je in dit artikel meer.
Wat is er aan de hand?
China verbiedt karaokeliedjes die politiek gevoelig liggen, aanstootgevend zijn of over geweld, drugs of gokken gaan. Zo'n verbod is niets nieuws voor mensen in China. Garrie van Pinxteren is correspondent daar. Ze geeft als voorbeeld dat lesboeken uit het buitenland sinds vandaag verboden zijn. "De overheid is bang voor de invloed van het westen op mensen die in China wonen. Die invloed zou te negatief zijn, vinden ze hier."
Wat mag er niet in China?
Thema's als seks, drugs en geweld zijn verboden. "Je moet dan denken aan muziek zoals wij die kennen van Lil Kleine. De Chinese overheid zou daarover bijvoorbeeld zeggen dat zijn teksten de jeugd verpesten."
Muziek maken, zingen en luisteren waarin je mensen of godsdiensten beledigt, oproept tot haat of China belachelijk maakt, is ook niet toegestaan. "China keurt negatief gedrag af, omdat het in dit land belangrijk is dat iedereen hetzelfde vindt, wil en probeert te bereiken", zegt onze correspondent. Voorbeelden die volgens de Chinese overheid slecht zijn, kunnen ze daarbij niet gebruiken.
Dat is vaak een groot verschil met wat mensen buiten China belangrijk vinden. "Hier vinden we het belangrijk dat we over alles kunnen praten en alles mogen zeggen. We discussiëren of maken ruzie en komen daarna tot een compromis." Dat betekent dat je het dan ergens over eens kunt worden. "Maar in China is het juist de bedoeling dat iedereen doet wat de overheid wil en daar zelf niks van vindt."
Waarom mag er van alles niet in China?
Het is volgens de leiders van China belangrijk dat alle Chinezen positief zijn over hun land. "De overheid gelooft dat als je alleen maar goede dingen hoort en leest, je je ook daarnaar gaat gedragen." Het doel is volgens onze correspondent dat mensen in China hard hun best blijven doen om aan dat positieve beeld te voldoen.
Hoe controleert China of je iets doet wat van de overheid niet mag?
China heeft officiële overheidsbureaus die bepalen wat wel en niet mag. Eerder besloten ze daar bijvoorbeeld dat tv-stations geen beelden mogen uitzenden van jongens met gekleurd haar. "Dat zou volgens die bureaus te verwijfd zijn", legt ze uit. En dus mag je dat op tv niet zien als je in China woont.
Vrouwen met een diep decolleté zijn ook verboden op tv. Net als sommige series en bands, die mag je helemaal nergens zien.
Als mensen daar of bedrijven zich niet aan die regels houden, krijgen ze eerst een waarschuwing. Als je het dan daarna nog steeds niet aanpast, word je geblokkeerd. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor bedrijven die online actief zijn, hun site gaat dan offline.
Chinezen kunnen zelf ook aangeven dat ze iets zien wat niet mag. "Daarvoor heb je op WeChat, een soort WhatsApp, een speciaal knopje. Daarmee kun je iemand dus verklikken, door aan te geven dat iemand je verboden materiaal heeft gestuurd."