Nog even geen studie kiezen: tussenjaar is terug van weggeweest

Wat is er gebeurd?

  • Nadat vorig jaar veel jongeren meteen gingen studeren na hun eindexamens, stappen nu weer meer mensen naar een organisatie om een tussenjaar te boeken.

  • Bedrijven die zo'n pauze tussen je scholieren- en studentenleven voor je fiksen merken dat ze het een stuk drukker hebben gekregen.

  • Wij spraken met hen en met jongeren die zo'n tussenjaar gaan doen over waarom ze die keuze nu maken.

Waarom is dit nieuws?

"We zijn zelf ook verbaasd over de enorme vraag", zegt een woordvoerder van Bonaire Break, dat een reis van zes weken naar Bonaire aanbiedt. "Er zijn jongeren die vorig jaar al graag meewilden toen het nog niet kon. Zij worden nog bovenop de grote nieuwe groep aanmelders geteld."

Ook bij Education First, dat taalcursussen geeft in verschillende landen, is het aantal aanmeldingen verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. "Tot nu toe gaan er 300 jongeren met ons naar het buitenland, waarvan 250 voor een heel schooljaar en 50 voor twee tot drie maanden", vertelt woordvoerder Emma Kraak. "Dat is ook meer dan in bijvoorbeeld 2019, toen er nog geen corona was."

Volgens Anouk van Putten van Cultural Care, dat jongeren als au pair (oppas dus) koppelt aan buitenlandse gezinnen, is er zelfs een 'stormloop' bij haar bedrijf.

"Wij koppelen vooral aan gezinnen in de Verenigde Staten. Dat land laat door corona eigenlijk nog geen jongeren uit Nederland toe, maar als je via Curaçao reist kan het wel. Omdat backpacken nog erg lastig blijft, landen als Australië ook nog op slot zitten en studies voorzichtig zijn met hun buitenlandprogramma's, zien wij een grote groep geïnteresseerde jongeren."

Wat doe je in zo'n tussenjaar?

Meeke Denissen is 17 jaar en gaat als zo'n au pair aan de slag, maar wel nog even in Europa. "Ik ga een jaar naar Luxemburg en heb vooral voor een tussenjaar gekozen omdat ik vloeiend Frans wil leren spreken."

En ook de 18-jarige Gijs Grottendieck gaat werken aan zijn Frans. In Parijs. "Om te ontsnappen aan de studiekeuze en omdat ik na dit levenloze jaar wel zin heb in iets nieuws."

Max Ensing van 18 pakt het anders aan. Corona of niet: hij gaat voor minimaal een half jaar op wereldreis. In zijn planning kreeg hij wel last van het virus, maar vooral omdat hij zelf besmet raakte. "Ik zou eigenlijk twee weken geleden al weg gaan maar dat moest daardoor worden uitgesteld. Verder heb ik niet veel gepland, ik zie wel. Ik ga daar heen waar het kan en doe wat goed voelt. Ik heb veel gespaard dus ik kom pas terug als ik er genoeg van heb of als het geld op is."

Niet iedereen gaat naar het buitenland voor een tussenjaar. Michiel Wismans helpt jongeren vanuit zijn Nederlandse Ondernemers Academie met het opzetten van een bedrijfje en zit dit jaar weer volgeboekt. "Bij de jongeren die zich bij ons hebben aangemeld is corona juist vaak een extra motivatie om een tussenjaar te pakken. Er is een grote groep scholieren die echt meeloopdagen en open dagen nodig heeft om een studiekeuze te kunnen maken. Online werkt dat gewoon niet. Die jongeren komen dan hier om te kunnen kijken wat ze willen en om te voorkomen dat ze helemaal niet meer naar school toe willen."

Waarom zou je nu geen tussenjaar doen?

Toch is er ook een grote groep jongeren die liever niet op reis wil, merken ze bij Activity International, dat tussenjaren buiten Europa aanbiedt. "We hebben op dit moment maar 20 tot 25 procent van de boekingen die we normaal hebben. Jongeren zijn toch onzeker door de dichte grenzen en negatieve reisadviezen van de afgelopen tijd."

De 18-jarige Sanne Broer koos ervoor om daardoor toch maar meteen te gaan studeren: "Ik wilde gaan backpacken door Nieuw-Zeeland maar ga het risico niet lopen dat het toch niet doorgaat of dat ik niet overal heen kan. Ik haal de reis wel in als ik klaar ben met mijn studie."

Ook de 17-jarige Merel Grozema wacht liever 'tot alles weer mag en kan'. "Ik denk dat ik dan namelijk meer uit mijn tussenjaar kan halen."