Menstruatieproblemen na je coronaprik: hoe zit dat?

Wat is er gebeurd?

  • Lareb, de plek waar je het kan melden als je bijwerkingen krijgt na je coronavaccin, heeft van meer dan duizend mensen meldingen gekregen over hun ongesteldheid.

  • Bij sommige mensen bleef hun ongesteldheid helemaal weg, anderen meldden juist dat hun ongesteldheid na de prik veel heviger was dan normaal.

  • Het is nog niet duidelijk of dat echt door het vaccin komt, maar Lareb gaat dat nu wel onderzoeken. Wat weten we hier al wél over?

Waarom is dit nieuws?

Als je een medicijn neemt of vaccin haalt en daarna klachten krijgt, kan je dat in Nederland melden bij Lareb. Daar kijken ze naar alle bijwerkingen die mensen melden over geneesmiddelen, en dus ook over de coronavaccins. Daarover zijn tot deze week bijna 113.000 meldingen binnengekomen. Er zijn in Nederland inmiddels meer dan 21 miljoen prikken gezet.

Vaak gaan de meldingen over hoofdpijn, moe zijn, spierpijn en rillingen, en soms hebben mensen bijvoorbeeld een gezwollen tong of zien ze wazig. Het Lareb bestudeert al die meldingen, trekt aan de bel als er bijvoorbeeld veel meldingen zijn die op elkaar lijken. De afgelopen tijd kwamen er meldingen binnen over ongesteldheid, ook in het buitenland. Hoewel nog niet duidelijk is of die iets met het vaccin te maken hebben, zorgt dat bij sommige mensen wel voor vragen.

Wat zegt Lareb?

Lareb zegt dat ze tot nu toe ongeveer duizend meldingen hierover hebben gekregen, en dat die heel verschillend zijn. Zo zeggen sommige mensen dat ze na de prik helemaal niet meer ongesteld zijn geworden, anderen zeggen juist dat ze na de prik heel erg ongesteld werden. Ook zijn er mensen die last kregen van doorbraakbloedingen, dat is als je onverwachts wat bloed verliest terwijl je niet ongesteld bent.

Duizend van dit soort meldingen, dat is best veel, zegt Agnes Kant van het bijwerkingencentrum. Maar ze zegt óók dat ontregeling van je ongesteldheid heel veel voorkomt. "Dat gebeurt ook zonder vaccinatie", zegt ze. "Maar als je het merkt na je vaccinatie, denk je misschien wel dat het dáárdoor komt." Best moeilijk om uit te zoeken of die dingen iets met elkaar te maken hebben dus, maar Lareb gaat dat nu wel doen.

Kant zegt dat als je ook dit soort klachten krijgt na je prik, dat dat in ieder geval niets zegt over vruchtbaarheid of onvruchtbaarheid: "Daar gaan veel verhalen over de ronde, maar er is geen enkele aanwijzing dat vaccineren kan leiden tot onvruchtbaarheid."

Wat zeggen artsen en onderzoekers?

Dat het goed is dat er meer onderzoek komt, maar ook dat ze zich er voor nu niet zo heel veel zorgen over maken. Zo zegt gynaecoloog Judith Huirne dat iedereen weleens een verstoorde cyclus kan hebben. Kan door allerlei dingen komen, zegt ze, bijvoorbeeld doordat je de pil vergeet en ook een belangrijke: stress. Iets wat je misschien wel had omdat je angstig was toen je je prik haalde. "Als je gestresst bent, komt er cortisol vrij, een stof die je hormoonspiegel beïnvloedt. Dan kun je bijvoorbeeld een eisprong overslaan waardoor de volgende menstruatie heviger kan zijn."

En immunoloog Dimitri Diavotopoulos denkt dat het überhaupt niet zo gek is dat je hormoonspiegel, die je menstruatie regelt, reageert op een coronaprik. "Maar dat geldt eigenlijk voor alles. Als je bij wijze van spreken hebt gegeten en je meet een uur later je hormoonwaarden, dan zullen die veranderd zijn." Daarnaast zegt hij dat een vaccinatie door je hele lichaam effect heeft. "Da's ook nodig, want je lichaam moet toekomstige infecties kunnen aanpakken." Je lichaam reageert maar kort op het vaccin, dat zien ook andere deskundigen: bij mensen die de ongesteldheidsproblemen hebben, duren die vier tot zes weken.

Maar of het nou dat is of iets anders, kunnen de deskundigen niet zeggen. Gynaecoloog Dinda van Dijke vat het samen: "Het enige wat je kan constateren, zijn twee feiten: je bent ingeënt en je hebt last van ongesteldheidsklachten. Het enige wat je kunt zeggen is dat de meldingen opvallen, dus het is goed dat ze worden onderzocht."