
Wat is er gebeurd?
De coronaregels voor kleine festivalletjes zijn versoepeld. Feestjes buiten mogen vanaf 14 augustus weer met maximaal 750 mensen. En er gelden strenge regels.
Eind deze maand staan er een hoop introductieweken op de planning. Die intro's zijn in grote studentensteden. Doel is dat je daar als beginnend student andere mensen en jouw studentenstad kunt leren kennen.
Wat die versoepelde evenementenregel betekent voor introductieweken, vertellen we je in dit artikel.
Wie vindt wat?
Het demissionair kabinet denkt dat kleine festivalletjes met maximaal 750 weer moeten kunnen vanaf 14 augustus. Je moet dan wel allebei je vaccinaties hebben gehad, met een test aantonen dat je niet besmet bent of kunnen bewijzen dat je in het afgelopen half jaar corona had en weer beter bent.
Die versoepelingen met strenge regels leveren voor introductieweken weinig op, denkt de LSVb. Dat is de club voor studenten. "Binnen kan er wel het een en ander, maar dat is alleen met vaste zitplekken en niet met Testen voor Toegang, waardoor het heel beperkt is", zegt voorzitter Ama Boahene. En de regel dat feestjes per se buiten moeten zijn, is ook maar onhandig, vindt ze. "Als het weer zo blijft zoals afgelopen tijd, dan gaan die introductieactiviteiten waarschijnlijk letterlijk in het water vallen."
De studentenclub baalt ervan dat introfeesten van de baan zijn en intro's allemaal in aangepaste vorm moeten. Want juist die feesten zijn superbelangrijk voor je studententijd, denkt Boahene: "Dat je vrienden kan maken, de stad kan verkennen. En dat gaat dus nu voor het tweede jaar op rij niet door."
Wie doet wat?
We belden een rondje langs verschillende studentensteden, om te kijken hoe ze daar dit jaar hun introductietijd doen.
Introductie Almere
Doe je mee aan de introdagen in Almere, dan lijkt jouw intro dit jaar het meest op de intro's die we kennen van voor corona. "Aan onze introductie doen minder dan 750 mensen mee. Dus wij laten met Testen Voor Toegang en toegangsbewijzen alles doorgaan", vertelt Lise van Oosterhoudt van Introductie Almere.
De intro in Almere duurt drie dagen. Per dag organiseert een andere studentenvereniging uit die stad de boel. Er staan veel sport- en speldingen op de planning, maar ook barbecues, feestjes en een studentenhuizentocht. Dat hele programma is buiten. "Dus we hopen op een zonnetje", zegt Van Oosterhoudt. "Wat we gaan doen als het gaat regenen, weten we nog niet. Kijk, als het drie dagen noodweer is, dan zullen we het moeten afblazen. Want met een grote groep uitwijken naar een locatie binnen, dat gaat niet lukken."
AID Wageningen
De AID Wageningen gaat ook gewoon door op locatie. Maar dan wel wat anders dan in Almere. In Wageningen moet je bij alle activiteiten anderhalve meter afstand houden, want daar doen meer dan 750 mensen aan mee. Teun Bastiaansen is van de organisatie en legt uit: "We proberen zo goed mogelijk te handhaven op die anderhalvemeterregel. Onze introdagen duren iedere dag tot ongeveer elf, twaalf uur 's avonds. Wat mensen daarna nog gaan doen, daar kunnen en willen wij niet verantwoordelijk voor zijn."
De organisatie draait het hele introprogramma dit jaar twee keer. En je kunt in week twee ook online meedoen als je mensen wilt leren kennen, maar liever niet met grote groepen mensen samenkomt. "Dat doen we zodat we de studenten niet allemaal in een keer tegelijkertijd in Wageningen hebben. En per introweek splitsen we mensen ook weer op in kleinere groepjes."
KEI-week Groningen
De intro in Groningen lijkt een beetje op die in Wageningen. "Veel van onze evenementen tijdens de intro zijn op anderhalve meter afstand. Dus die kunnen gewoon doorgaan zoals we van plan waren. Het gaat dan om informatieve dingen, zoals een looproute op een informatiemarkt en picknicks", vertelt Willemijn Griep.
Wel zijn er door de versoepelde regels nu extra plannen. "We zijn nu met de gemeente en studentenverenigingen aan het kijken of we een terrasfestival kunnen organiseren. Het idee is dat we dan per terras maximaal 500 mensen toestaan." Kleine festivals zitten er voor de organisatie in Groningen niet in. "In totaal doen er bij ons ongeveer 5000 mensen mee, dus een festival met maximaal 750 bezoekers organiseren gaat gewoon niet."
Inkom Maastricht
Bij de Inkom van Maastricht wisten ze weken geleden al zeker dat de intro daar zoveel mogelijk fysiek op locatie moest worden. "We willen zoveel mogelijk fysiek, omdat we vorig jaar merkten dat de digitale introweek niet zo goed werkte", legt Iris Vloet uit. "En we hebben veel signalen gekregen van eenzame studenten omdat het hen niet lukte om sociale contacten te leggen."
Daarom is de organisatie daar ook blij met de versoepelde regels voor kleine evenementen. "We zijn nu wat dingen om aan het gooien zodat we er kleine evenementen met maximaal 750 mensen van kunnen maken." Het gaat dan bijvoorbeeld om culturele festivals en optredens. "We hebben bijvoorbeeld een salsaworkshop waar je nu gewoon aan mee kunt doen. Dat is toch wel wat leuker, dat je dan een beetje mee mag wiebelen en niet op je stoel hoeft te blijven zitten."
Andere introweken
Owee Delft weet nog niet zo goed wat ze gaan doen met de versoepelde regels voor kleine evenementen. Wel heeft de organisatie geregeld dat de opening van de intro digitaal is. Doe je mee aan de Introductie in Nijmegen, dan heb je een negatieve testuitslag of vaccinatiebewijs nodig. Ook wil de organisatie dat je voordat je thuis vertrekt een zelftest doet. En je moet tijdens de intro nog twee keer zelftesten.
De introductietijd van El Cid Leiden is deels online en deels op locatie. De ene drie dagen mag een deel van de mensen die meedoen naar Leiden, drie dagen later mag de rest. Je zit daar in een groepje met ongeveer vijftien andere studenten.
Ook de Eurekaweek in Rotterdam is het een beetje van beide. Je mag op de startdag naar een locatie in de stad, maar een deel van het programma is ook online. Hetzelfde geldt voor de UIT-week in Utrecht. Daar heb je onder meer een tour door de stad en een informatiemarkt. De intro begint online met een openingsshow.
Doe je mee aan de TOP-week in Tilburg, dan moet je op een vaste plek zitten tijdens de evenementen. Ook werkt de intro daar met Testen voor Toegang en met verschillende tijdsvakken. Dus dan mag eerst het ene deel van de studenten naar een evenement komen en daarna het andere deel.