Vakantie in een quarantainehotel: kan dat mij ook gebeuren?

Wat is er gebeurd?

  • Pak je het vliegtuig voor een weekje zon, zee en strand, zit je uiteindelijk (bijna) je hele vakantie in een quarantainehotel. De verhalen en filmpjes van jongeren die het overkwam, en dat zijn er genoeg, ken je ondertussen misschien wel.

  • Als je de komende weken nog op vakantie gaat, zorgen die verhalen misschien voor veel vragen. Kan jij ook in zo'n quarantainehotel terecht komen, wie regelt en betaalt dat dan en kan je dan naar de rest van je vakantie fluiten?

  • Genoeg om uit te zoeken, en dus deden we dat voor je. Ook spraken we Liam (19), die in een coronahotel belandde op Mallorca toen-ie daar positief testte.

Waarom is dit nieuws?

Als je deze zomer op vakantie gaat, kijk dan goed naar alle regels die er zijn. Die regels kunnen per land anders zijn. En dan zijn er ook nog een aantal regels die sowieso gelden als je op vakantie gaat óf terug komt van een weekje strand. Het demissionaire kabinet paste die algemene regels deze week weer aan. De laatste stand van zaken:

  • Alle landen in de Europese Unie hebben nu een gele of groen kleurcode, waardoor reizen makkelijker wordt.

  • Betekent dat EU-landen die nog oranje waren, denk aan Spanje en Portugal, weer geel zijn. Een land krijgt voortaan alléén nog een oranje kleur als daar een gevaarlijke nieuwe variant van het virus opduikt.

  • Vanaf 8 augustus zijn er strengere regels voor iedereen die terugkomt uit een land met een geel reisadvies. Je hebt vanaf dan een bewijs nodig dat je volledig bent geprikt, om Nederland weer in te komen.

  • Als je dat niet hebt, moet je je in je vakantieland laten testen. Met een negatief bewijs ben je hier dan weer welkom. Een test in het buitenland moet je trouwens zelf betalen.

Dit zijn dingen die je vóórdat je op vakantie gaat al weet: je kan je erop voorbereiden. Maar eenmaal op reis kan je toch voor onverwachte (corona)situaties komen te staan. In de rij op het vliegveld eruit gepikt worden, dan een test moeten doen en positief testen, bijvoorbeeld. Of postitief testen op de terugweg. Of: corona krijgen op vakantie. In die situaties kan het zo zijn dat je een quarantainehotel in moet.

Een quarantainehotel: wat is dat?

Liam (19) weet daar alles van. Hij vloog twee weken terug met een groep vrienden naar Mallorca om daar vakantie te vieren. Twee dagen voordat ze weer Nederland zouden vertrekken, kreeg Liam klachten. Hij liet zich testen, en als enige van de vriendengroep testte hij positief. Terwijl de rest terug naar huis vloog, moest Liam tien dagen in quarantaine op Mallorca.

De eerste dagen zat-ie in zijn eigen hotel, maar in de omgeving bleken ook coronahotels te zijn. "Daar was het superdruk", vertelt Liam. "Ze zaten vol." Na veel bellen met de Spaanse GGD en de reisorganisatie moest hij daar alsnog naartoe. "Ik werd opgehaald door de ambulance. Een heel gekke situatie." De rest van zijn quarantaineperiode zat Liam in zijn eentje op een hotelkamer. "Best eenzaam", vond hij. "Je mag je kamer niet af, je kan niets bestellen, je krijgt weinig en heel vies eten."

Kan ik ook in een quarantainehotel komen?

Cijfers van hoeveel jongeren in een quarantainehotel hebben gezeten op vakantie zijn er niet, zeggen reisorganisaties, maar ze kennen de verhalen wel. Ook reisbrancheorganisatie ANVR kent ze: "Vooral van ouders die bellen die zich daar zorgen over maken."

Wat er gebeurt als je corona krijgt op vakantie: daarover verschillen de regels in ieder geval per land. "Komt doordat alle EU-landen daar zelf beslissingen over mogen nemen", zegt Markus van de ANWB. Er is een Europees coronabeleid, dat gaat bijvoorbeeld over het kopen en verdelen van de vaccins.

"Maar gezondheidszorg, dat is iets waarover ieder EU-land zelf mag beslissen." En dus kunnen de regels over wat je moet doen als je corona hebt per land anders zijn. Die quarantainehotels dat lijkt in ieder geval vooral iets Spaans, zegt de ANWB.

Hoe weet ik wat ik moet doen als ik corona krijg op vakantie?

Als je je laat testen op vakantie, en je test positief, check dan eerst de regels in het land waar je bent. "Het kan zo zijn dat de (lokale) autoriteiten een quarantainehotel gaan aanwijzen", zegt Martine van reisorganisatie Sunweb. Die hebben dan een aantal hotels in de omgeving gereserveerd voor vakantiegangers met corona.

Maar het werkt niet standaard zo: het kan ook zijn dat je zelf iets moet gaan regelen. Heb je je vakantie geboekt via een touroperator, bijvoorbeeld GoGo? "Dan hoeft dat niet: je kan dan naar je reisleiding bellen. Zij gaan voor je kijken wat het plan is en waar je heen moet", zegt Martine van Sunweb.

Wie betaalt dit? Daarvoor kijk je altijd eerst naar je reisverzekering: het kan zo zijn dat zij de extra kosten betalen. Dat was bijvoorbeeld in het geval van Liam zo. Als je met een touroperator gaat, kan het ook zo zijn dat zij de kosten van het hotel en de terugvlucht betalen: check dat met je reisleiding.

Hoe lang moet je in een quarantainehotel zitten? Meestal moet je tien dagen in quarantaine. Maar per land kunnen de regels daarover dus verschillen én ook veranderen. Om weer terug naar huis te mogen moet je na je quarantaineperiode negatief testen. Je kan dan het beste een antigeentest doen, tipt het ministerie van Volksgezondheid: de kans dat je positief test na je quarantaineperiode is daarmee het kleinst.

Praat verder op onze socials

Powered by: