Wie bepaalt welke sport olympisch is?

Wat is er gebeurd?

  • Vrijdag beginnen de Olympische Spelen in Tokio. Er zijn dit jaar vijf nieuwe sporten.

  • Sommige sporters hopen al jaren dat hun sport óók een olympische sport mag worden. Zo staan bowlen, squash en korfbal nog niet op het programma.

  • Het is helemaal niet zo makkelijk om daar iets aan te veranderen. Wanneer is een sport eigenlijk een olympische sport en wie bepaalt dat?

Waarom is dit nieuws?

Eindelijk mogen ook de skateboarders meedoen met de Olympische Spelen. En skateboarden is niet de enige nieuwkomer, ook de sporten karate, sportklimmen, honk- en softbal en golfsurfen. Andere sporten proberen al jaren om olympisch te worden, zoals korfbal, bowlen en squash, maar het lukt ze maar niet.

Wie bepaalt of een sport olympisch is?

Een sport mee laten doen aan de Olympische Spelen kan op twee manieren. Het land dat de Spelen organiseert kan een sport kiezen die voor één keer meedoet. Tokio, waar de Spelen nu zijn, heeft dat bijvoorbeeld gedaan met klimmen, surfen en skateboarden. Ook kan een sport olympisch worden als het Internationaal Olympisch Comité (ICO), de club die de Spelen organiseert, 'm aandraagt. Daarvoor moet een sport wel voldoen aan heel veel eisen.

Allereerst moet een sport populair zijn, zegt het IOC. Om te bepalen of een sport dat is, onderzoekt de club onder meer hoeveel mensen naar de sport kijken. En ook hoe populair de sport is op sociale media, zoals YouTube bijvoorbeeld. Ook kijkt het IOC naar hoe vaak de sport in het nieuws is en hoeveel jongeren de sport beoefenen.

De club vindt het verder nog belangrijk dat een sport in landen over de hele wereld gespeeld wordt. Hoe lang is dat al zo? En hoe vaak is er voor een sport bijvoorbeeld al een wereldkampioenschap georganiseerd? Zijn het vooral vrouwen of mannen die de sport doen?

Om te bepalen of een sport olympisch mag worden, kijkt het IOC ook naar de kosten. Hoeveel kost het om de sport mee te laten doen aan de Spelen? Kan hij beoefend worden op bijvoorbeeld een veld dat er al is, of moet er iets nieuws voor worden gebouwd? Kortom: een sport wordt niet zomaar olympisch.

Wat zijn de voordelen?

Meedoen brengt een hoop voordelen met zich mee, dus sommige landen strijden al jaren voor een plekje op de startlijsten. Misschien wel het belangrijkste voordeel: aandacht. Sjoerd Vlemmings is de Nederlandse bondscoach bij het skaten. Hij merkt dat de sport nu meer aandacht krijgt en daar is-ie heel blij mee. "We worden nu gezien als een 'gewone' sport. We krijgen meer erkenning."

Skateboarder Douwe Macaré (29) merkt dat ook. "Als ik nu op een verjaardag ben, zegt mijn opa: 'oh, de Olympische Spelen, vet!' Je merkt wel dat leken het nu interessanter vinden."

Verder zijn er steeds meer mogelijkheden voor skaters, merkt Douwe, die zelf trouwens nét niet mee mocht naar de Spelen. "De gemeente Den Haag heeft een heel skatepark laten bouwen om ons te kunnen laten trainen. We hebben nu ook ineens een coach, dat was ook wel wennen."

Hoeveel 'nieuwe' Nederlanders zijn er?

Er zijn dus vijf nieuwe sporten te zien op de Olympische Spelen in Tokio. Maar Nederland levert alleen sporters bij het skateboarden, bij de andere nieuwe sporten zoals softbal doen geen Nederlanders mee.

Van de skateboarders zouden Roos Zwetsloot, Keet Oldenbeuving en Candy Jacobs eerst met z'n drieën gaan. Maar Candy moest afzeggen omdat ze corona heeft. Nu gaan Roos van 20 jaar en 'Skatekeet' van 16 het met z'n tweeën doen.

Voor Keet zijn de Spelen al helemaal bijzonder: zij mag zelfs de Nederlandse vlag dragen bij de opening van het evenement. "Ik had het niet verwacht. Toen ik het mijn ouders vertelde, waren ze superblij en schrokken ze er een beetje van. Toen besefte ik wel dat het echt heel groot was."

Keet draagt de vlag samen met de 36-jarige atleet Churandy Martina. Zo zijn de vlaggendragers de jongste én de oudste Nederlanders op deze Olympische Spelen.