Wat hebben we aan toeristische tripjes naar de ruimte?

Wat is er gebeurd?

  • De Nederlandse Oliver van 18 vertrok samen met miljardair Jeff Bezos en twee anderen naar de ruimte.

  • Jeff Bezos is de tweede miljardair die een plezierreisje naar de ruimte maakte. Een Britse miljardair ging hem voor, hij maakte met vijf anderen de eerste toeristische ruimtevlucht.

  • Fijn voor hen, zeiden sommige mensen in onze comments op Insta. Maar waarom geven miljardairs hier zoveel geld aan uit? En hebben wij daar ook wat aan? Dat leggen we je uit in dit artikel.

Wie gaan er allemaal naar de ruimte?

Oliver van 18 uit Tilburg was dus een van die mensen die naar de ruimte gingen. Dankzij deze reis heeft hij nu twee records op zijn naam. Hij is de jongste ooit die naar de ruimte ging. En hij is de eerste die ervoor betaalde. Of ja, dat deed zijn vader voor hem. Hoeveel geld hij overmaakte, is niet bekend.

Oliver ging met Jeff Bezos en nog twee anderen de ruimte in. Jeff Bezos is een Amerikaanse miljardair, hij richtte het bedrijf Amazon op. Hij heeft nu zijn eigen ruimtevaartbedrijf: Blue Origin.

Er zijn behalve Bezos nog twee miljardairs die reizen naar de ruimte wel zien zitten. De Britse miljardair Richard Branson is er al geweest. Hij vloog met zijn eigen ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic. En dan is er ook nog SpaceX, het bedrijf van Elon Musk. Daar staat de eerste toeristische reis gepland voor het einde van dit jaar. Ook het bedrijf van Branson gaat vanaf volgend jaar ruimtereizen verkopen. Dat is niet voor niets. Voor omgerekend 170.000 tot 210.000 euro per ticket mag je mee.

Al die bedrijven zijn commercieel en dus willen ze geld verdienen. Je hebt ook nog andere ruimtevaartorganisaties: de NASA in Amerika, de ESA in Europa en de NSO in Nederland. Dat zijn overheidsorganisaties die onderzoek doen naar de ruimte en reizen er daarom ook naartoe.

Waarom is er kritiek op toeristische ruimtereisjes?

Als we het over toeristische ruimtereizen hebben, gaat het om commerciële bedrijven van miljardairs die zulke tripjes aanbieden. Zoals dus Blue Origin van Jeff Bezos.

Marieke de Vries is correspondent in Amerika en ziet dat mensen ook kritiek hebben op ruimtereizen. "Greenpeace vraagt zich bijvoorbeeld af of je niet eerst onze aarde moet redden, voordat je naar boven gaat kijken", zegt ze.

Ook Oxfam Novib is kritisch op de miljarden die uitgegeven worden aan toeristische reizen naar de ruimte. "Ruimtereisjes van miljardairs een klap in het gezicht zijn van mensen in armoede", zegt die organisatie. Volgens Oxfam Novib kun je al dat geld beter inzetten om arme mensen hier te helpen en goed voor de planeet te zorgen.

En dat doe je dus niet als je naar de ruimte vliegt, vindt Greenpeace. Volgens de milieuorganisatie is de uitstoot van de reis van Jeff Bezos 278 keer zo groot als de uitstoot van de gemiddelde mens in een heel jaar. "Dat is nog eens een egotrip", zegt de organisatie daarover.

Shar Timman is ruimtevaartdeskundige en begrijpt dat er kritiek is. "Het niet populaire antwoord daarop is dat als dat geld niet naar de ruimtevaart gaat, het ook niet per se naar arme mensen gaat."

Ze denkt ook dat ruimtevaart voor veel mensen te ver van hun bed is. "Omdat het niet jouw wereld is, zien we de voordelen voor de toekomst ook niet. En daar gaat het fout."

De ruimtevaartdeskundige vergelijkt het met de eerste auto. "Daar zag ook niet iedereen het nut van in, want er was toch paard en wagen en dat werkte toch gewoon? Maar nu zie je bijna nergens meer paarden op de weg en rijdt iedereen in een auto."

Wat betekenen die ruimtereizen voor de rest van de wereld?

Commerciële ruimtevaartreizen zijn nu nog duur en daardoor exclusief. Maar dat verandert in de toekomst, denkt Timman. "Ergens in ons leven wordt het voor ons veel makkelijker en normaler om naar de ruimte te gaan. Met dit soort reizen verleg je grenzen."

Volgens de ruimtevaartdeskundige is het belangrijk dat meer mensen in de toekomst naar de ruimte gaan voor onderzoek. "We kunnen bijvoorbeeld juist veel leren via de maan over hoe onze aarde vroeger was."

Het ruimtereisplan van Jeff Bezos gaat verder dan alleen toerisme, zegt hij zelf. Zijn bedrijf Blue Origin wil uiteindelijk dat industrie die schadelijk is voor de aarde naar de ruimte wordt verplaatst. Helemaal concreet zijn die plannen nog niet. Zo is nog niet duidelijk welke schadelijke industrie Blue Origin precies wil verplaatsen.

Ook Elon Musk van Space X zegt dat hij niet alleen geld wil verdienen met ruimtereizen, hij wil dat mensen op Mars kunnen leven. En hij wil dan ook een basis op de maan, als een soort tussenstation.

Die plannen zijn optimistisch, vindt Timman. "Maar ik ga niet zeggen dat het onmogelijk is, misschien ooit in de toekomst."