Wie betaalt de schade in Limburg?

Wat is er gebeurd?

  • Er is meer dan 5 miljoen euro ingezameld voor mensen in Limburg die getroffen zijn door de waterramp.

  • Ook de verzekering en de overheid trekt geld uit om de waterschade na de heftige regen en overstromingen te betalen.

  • In een paar dagen tijd viel er op sommige plekken in Limburg zoveel regen, dat de boel overstroomde. Ook moesten mensen evacueren. De schade is enorm.

  • In dit artikel leggen we je uit waar al dat geld naartoe gaat.

Als je geld doneert

Waar gaat dat geld dan naartoe?

Als je geld geeft aan Giro777 voor mensen in Limburg, gaat dat naar een zogenoemd steunfonds. Die pot met geld wordt verdeeld onder lokale projecten. Dat potje gaat dus niet rechtstreeks naar bijvoorbeeld een gezin of bedrijf, maar naar hulporganisaties. Die bepalen dan zelf hoe ze het geld inzetten.

Als je in Limburg woont

Van wie krijg je geld als je getroffen bent?

Het demissionair kabinet gaat een deel van de schade aan huizen, winkels en auto's in Limburg betalen. Dat is geregeld via een speciale wet. Die regels gaan in als je verzekering niet alles betaalt. Er wordt nu gewerkt aan een versie van de regels die specifiek gericht zijn op de schade in Limburg.

Je kunt ook geld krijgen van de verzekering. Via de meeste verzekeringen is het zo geregeld dat je geld krijgt als je in je huis schade hebt door zware regen. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan elektriciteitsproblemen, je dak dat is ingestort door de hoeveelheid regen of de kelder die is volgelopen.

Er zijn wel een paar extra regels, waardoor je misschien toch geen geld krijgt van de verzekering. Je bent bijvoorbeeld niet verzekerd als de boel stuk is door een overstroming in plaats van zware regenval. En dat is in Limburg bij veel mensen wel het geval. Om die reden is er dus het geld van de overheid.

Verder kan het zo zijn dat je geld krijgt van een organisatie bij jou in de buurt. Dat gaat via het Nationaal Rampenfonds, de organisatie achter Giro777. En dat geld komt dan weer van mensen die gedoneerd hebben.

Waarvoor krijg je geld?

Van de overheid krijg je geld als je huis, woonwagen of woonschip stuk is en je die schade moet laten repareren. Hetzelfde geldt voor schade aan meubels en andere dingen in je huis. Ook jouw gemeente kan een vergoeding krijgen. Dat geld is dan bedoeld voor bijvoorbeeld een weggespoelde brug.

Verder krijg je ook geld als je moest evacueren of als je betaald hebt om je spullen op een droge plek op te slaan. Dat gaat dan om bijvoorbeeld meubels en je PlayStation die je naar een opslag hebt gebracht. Moet je je huis schoonmaken en opruimen na de waterschade, dan kan je de kosten daarvoor ook terugkrijgen van de overheid.

Boeren en telers kunnen ook geld krijgen als hun oogst mislukt is door de overstromingen in Limburg. Daar zijn wel wat extra regels voor, maar die moeten nu nog gemaakt worden.

Van de verzekering krijg je geld als je een zogenoemde inboedelverzekering en opstalverzekering hebt. Dan krijg je dus geld als bijvoorbeeld de kelder is volgelopen met water of als je elektriciteitsproblemen hebt na de zware regen.

Via het Nationaal Rampenfonds krijgen organisaties bij jou in de buurt geld om meerdere mensen tegelijk te helpen. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan maatschappelijke organisaties.

En er is volgens de club achter Giro777 ook extra aandacht voor psychische hulp. Want, zeggen ze: "Een watersnoodramp is ook een traumatische ervaring."

Wie bepaalt of je wel of geen geld krijgt?

De overheid werkt nu aan een plan waarin precies staat wie en waarvoor je geld krijgt. In de Wet tegemoetkoming bij schade is in ieder geval vastgelegd dat er een grens zit aan de hoeveelheid geld die de overheid uittrekt om te helpen. Per ramp wordt er in totaal maximaal 500 miljoen euro vergoed.

Bij Giro777 beslist een speciale commissie welke organisaties geld krijgen om getroffen mensen te helpen.

Hoeveel geld is er nodig?

Dat weten we nu nog niet. Komt doordat veel plekken in Limburg nog niet droog zijn of zelfs nog onder water staan. Pas als alles weer is opgedroogd, kunnen schade-experts langskomen en kijken hoeveel het gaat kosten om alles weer te repareren.